image

Google blijft standaard zoekmachine Firefox

woensdag 21 december 2011, 09:58 door Redactie, 4 reacties

Google zal in ieder geval tot 2015 de standaard zoekmachine in Firefox zijn, zo laat Mozilla weten. Eind november verliep het contract dat de zoekgigant met Mozilla had gesloten. Aangezien Mozilla begin december niets over een eventuele verlenging kon melden, werd er druk gespeculeerd dat Google niet door zou gaan. Dit zou een grote financiële tegenslag voor de browserontwikkelaar zijn, aangezien Google vorig jaar meer dan 100 miljoen dollar aan Mozilla betaalde.

Toekomst
In een blogposting meldt Mozilla dat beide partijen tot een nieuwe overeenkomst zijn gekomen, voor een periode van drie jaar. "Door dit meerjarencontract zal Google Search de standaard zoekmachine voor honderden miljoenen Firefox-gebruikers wereldwijd blijven", aldus Mozilla CEO Gary Kovacs.

De afgelopen jaren werd Google met de eigen Chrome browser een directe concurrent voor Firefox. Toch wil de zoekgigant Firefox nog niet laten vallen. "Mozilla was de afgelopen jaren een waardevolle partner voor Google en we kijken uit om deze fantastische samenwerking de komende jaren door te zetten", zegt Alan Eustace, Senior Vice President van Google Search.

Hoeveel Google aan Mozilla overmaakt mag de browserontwikkelaar, als onderdeel van de overeenkomst, niet zeggen.

Reacties (4)
21-12-2011, 11:32 door Anoniem
Als er toch geen Google was voor Firefox!!!!!!!!!!!! , waar blijft Firefox dan helemaal??
21-12-2011, 12:07 door Mysterio
Als Google zegt dat Mozilla een waardevolle partner was voor Google, moet ik dat dan letterlijk nemen? Ik vraag me af hoe dat Firefox de enorme investering door Google terugbetaalt. Ik neem aan dat Google niet aan liefdadigheid doet in deze.
21-12-2011, 12:25 door Anoniem
Google zorgt voor meer dan 80 % van de inkomsten van Mozilla en Firefox en het heeft er nog steeds baat bij, want Mozilla/Firefox was ook al bezig met Bing.
21-12-2011, 13:11 door Anoniem
Door Mysterio: Als Google zegt dat Mozilla een waardevolle partner was voor Google, moet ik dat dan letterlijk nemen?
Dat lijkt me wel.

Google is de standaard zoekmachine voor het zoekvak in Firefox. Veel gebruikers laten dat zo, dus Google genereert daarmee meer naamsbekendheid (voor zover nog mogelijk), marktaandeel, bezoekersvolumes en dus advertentie inkomsten.

Ik denk dat Google die enorme investering alleen al daaruit terug verdient.

Als Google Firefox laat vallen, dan is dat uit politieke overwegingen denk ik. Niet omdat ze er zoveel geld op toeleggen.

Daarnaast. Bing als standaard zoekmachine? Met een browser met het aandeel van Firefox? Dat zou Microsoft ineens een flinke stimulans geven. Hoogst waarschijnlijk niet genoeg om Google van de troon te stoten, maar waarschijnlijk wel genoeg om ze zorgen te baren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.