image

Wie is de grootste privacyschender van Nederland?

donderdag 22 december 2011, 09:39 door Redactie, 16 reacties

Net als voorgaande jaren organiseert Bits of Freedom (BoF) de verkiezing van de grootste privacyschenders van Nederland. "Het afgelopen jaar zijn Nederlanders weer vaker en ingrijpender getroffen in hun privéleven. Privacy is een hot topic, maar sommige bedrijven, overheden en personen trekken zich daar nog steeds weinig van aan", aldus de burgerrechtenbeweging. De organisatie vraagt burgers om de grofste privacyschenders te nomineren voor de Big Brother Awards, die op 7 maart volgend jaar worden uitgereikt.

Tot en met maandag 6 februari 2012 kan iedereen via de website bigbrotherawards.nl privacyschenders nomineren in de drie verschillende categorieën: Personen, Bedrijven en Overheid. "De identiteit en gegevens van inzenders worden uiteraard niet openbaar gemaakt", benadrukt de burgerrechtenbeweging.

Winnaars
Vorig jaar won Ivo Opstelten een Big Brother Award vanwege het voorstel om automatisch gescande kentekens vier weken te bewaren. Trans Link Systems en de grootste OV-bedrijven wonnen de award in de categorie 'Bedrijven' vanwege het doorzetten van de OV-chipkaart. Het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid was de winnaar in de categorie 'Overheid', vanwege de huisbezoeken door pandbrigades en het lanceren van een wetsvoorstel waarbij alle uitkeringsgerechtigden worden verplicht huiscontroles te ondergaan, ook zonder concrete verdenking van fraude.

Deep Packet Inspection, een permanente internettap op al het verkeer van alle Nederlandse internetters, won de award in de categorie 'Voorstellen'. Ondanks flagrante strijd met het recht op briefgeheim onderzocht het ministerie van Veiligheid en Justitie de inzet van deze techniek.

Reacties (16)
22-12-2011, 10:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-12-2011, 10:26 door Mysterio
Door rookie: De grootste privacyschender van Nederland is natuurlijk de Facebooker, want het laatste beetje privacy dat de burger nog had, is door die hebzuchtige Facebookers verkwanseld.
Wat bedoel je precies? Dat Facebook moet 'winnen' of dat de gebruikers van Facebook moeten 'winnen'? Ik snap niet wat je bedoelt met de Facebooker.

Ik denk eigenlijk meer aan die Lulsec figuren die gebruik makend van lekken, de gevonden gegevens publiceren zonder zich druk te maken over de getroffen gebruikers.
22-12-2011, 10:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-12-2011, 10:45 door Anoniem
De overheid in het algemeen.
Het begint al met je geboortebewijs wat gebruikt wordt om op de internationale kapitaalmarkt te kunnen lenen naar je vermoedelijke arbeidsvermogen. Zonder dat je er mee ingestemd hebt. Daarna zaaien ze verwarring over jou als mens en als rechtspersoon...
Google eens op freeman of the land.
22-12-2011, 11:23 door Anoniem
Google
22-12-2011, 11:27 door Anoniem
Het is nog niet gereed, maar ik denk de EPD van de verzekeraars.
22-12-2011, 12:16 door Anoniem
de overheid in het algemeen, vele bedrijven en jammer dat bits zo weinig erkenning krijgt. moet veel meer bekendheid krijgen die jongens. marketingtechnisch nog een beetje soepje ook daar.
22-12-2011, 14:19 door realone
Door rookie:
Door Mysterio:
Door rookie: De grootste privacyschender van Nederland is natuurlijk de Facebooker, want het laatste beetje privacy dat de burger nog had, is door die hebzuchtige Facebookers verkwanseld.
Wat bedoel je precies? Dat Facebook moet 'winnen' of dat de gebruikers van Facebook moeten 'winnen'? Ik snap niet wat je bedoelt met de Facebooker.

Ik bedoel dus dat de Facebook-gebruiker helemaal alleen schuldig is aan het verkwanselen van het laatste beetje privacy.


Wat heeft dat in godsnaam te maken met privacy schending? Het zijn je eigen gegevens, wat je daar verder mee doet moet je zelf weten. Al gooi ik zo meteen al mijn gegevens op straat dan heeft dat nog niks te maken met de schending van privacy. Je maakt ook helemaal zelf uit wat je op Facebook zet en wat niet.Facebook zou in deze de partij kunnen zijn die privacy schendt door slecht om te gaan met de gegevens van anderen.
22-12-2011, 14:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-12-2011, 14:49 door realone
Makkelijk hè, generaliseren.

