image

"Cyberdreiging geen basis voor meer bevoegdheden"

vrijdag 6 januari 2012, 12:36 door Redactie, 1 reacties

Het rapport van de overheid over de cyberdreigingen waar Nederland mee te maken heeft, biedt geen basis voor het uitbreiden van de bevoegdheden. Dat stelt burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie stuurde onlangs het eerste cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) naar de Tweede Kamer. Aan de hand van de vastgestelde dreigingen zouden vervolgens maatregelen kunnen worden genomen.

Zowel de vastgestelde dreiging als opzet van het dreigingsbeeld schieten volgens BoF te kort. De burgerrechtenbeweging had in een brief aan de Kamer om een onafhankelijke, wetenschappelijk verantwoorde nulmeting gevraagd, als basis voor nieuw op te stellen beleid. "Dat is dit Cyber Security Beeld helaas niet. Het geeft een beschrijving van alle actoren en een opsomming van mogelijke dreigingen", zegt Willemijn Aerdts van BoF.

Knelpunten
Het rapport niet zoals gevraagd door onafhankelijke onderzoekers opgesteld. "En bovendien bevat het een vrij beperkte, met name anekdotische, analyse van mogelijke dreigingen zonder een compleet beeld van de omvang van deze dreigingen te geven", merkt Aerdts op. Ze vraagt zich af of het dreigingsbeeld wel als basis voor beleid kan dienen.

Met name omdat Opstelten in de begeleidende brief aan de kamer een aantal "knelpunten" in de huidige wet- en regelgeving noemt. Vervolgens pleit hij voor “aanvullende interventiemogelijkheden” om deze knelpunten weg te nemen. "Hij wil, met andere woorden, nieuwe bevoegdheden in het leven roepen. Naar onze mening zijn deze knelpunten nog onvoldoende uitgewerkt om nieuwe maatregelen te rechtvaardigen", aldus Aerdts.

Bevoegdheden
Bits of Freedom wil dat eerst moet worden onderzocht of met de bestaande bevoegdheden de eventuele knelpunten kunnen worden geadresseerd en dat de Kamer kritisch moet zijn over het invoeren van nieuwe bevoegdheden. Toch is Aerdts blij met het nu gepresenteerde dreigingsbeeld. "Maar wij hadden er meer van verwacht. Op basis van deze stukken die er nu liggen lijkt het niet gerechtvaardigd om extra bevoegdheden in het leven te roepen."

Reacties (1)
09-01-2012, 08:56 door spatieman
maar voor de US of hahahaha weer wel..
kijk vies!, en je wordt vast gezet.
laat een scheet, en je bent een bio-terrorist.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.