image

Politie gaat kentekens 4 weken bewaren

vrijdag 23 december 2011, 17:01 door Redactie, 17 reacties

Alle kentekens die de politie met camera's automatisch vastlegt, worden straks vier weken bewaard. De ministerraad stemde in met een voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De politie mag momenteel niet alle kentekens bewaren en achteraf raadplegen. Volgens Opstelten kan dit belangrijk zijn voor de opsporing van misdrijven. De periode van vier weken geldt ook voor de opslag van beelden van gemeentelijke toezichtcamera's.

Doel
Verder is in het wetsvoorstel opgenomen voor welke doelen de politie kentekengegevens mag bewaren. Nu mag dat alleen in het kader van uitvoerende politietaken, bijvoorbeeld als iemand wordt gezocht om zijn straf uit te zitten of nog een geldboete moet voldoen. De op camerabeelden zichtbare kentekens worden dan direct vergeleken met een bestand van kentekens op naam van bekenden van de politie. Levert dit een 'hit' op dan komt de politie in actie. De overgebleven gegevens - 'no hits' - worden vernietigd.

Straks mag de politie de 'no hits' tijdelijk opslaan en gebruiken voor haar opsporingswerk. Na aangifte of ontdekking van een strafbaar feit onderzoekt de politie dan bijvoorbeeld of de auto van een verdachte op een bepaalde plaats is gesignaleerd of gebruikt de gegevens om de reisbewegingen van een verdachte na te gaan.

Opstelten benadrukt dat de tijdelijk opgeslagen gegevens alleen worden gebruikt voor de opsporing van ernstige misdrijven en de aanhouding van voortvluchtige verdachten of veroordeelden.

Privacy
Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden gegevens bewaard over de locatie, de datum en het tijdstip. De naam van de kentekenhouder wordt niet opgeslagen. Die wordt pas bekend wanneer relevante kentekengegevens zijn gevonden en navraag bij het kentekenregister is gedaan.

Om misbruik van de database te voorkomen, krijgen alleen "bevoegde politieagenten" toegang tot de opgeslagen kentekengegevens. Het wetsvoorstel wordt nog voor advies aan de Raad van State gestuurd.

Reacties (17)
23-12-2011, 17:23 door Anoniem
"De naam van de kentekenhouder wordt niet opgeslagen."

Nee, die moet je achteraf nog even inner joinen
23-12-2011, 17:25 door Anoniem
Om misbruik van de database te voorkomen, krijgen alleen "bevoegde politieagenten" toegang tot de opgeslagen kentekengegevens.

pfoeh, gelukkig...


Het wetsvoorstel wordt nog voor advies aan de Raad van State gestuurd.

pfoeh gelukkig, dit maal zonder sarcasme, hopelijk zijn ze daar wat wijzer
23-12-2011, 17:37 door WhizzMan
Hoeveel boeven gaan ze hier mee vangen en wat kost het? Als die vragen niet beantwoord zijn, zou toestemming geven per definitie nooit mogen gebeuren. Wie doet er een WOBje?
23-12-2011, 18:06 door Anoniem
Weer een stap richting een totalitair regime.

Wanneer beseffen ze in Den Haag een dat ze in DIENST staan van de burger en niet andersom. Dit kost weer klauwen met geld en levert niks op.
23-12-2011, 18:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-12-2011, 20:13 door Goeroeboeroe
Door Anoniem:

Het wetsvoorstel wordt nog voor advies aan de Raad van State gestuurd.

pfoeh gelukkig, dit maal zonder sarcasme, hopelijk zijn ze daar wat wijzer

Waarom denk je dat ze met alle geweld Donner daar de baas wilden maken?
23-12-2011, 21:25 door Jacob Boersma
Door Goeroeboeroe:

Waarom denk je dat ze met alle geweld Donner daar de baas wilden maken?

Precies, dezelfde Donner die vond dat de WOB wel wat meer ingeperkt zou mogen worden...
24-12-2011, 07:10 door Anoniem
inderdaad, welke democratie,
24-12-2011, 09:42 door spatieman
4 weken ?
oooh, ze bedoelen minimaal 4 jaar...
24-12-2011, 10:27 door Anoniem
Iemand even googlen op "moord overval bakker Aert van Nesstraat Rotterdam Albert de Heer kenteken"?

Het zal jouw naaste zijn die vermoord wordt... Deze zaak kon mede opgelost worden omdat het kenteken, van (in dit geval) diens eigen auto welke als vluchtwagen werd gebruikt, geregistreerd was en was terug te lezen.

Een verhaal heeft twee kanten. Van mij mogen ze registreren tot ze paars zien. Vroeger gebeurde dit ook al, alleen dan in papieren opschrijfboekjes. Die waren alleen niet centraal te doorzoeken na een belangrijke zaak.
24-12-2011, 13:00 door Anoniem
Dit weer eens bewijs de de regering altijd verder zal gaan dan ze eerst beweren met het inperken van onze vrijheden.
24-12-2011, 13:08 door Anoniem
"Opstelten benadrukt dat de tijdelijk opgeslagen gegevens alleen worden gebruikt voor de opsporing van ernstige misdrijven en de aanhouding van voortvluchtige verdachten of veroordeelden."

Waarom zegt een Opstelten dit nog? We weten allemaal tegenwoordig toch wel dat dit onzin is. Als de mogelijkheid er is om te zien wie wanneer waar was, dan wordt het ook voor de meest kleine zaken gebruikt. Het is nou eenmaal meer efficiënt dan andere methoden en waarom zullen ze het dan niet gebruiken?
24-12-2011, 20:55 door Anoniem
"De naam van de kentekenhouder wordt niet opgeslagen."

Lol, iedere agent kan zonder probleem de naam van de kentekenhouder opvragen in het kentekenregister. Daar is geen toestemming van een officier van justitie of rechter commissaris voor nodig, en controle op de vraag waarom agenten een kenteken raadpleegt wordt in de praktijk ook niet uitgevoerd.

Het feit dat het College Bescherming Persoonsgegevens herhaaldelijk aangeeft dat het opslaan van gegevens voor dit doel, van (nog) niet verdachte burgers niet kan, zegt de regering duidelijk weer niets.
25-12-2011, 11:23 door Anoniem
Donner; Lakeius Rattus sinds 1789!!! Toen waren zijn voorvaderen al aan het hof werkzaam.
Gelooft u werkelijk dat Nederland een democratie is?
hahahahahaa
Droomt u dan maar lekker verder, Nederland is een 1 partijstaat met louter acteurs en criminelen in dienst van HM in de kamer!
25-12-2011, 14:11 door johanw
Opstelten benadrukt dat de tijdelijk opgeslagen gegevens alleen worden gebruikt voor de opsporing van ernstige misdrijven en de aanhouding van voortvluchtige verdachten of veroordeelden.

En het spreekt voor zich dat bv. het onterecht zeggen dat je geen prive kilometers rijdt met je leasewagen een ernstig misdrijf is. Ernstige misdrijven mag hij eerst eens kwantificeren.
27-12-2011, 10:31 door Anoniem
wie dit niet van veraf aan kon zien komen is erg naïef
27-12-2011, 15:37 door Anoniem
Een terechte opmerking!
Het kost niets, want de camera's hangen er al.
Het kan iets opleveren. Het oplossen van een moord is echter moeilijk in euro's te vertalen.Soms is dat "iets" vervelend als je bijv. gezocht wordt.R'dam kan ook voorbeelden geven waarbij een burger wordt geholpen. Als je kenteken ergens wordt vastgelegd kan dat ook ontlastend werken!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.