image

Taakstraf voor DoS-aanvallen WikiLeaks

dinsdag 20 december 2011, 13:29 door Redactie, 15 reacties

Twee verdachten die eind vorig jaar uit sympathie voor WikiLeaks de websites van creditcardmaatschappijen en het Openbaar Ministerie (OM) aanvielen, zijn vandaag door het Landelijk Parket tot een taakstraf veroordeeld. Een 17-jarige jongen uit Den Haag moet onder toezicht van de Raad voor de Kinderbescherming 26 uur werken. Hij heeft de digitale aanvallen op de websites van Mastercard, Visacard en Paypal bekend.

Een 20-jarige man uit Hoogezand-Sappemeer moet 80 uur werken. Hij was verantwoordelijk voor een DDoS-aanval op de website van het OM. In de hoogte van de straf is rekening gehouden met de tijd dat de verdachten in voorlopige hechtenis hebben gezeten. Voor een minderjarige is de maximum taakstraf die het OM kan opleggen 40 uur.

Beide verdachten hebben hun taakstraf geaccepteerd en voorkomen daarmee een strafrechtelijke vervolging. De computers die in beslag zijn genomen zijn ze kwijt, zo laat het OM weten.

Arrestaties
Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche arresteerde vorig jaar december de man uit het Groningse Hoogezand-Sappemeer wegens de gerichte DDoS-aanval op de website van het OM. Die aanval hield volgens het Openbaar Ministerie waarschijnlijk verband met de arrestatie van de Haagse jongen, die eerder die week wegens vermoedelijke betrokkenheid bij de aanvallen op de websites van Mastercard en Paypal werd aangehouden.

Op het uitvoeren van een Denial of Service-aanval staat één jaar gevangenisstraf, behalve als hier ook ernstige schade door ontstaat. Dan kan er zelfs maximaal zes jaar cel worden gegeven, aldus ICT-jurist Arnoud Engelfriet.

Reacties (15)
20-12-2011, 13:42 door SLight
(D)DoS: LOIC + URL/IP-adres + Nuke

Waar gaat 't toch heen tegenwoordig...
20-12-2011, 14:00 door SirDice
Door SLight: Waar gaat 't toch heen tegenwoordig...
Bezint eer gij begint.
20-12-2011, 14:23 door SLight
Door SirDice:
Door SLight: Waar gaat 't toch heen tegenwoordig...
Bezint eer gij begint.


De prefrontale kwab in de hersenen in pas bij 25 jaar volledig ontwikkeld, de hersenen ontwikkelen zich van achter naar voren. Dit is natuurlijk geen excuus voor een (D)DoS, maar jongere kunnen wat minder goed inzien wat de gevolgen zijn dan volwassenen.
20-12-2011, 14:56 door Anoniem
Terecht, je blijft van andermans spullen af!
20-12-2011, 17:26 door Anoniem
Hoe lang was de voorlopige hechtenis?
20-12-2011, 17:58 door Anoniem
Ik hoop serieus dat ze dat met mijn (betrekkelijk minimale) medewerking aan deze aanvallen ook gaan doen.

Dan klaag ik ze namelijk (met schadevergoedingseis en terugwerkende kracht) aan voor het gebrek aan autoriteit, het stimuleren van dit gedrag, het negeren van eigen regelgeving, het misbruiken van de machtspositie en het gebrek aan kennis omtrent het hele onderwerp terwijl tegelijkertijd anders gepretendeerd wordt. Kortom het in gevaar brengen van onze rechtstaat en staatsveiligheid.

Shit wat hoop ik dat ze mijn computers dan even in beslag nemen. Want er zijn dan op eens tig klanten die daardoor benadeeld zijn en tegen (enorme) prijzen hun probleem moesten oplossen. Hebben we het niet eens over mijn intellectuele gedachten goed gehad.

popo, je weet wel wie je niet moet pakken he? stelletje waslappen.
20-12-2011, 19:09 door SLight
Maar ik moet toegeven dat een boer ook een (onbelangrijke) straat met zijn tractor mag blokkeren als protest tegen iets, zonder er voor een taakstraf te krijgen. Of boze werknemers die 't gebouw van een werkgever bezet houden uit protest (Ik heb niets tegen boeren of boze werknemers, ik gebruik ze alleen als voorbeeld) anders worden behandeld tegen DoS-scriptkiddies, maar een (D)DoS kan nog steeds niet vind ik, anders zou het een chaos op het internet worden.
20-12-2011, 19:56 door Anoniem
@Slight (19:09);

wat een onzin. die boer veroorzaakt evenzo chaos. klets niet uit je nek. onzekerheid mag geen reden zijn om behoorlijk denken tegen te gaan. zoals eens even kijken naar de redenen van deze protesten;

1. ons rechtssysteem wat zich buiten spel laat zetten door banken
2. datzelfde rechtssysteem wat vervolgens wel even bepaald dat een daaropvolgend protest hard bestraft moet worden (in verhouding tot wat de banken gedaan hebben, rekening afsluiten zonder tussenkomst van rechters; in verhouding tot de belabberde prestaties anderszins op criminaliteits vlak; in verhouding tot de afbreuk van privacy en vrijheid van meningsuiting/godsdienstvrijheid; LETTERLIJK ONBEHOORLIJK EN BELACHELIJK).

