image

4.000 kwaadaardige Android apps ontdekt

vrijdag 30 december 2011, 13:22 door Redactie, 3 reacties

Het malware probleem voor Android smartphones en tablets lijkt erg mee te vallen, aldus cijfers van anti-virusbedrijf Avast. Tot nu toe zijn er ongeveer 4.000 unieke Android apps ontdekt die kwaadaardig gedrag vertonen. Sommige daarvan werden snel door Google van de officiële Android Marktplaats verwijderd, terwijl andere alleen op onofficiële marktplaatsen werden aangeboden. In vergelijking met Windows stelt de hoeveelheid Android malware niets voor. Volgens McAfee komen er elke dag 60.000 unieke malware-exemplaren voor het Windows platform bij.

Root
Avast publiceerde de cijfers op de vraag of het nodig is om een virusscanner voor Android smartphones te gebruiken. Onlangs lanceerde het anti-virusbedrijf een gratis mobiele virusscanner. Die biedt extra functionaliteit voor telefoons die "geroot" zijn, toch raadt de beveiliger het af om de smartphone te rooten. "Vanuit een security standpunt gezien, is het rooten van je telefoon een slecht idee en we raden het af om te doen."

Firewall
Aangezien gebruikers van een telefoon die geroot is meer risico lopen, besloot het anti-virusbedrijf voor deze groep meer features aan de gratis software toe te voegen. Het gaat dan om een firewall waarbij de gebruiker per app de internettoegang kan instellen. "Dit kan voor verschillende redenen handig zijn: security, gemak (denk aan online advertenties) en zelfs de batterijduur", zegt CTO Ondrej Vlcek.

Vanwege de beperkingen van het Android-platform was het niet mogelijk om de firewall ook voor standaard telefoons te ontwikkelen. Naast het detecteren van malware, biedt de software ook anti-diefstal opties, voor zowel normale als telefoons die geroot zijn.

Reacties (3)
30-12-2011, 18:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-01-2012, 23:23 door Anoniem
Het gaat hier om 4000 applicaties met malware dat vind heel wat anders dan een windows platform waar malware
van buitenaf op komt, aangezien android dit toch zou moeten controleren, dat zou hetzelfde zijn als microsoft office word geleverd inclusief malware en dan heb je de poppen aan het dansen!!!
04-01-2012, 15:56 door Anoniem
Door Anoniem: heel wat anders dan een windows platform waar malware van buitenaf op komt, aangezien android dit toch zou moeten controleren,

Uit het artikel:
terwijl andere alleen op onofficiële marktplaatsen werden aangeboden.
Datgene wat in de officiële marktplaats weet door te dringen wordt over het algemeen heel snel verwijderd. Het grootste deel komt van onofficiële marktplaatsen, dus van buitenaf. Het is niet heel anders.

Als er een rom met malware wordt uitgeleverd dan heb je de poppen wel echt aan het dansen. En dat bleek ook uit het vrij recente spyware debacle bij de providers. Maar dat was wederom niet Android zelf, maar zooi die er door de provider in werd geplakt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.