image

Windows XP na 10 jaar nog steeds nummer 1

dinsdag 3 januari 2012, 09:35 door Redactie, 5 reacties

Tien jaar sinds de introductie is Windows XP nog steeds het dominantste besturingssysteem op het web. Dat becijferde meetbureau Net Applications. In december gebruikte 46,5% van de internetgebruikers Windows XP, tegenover 37% die Windows 7 geïnstalleerd heeft. Windows Vista is goed voor ruim 8%, terwijl Apple vijf procent van de markt in handen heeft. Linux en andere besturingssystemen zijn bij elkaar goed voor een marktaandeel van drie procent. In een jaar tijd is Windows XP meer dan elf procent van het aandeel verloren, vooral ten koste van Windows 7. Toch is het vooral in landen als China en India nog erg populair.

De cijfers van Net Applications verschillen met die van meetbureau Statcounter. Hoewel beide bedrijven als het om browsers gaat redelijk dicht bij elkaar zitten, zijn er wat betreft besturingssystemen grote verschillen. Volgens Statcounter is Windows 7 al sinds oktober van vorig jaar het meeste gebruikte platform en heeft het inmiddels een kleine 43% van de markt veroverd. Windows XP is nog altijd goed voor ruim 36%. Vista krijgt van Statcounter elf procent van de markt, terwijl Apple door 7% van de internetgebruikers wordt gebruikt. Linux wordt door het meetbureau apart gemeten en krijgt een aandeel van 0,8% toebedeeld.

China
De voornaamste reden dat de cijfers van Net Applications en Statcounter verschillen, komt omdat Net Applications het aandeel van China zwaarder laat meetellen. "Hoewel we aardig wat gegevens uit China krijgen, is het relatief weinig in vergelijking met het aantal Chinese internetgebruikers. Daarom wegen we het Chinese verkeer proportioneel zwaarder in onze rapporten. Deze verandering zorgt voor een nauwkeuriger beeld van de wereldwijde gebruikersstatistieken", aldus het bedrijf.

Reacties (5)
04-01-2012, 04:53 door Anoniem
Grootste probleem vind ik nog steeds om een nieuw-installatie van XP te valideren.

Lukt me wel iedere keer, maar het wordt je nogal onmogelijk gemaakt door Microsoft. Je wordt gedwongen om via www.microsoft.com/validate/ 20x door te klikken om de werkelijke validatie-pagina te vinden
Methode die ik tegenwoordig gebruik is dus het installeren van Windows Defender. Die verplicht validatie, automatisch.
04-01-2012, 07:11 door Ilja. _V V
Terecht..! Technisch gesproken...
04-01-2012, 09:41 door golem
Door Ilja. _\\//: Terecht..! Technisch gesproken...

"Technish gesproken" is het juist niet terecht. :)
Maar het is wel logisch.
Zolang "de oude" windows-xp pc nog voldoet, waarom een andere kopen.
05-01-2012, 20:56 door Anoniem
Door Anoniem: Grootste probleem vind ik nog steeds om een nieuw-installatie van XP te valideren.

Lukt me wel iedere keer, maar het wordt je nogal onmogelijk gemaakt door Microsoft. Je wordt gedwongen om via www.microsoft.com/validate/ 20x door te klikken om de werkelijke validatie-pagina te vinden
Methode die ik tegenwoordig gebruik is dus het installeren van Windows Defender. Die verplicht validatie, automatisch.



Bedankt voor de tip. De installatie en het gebruik van Windows Defender is m.i.v. 2012 door mijn leden is niet langer toegestaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.