Vandaag of morgen hack ik dat hele OM dwars de straat door, opzettelijk en vanuit mijn eigen IP. Regelrechte bedreiging van de staatsveiligheid die apen. En mij oppakken? Hopelijk, man wat gaan ze plat. Die hebben mij echt HEEL WAT uit te leggen VOORDAT ik ook maar op hun beschuldigingen INGA, c.q. deze serieus neem.
20-12-2011, 22:26 door spatieman
ergo: Als burger mag het niet, als roverheid wel.
21-12-2011, 00:11 door Anoniem
Door spatieman: ergo: Als burger mag het niet, als roverheid wel.
Bekend gezegde: Steel niet, de overheid duldt geen concurrentie.
21-12-2011, 08:55 door kloek8
@Anoniem

Dus de weg blokkeren mag je ook een taakstraf of cel straf krijgen?

En met een DDOS raak je niks aan de vraagt gewoon zoveel dat hij geen andere meer kan helpen.
21-12-2011, 09:43 door SLight
Nieuws van boeren met weg blokkeren: http://premtime.ntr.nl/2011/10/06/boerinnen-in-brussel/ en http://nos.nl/artikel/72310-melkboeren-heffen-blokkade-niet-op.html

en bezetting door studenten in Universiteit Utrecht: http://nos.nl/artikel/217602-universiteitsgebouw-utrecht-bezet.html

Volgens mij zijn deze ook niet vervolgd...

Maar zo'n blokkade/bezetting opzetten kost wat meer moeite dan een DDoS-aanval opzetten.
21-12-2011, 10:15 door Mysterio
Oh jee, gaan we nou weer de discussie krijgen over het fysiek blokkeren van een weg/gebouw en het digitaal onbereikbaar maken van een bedrijf/site? (D)DoS is bij wet verboden, net als dat het verboden is om in het wilde weg wegen te bezetten en gebouwen onbereikbaar te maken.

Wil je dat veranderen, zorg er dan voor dat jouw politieke partij dit op de agenda zet. Speel niet zelf voor rechter, want dan is het einde zoek, maar probeer het bespreekbaar te maken in de politiek.

Over die studentenbezetting: de 'gedupeerde' deelde het doel en dus is er geen aangifte gedaan. Ga jij met je theatervereniging de collegezalen bezetten, dan is het een ander verhaal. Tegen de blokkerende melkboeren is aangifte gedaan.
21-12-2011, 10:48 door Anoniem
"Ik hoop serieus dat ze dat met mijn (betrekkelijk minimale) medewerking aan deze aanvallen ook gaan doen."

Krijg je graag straf ?

"Dan klaag ik ze namelijk (met schadevergoedingseis en terugwerkende kracht) aan voor het gebrek aan autoriteit, het stimuleren van dit gedrag, het negeren van eigen regelgeving, het misbruiken van de machtspositie en het gebrek aan kennis omtrent het hele onderwerp terwijl tegelijkertijd anders gepretendeerd wordt."

Als je dat wilt kan je dat altijd doen. Wanneer je zelf terecht staat hoef je niet met dat soort argumenten aan te komen bij de rechter; de zitting zal immers betrekking hebben op jouw gedrag. Verder wens ik je succes met je voornemen, want het klinkt bij voorbaat kansloos.

"Shit wat hoop ik dat ze mijn computers dan even in beslag nemen. Want er zijn dan op eens tig klanten die daardoor benadeeld zijn en tegen (enorme) prijzen hun probleem moesten oplossen. Hebben we het niet eens over mijn intellectuele gedachten goed gehad."

Die klanten zullen de schade op jou proberen te verhalen, want dat zij benadeeld zijn zou een rechtstreeks gevolg van jouw gedrag zijn.

Wellicht dat hun problemen vervolgens tegen (enorme) prijzen op moeten worden gelosd, maar het is erg de vraag of ze dat nog bij jou zullen willen doen, als veroorzaker van hun probleem. Eventuele schadevergoedingen aan je klanten zal je niet op derden kunnen verhalen; de problemen zijn immers in dat geval een gevolg van jouw handelen.