Wel vind ik dat mensen meer bewust moet worden gemaakt van de gevaren van de hedendaagse technieken, maar dat is niet anders dan voorheen. Dat moet in ieder geval al beginnen bij de jeugd en dan bij voorkeur op de laatste klassen van de basisschool EN de middelbare. En dan niet een presentatie van een half uurtje, maar serieuze aandacht. We moeten accepteren dat het allemaal onderdeel van de samenleving is en dat het alleen maar meer en meer zal worden. En daar is in principe helemaal niks mis mee zolang er maar bewust mee om gegaan wordt.
22-12-2011, 14:58 door Anoniem
@realone;

lul niet man, generaliseren? de overheid weigerd over feiten te informeren, laat staan volgens feiten te besturen.

DOM INCAPABEL VERWEND PRETENTIEUS EN VAAK NOG ACHTERBAKS 'LEIDERSCHAP'. We hebben het nu nog niet over het falen van onze beveiligers gehad.

Voor we problemen kunnen oplossen moeten we leiders hebben die ze erkennen. Denk maar niet dat er gaatjes zijn voor mensen die dat doen, die zijn eerder gevaarlijk.

Dus, keihard generaliseren, naar waarheid en op de slachtbank met dat falen. Nog vooral de slachtbank op de manier waarop ze feiten buiten de deur proberen te houden.

Wel goed over nadenken, mooi plannetje uitbroeden en ze er met open ogen in laten stinken. Nog meer goed nadenken, afhandelen en daar pers, wetenschappers en respectabele burgers bij betrekken zodat ze in hun hemd staan en zelfs dat nog zwetend uit mogen doen.

Zo werken die dingen nu eenmaal.
22-12-2011, 17:38 door SirDice
In de categorie voorstellen wil ik voormalig politiechef Lex Mellink en korpschef Frank Paauw nomineren vanwege hun voorstel om DNA verplicht op te slaan van alle Nederlanders.

http://www.security.nl/artikel/39066/1/Oud-politiechef%3A_DNA_alle_Nederlanders_vastleggen.html
http://www.security.nl/artikel/36490/1/Politie_wil_DNA_van_alle_Nederlanders.html
22-12-2011, 20:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-12-2011, 00:05 door Anoniem
rookie (20:46);

inderdaad, de reden dat ik zelf ook af en toe lekker los ga. die lui die verzuipen allemaal in hun zogenaamde kennis en kunde, ondertussen hebben ze er al een lekkere soepzooi van gemaakt. en man, feiten te over. daar moet aan de bel gehangen worden en dat gaat hopelijk de nieuwe generatie ook doen.
23-12-2011, 09:28 door realone
@Anoniem - 14:58: Alles goed verder? Je post gaat echt helemaal nergens over en er is geen touw aan vast te knopen.

Door rookie:
Socialmedia lesje zus, internet lesje zo, Bigbrotherawardje hier, bigbrotherawardje daar, MAAR wat heeft het allemaal voor nut gehad? Nu is het gewoon tijd om de hand een keer in eigen boezem te steken en die prijs af te schuiven op de privacy-verkwanselende facebook-gebruiker.

Worden kinderen op de basisschool of middelbare al bewust gemaakt van de gevaren van social media/networking of het internet in het algemeen? Volgens mij niet, of wellicht heel sporadisch. Dus nee, veel effect zal het nog niet hebben gehad. Zoiets moet landelijk aangepakt en verplicht gesteld worden, dat is de enige manier om mensen bewust te maken. We krijgen op scholen bijvoorbeeld wel sexuele voorlichting, religie of maatschappijleer maar iets gigantisch als het internet, wat onze volledige manier van werken en leven sterk beïnvloed wordt voor het gemak even overgeslagen.

Je kunt het jeugd nauwelijks kwalijk nemen dat ze hier niet bewust mee om gaan. Vergelijk het met aids in Afrika wat zo gigantisch hard verspreid omdat men gewoon niet weet hoe het werkt, wat de gevaren zijn en hoe het te voorkomen is. Simpelweg omdat niemand ze die informatie geeft of kan geven.

Daarnaast ga je wel los op de jeugd, maar sla je voor het gemak de volwassenen over. Agenten die vanalles op Twitter gooien, sollicitanten die de meest wilde partyfoto's op Facebook hebben staan waar zijn mogelijk toekomstige werkgever wel in geinteresseerd is of wacht dacht je van tante Mien die weer eens op een fishing link klikt en daar al haar gegevens in vult.
23-12-2011, 11:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.