image

Politie gebruikt massaal bodycams tijdens jaarwisseling

dinsdag 20 december 2011, 15:31 door Redactie, 18 reacties

Een record aantal politiekorpsen zal tijdens de jaarwisseling mobiele camera's gebruiken om relschoppers te filmen. Het gaat om zogeheten bodycams, waar politie, brandweer en andere hulpverleners hands free video opnames kunnen maken. De camera's zijn klein en worden geplaatst op helmen of kleding van politiebikers, motoragenten of surveillerende agenten. De beelden zijn tevens van nut in de rechtszaal als bewijsmateriaal. De agent die een camera meeneemt, krijgt een bijbehorend kastje waarop het beeldmateriaal wordt opgeslagen.

Minister Opstelten stelde begin deze maand nog de landelijke uitrol van de bodycam uit. Inmiddels zouden 17 van de 25 regionale politiekorpsen zelf voor de mobiele camera's hebben gekozen. Volgens de fabrikant van de apparaten vervangen de camera's de vage grijze beelden "die we kennen uit programma’s als Opsporing Verzocht", door scherpe, gekleurde beelden met geluid.

Preventie
De zichtbaar gedragen bodycams zouden ook preventief werken, zegt politiechef Herman de Wit van het Politiekorps Oosterhout. "Als een agent met een camera langs een groepje komt, geeft dat de boodschap: je staat hier nu, je bent opgenomen, dus houd je verder rustig." Hij verwacht dat agressie naar agenten door de bodycam afneemt. "Dat past prima in de actie 'Handen af van de Hulpverlener”. Je ziet dat ook ambulancemedewerkers of brandweermensen in het land al de minicamera dragen."

Reacties (18)
20-12-2011, 15:41 door SLight
Ik dacht dat de bodycams niet meer gebruikt zouden gaan worden omdat de kwaliteit niet goed genoeg is.
20-12-2011, 15:51 door SirDice
Door SLight: Ik dacht dat de bodycams niet meer gebruikt zouden gaan worden omdat de kwaliteit niet goed genoeg is.
Je kunt ze natuurlijk ook uitrusten met betere camera's.

Maar goed, dit zijn kleurencamera's. Hoe goed doen die dingen 't als er weinig omgevingslicht is (bijv. 's nachts)?
20-12-2011, 16:54 door DeliciouslyImperfect
"Als een agent met een camera langs een groepje komt, geeft dat de boodschap: je staat hier nu, je bent opgenomen, dus houd je verder rustig." Hij verwacht dat agressie naar agenten door de bodycam afneemt.
Tenzij het echt tuig is, die de boodschap krijgt dat als je een agent in elkaar mept, je vooral ook even het kastje moet meenemen, danwel slopen.
20-12-2011, 18:30 door Anoniem
Ach, dan maak je toch zoiets:
http://hacknmod.com/hack/blind-cameras-with-an-infrared-led-hat/

(of het echt werkt laat ik even in het midden).
20-12-2011, 19:01 door Anoniem
De agent die een camera meeneemt, krijgt een bijbehorend kastje waarop het beeldmateriaal wordt opgeslagen.
...
Hij verwacht dat agressie naar agenten door de bodycam afneemt.

zou daar waar iemand verkeerde bedoelingen heeft dit het risico op agressie niet juist verhogen.
justitieel bewijsmateriaal voor het oprapen.
21-12-2011, 07:53 door Anoniem
Het zijn gewoon logs, dus die stream je gelijk naar je repository. Wel handig om te laten weten dat je dat ook doet (ook al doe je dat niet...) anders gaat tuig idd door totdat je botten en kastje kapot zijn.

Als cracker-irl ga je nu natuurlijk de straat op met een zak voor over de camera...
21-12-2011, 08:57 door Anoniem
Ik heb de camerabeelden wel eens gezien en dit is echt goede kwaliteit hoor! Het gaat om D1 dat is tv kwaliteit dat is één stapje onder HD. En de nachtbeelden die ik op de site van de fabrikant heb gezien zagen er ook scherp uit. Veel details en goed contrast.
21-12-2011, 09:26 door Preddie
Door DeliciouslyImperfect:
"Als een agent met een camera langs een groepje komt, geeft dat de boodschap: je staat hier nu, je bent opgenomen, dus houd je verder rustig." Hij verwacht dat agressie naar agenten door de bodycam afneemt.
Tenzij het echt tuig is, die de boodschap krijgt dat als je een agent in elkaar mept, je vooral ook even het kastje moet meenemen, danwel slopen.

Precies, daarnaast moeten agent zich ook maar een beetje leren gedragen, want feit is vaak dat de zogenaamde verdacht vaak in beeld staat maar het handelen van de politie staat er niet op terwijl dit in veel gevallen zorgt voor onrust ...... haal je het blauw van de straat dan is de sfeer vaak ook gelijk minder gespannen en lossen probleems zich vaak zelf op. Ze er een politie man tussen en het heeft de werking van olie op het vuur.
21-12-2011, 10:00 door Anoniem
Vindt het wel grappig doei bobytrap , is de camera wat meneer agent draagt wel echt?
LOL
21-12-2011, 10:04 door Michael dg
De bodycam camera's die de door de meeste politie mensen gebruikt worden in Nederland zijn inmiddels van heel behoorlijke kwaliteit. Ik heb ze mogen testen. Waar het bij de beeldkwaliteit in de nacht vooral om gaat is de sensorkwaliteit, met name of het een CMOS of CCD sensor is. Goede CCD sensoren hebben maar heel weinig omgevingslicht nodig om goed herkenbare beelden te geven. Met weinig licht zijn het wel zwart wit beelden, metmeer licht kleur. Dat is dus wat er door oom agent gebruikt wordt.
21-12-2011, 10:41 door Anoniem
"De zichtbaar gedragen bodycams zouden ook preventief werken, zegt politiechef Herman de Wit van het Politiekorps Oosterhout."