De politie of justitie stelt je niet schadeloos voor inkomensderving of andere kosten welke een gevolg zijn van een eventuele aanhouding en mogelijk daarop volgende detentie ;)

Al met al, ik vraag me af waarom jij *hoopt* dat de politie jou gaat aanpakken ;)
21-12-2011, 14:49 door Anoniem
@Anoniem (10:48);

Nee, ik krijg niet graag straf. Je bedoeld sado masochisme of iets dergelijks? Nou, nee hoor.

Nou, dat is helemaal niet kansloos. Mijn DDoS medewerking was op basis van banken die zonder tussenkomst van de rechter, eigen rechter spelen. En met name het OM wat daar niet eens wat van zegt, op reageerd. Daar is meer dan voldoende over gecorrespondeerd. En dan mij proberen te pakken voor een lullig protest wat gebaseerd is op banken die mijn grondwet breken en die het OM kennelijk niet eens beschermd? Dacht het niet hoor, in dat geval hebben ze mij toch echt eerst wat uit te leggen; daar zijn mijn advocaten MEER dan goed genoeg voor. Reken daar maar op schat, dat het toch echt ALLEMAAL ter sprake komt. Wedden? En die rechter zal wel moeten, hij brengt de rechtsgang in gevaar en zijn eigen positie wanneer ie dat niet doet. Haha, kennelijk niet zoveel kaas van gegeten jij.

Inderdaad, een prive actie zoals ik ook zakelijk actief ben met mijn computers. Dat mogen ze ook, graag zelfs, want dan ik met de bovenstaande uitspraken (gebaseerd op FEITEN) e.e.a. even doorkaatsen naar de politie. Wordt lachen dit, en DUUR! Twijfel daar maar niet aan hoor, heb er tot en met multinational niveau ervaring mee.

Die enorme prijzen worden eerder veroorzaakt omdat het bijvoorbeeld incident response is of voorbereidde reorganisatie. Omdat ik natuurlijk op dat moment beperkt ben door handelen van de politie, en zij daar met het bedrijf op dat moment mee geholpen moeten worden omdat het anders MILJOENEN kost; moeten ze anderen inhuren, per direct, behoorlijk betrouwbare dus prominente partijen en dus DUUR. Bovendien heb ik meer dan tig vrienden met een multimiljoenen firmaatje, valt best afspraakjes mee te maken (heb ik al gedaan). Oh, die komen de volgende keer gewoon weer bij mij hoor; maak je geen zorgen over MIJN klanten, daar weet ik veel meer vanaf dan jij, namelijk.

Omdat het falen van de poltie alsmede het OM dan aan het ligt komt en de DDoS wetgeving aan de kaak gesteld wordt door middel van jurisprudentie. Een integraal onderdeel van onze rechtsgang en binnen Trias Politica een heel belangrijk en ook erkend onderdeel om wetten in de praktijk bij te schaven zeg maar. Nooit anders geweest (nou ja, voor er sprake was van democratie).

In een tijd waarbij je meer dan voldoende (in mijn geval al NEGEN jaar) probeerd aan te geven wat de perceptie fouten van de overheid zijn, wordt het niet alleen voor rechters maar ook voor de politie een belangrijke protest mogelijkheid om je op te laten pakken. Weet jij eigenlijk hoeveel mensen al ECHT veroordeeld zijn voor die belachelijke DDoS wetgeving? Weet jij eigenlijk hoeveel jurisprudentie daar al is toegepast en welke advocten welke argumenten vergeten zijn? Weet jij de potentiele schade van deze slecht ontworpen wetgeving, bijzonder goed aan te tonen? Weet jij hoe vaak bijzonder prettige zaken geprovoceerd zijn door mensen die zich dan maar lieten oppakken? Nee he? Allemaal nee waarschijnlijk, aan je reactie te zien, ga je zelf eerst even informeren best man; dat zou je sieren.

@Mysterio (10:15);
Nee ik speel niet zelf voor rechter. Het OM speelt zelf voor rechter. Ik ben ook geen machine, als er een wet komt dat ik jou kapot moet knallen, doe ik dat ook niet (beetje overdreven vergelijk). Er zijn ook al TIG voorbeelden waarbij het OM door de rechterlijke macht hiervoor op de vingers getikt wordt, wat dat betreft zijn mijn punten slechts een bevestiging. Maakt het ook erg makkelijk voor me, in een eventuele zaak. Daarnaast is die DDoS wetgeving ronduit belachelijk, onderdoordacht en dus TOE aan jurisprudentie. Daarnaast vindt ik het mijn taak om de duurverworven vrijheden in nederland maar ook de plichten zoals een goed functionerend OM te beschermen. Mag ik?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.