Ik vraag het mij af; aggressie tegen politie e.d. wordt meestal gepleegd door mensen die onder invloed zijn van alcohol en/of drugs. Of zij uberhaupt stil staan bij het feit dat ze gefilmd worden, ik vraag het mij af.
21-12-2011, 12:26 door spatieman
moet een van ons eens proberen met een camera op straat rond te gaan wandelen.
nee dat mag niet. want de roverheid duld geen concurrentie.
21-12-2011, 22:40 door Anoniem
Ik vindt dit juist een goed initiatief. Hoe vaak hoor je niet dat er geweld wordt gebruikt tegen hulpverleners of andere bizarre gebeurtenissen waar mensen gewoon hun werk uitvoeren en dan belaagd worden. Niet alleen agenten maar ook brandweermannen en ambulancebroeders zijn mensen die zich inzetten voor de veiligheid van onze samenleving. En zij verdienen een stukje veiligheid in de vorm van zo een 'bodycam' of een helmcamera. Daarmee kunnen ze goed situaties en eventueel daders vast leggen wat later tijdens rechtzaken goed van pas kan komen. En als een paar agenten op pad gaan met hun volledige dienst-uitrusting inclusief wapen denk ik niet dat 'echt tuig' dan een kastje die niet zichtbaar is gaat afpakken van een goed getrainde agent.
22-12-2011, 09:15 door Anoniem
Ik vindt dit juist een goed initiatief. Hoe vaak hoor je niet dat er geweld wordt gebruikt tegen hulpverleners of andere bizarre gebeurtenissen waar mensen gewoon hun werk uitvoeren en dan belaagd worden. Niet alleen agenten maar ook brandweermannen en ambulancebroeders zijn mensen die zich inzetten voor de veiligheid van onze samenleving. En zij verdienen een stukje veiligheid in de vorm van zo een 'bodycam' of een helmcamera. Daarmee kunnen ze goed situaties en eventueel daders vastleggen, wat later tijdens rechtzaken goed van pas kan komen bijvoorbeeld. En als een paar agenten op pad gaan met hun volledige dienst-uitrusting inclusief wapen denk ik niet dat 'echt tuig' dan een kastje die niet zichtbaar is gaat afpakken van een goed getrainde agent. Groet.
22-12-2011, 10:20 door Anoniem
Ik heb copyright op mijn lijf en wil niet zonder toestemming gefilmd worden.
22-12-2011, 13:13 door Anoniem
@Anoniem (10:20);

ben het niet met je eens. het wordt niet meteen gepubliceerd, verkocht. die agenten moeten wat en bovendien als ze weer eens idioot worden in hun hoofd, filmt de camera dat ook (jammer genoeg ben ik er om die reden voorstander van dat ze standaard met camera worden uitgerust, ook in het geval dat mensen onvoldoende beschermd worden / ze dus hun werk niet doen). misschien dat dat het hele evenement zelfs beter maakt.
25-12-2011, 13:05 door Anoniem
De minister geeft hiermee gehoor aan het advies van de projectgroep van de politie en de resultaten van een extern onderzoek. Er is feitelijk niets meer mee gezegd dat het middel nog niet geschikt voor algehele invoering binnen de politie. De basis waar het project voor was gestart (voorkoming van geweld) is te smal en er moet nog het nodige gebeuren op gebied van ergonomie. (gebruiksgemak, makkelijk op helm of uniform bevestigen enz.) De data huishouding moet eerst ook op orde zijn. Als je het als standaarduitrusting invoert betekent het een enorme toevloed aan beeldmateriaal en je moet in staat zijn om toestroom van opnamen te beheersen om aan wettelijke eisen te voldoen bijvoorbeeld ten aanzien van de bewaartermijnen enz.
Tijdens het project bleek dat er meer met de camera's mogelijk was dan waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Die gebieden moeten verder onderzocht worden. Kortom het middel zal ooit wel komen maar er moet nog het een en ander geregeld worden.
30-12-2011, 13:19 door Anoniem
Door spatieman: moet een van ons eens proberen met een camera op straat rond te gaan wandelen.
nee dat mag niet. want de roverheid duld geen concurrentie.
wat bedoel je daarmee..Hier in Nederland ben je vrij om met je camera te filmen op straat..maar met alles zijn er ook regels in de camera wereld..ben je een sukkel met een camera en je weet niet wat je aan het filmen bent..ja dan kan je klappen krijgen, maar als je weet wat je doet en mensen met respect behandelt in je films..Niet zoals sommige mensen doen door de mensen in hun film belachelijk te maken..die Film makers geef ik persoonlijk graag een trap..maar film je iets dat sence maakt ..is er NIKS aan de hand hier in Nederland..en ik kan het weten trust me!
Film camera man is de moeilijkere buurten van Groningen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.