image

Windows 7 elimineert mega-botnet

maandag 9 januari 2012, 10:05 door Redactie, 3 reacties

Door de groei van Windows 7 en het uitbrengen van een Windows XP patch zal het grootste botnet op internet verdwijnen. Dat voorspelt anti-virusbedrijf ESET. Er zijn nog altijd meer dan drie miljoen computers met de Confickerworm besmet, wat dit het grootste botnet maakt. De worm verspreidt zich via een lek in de Windows Server service, de Autorun-functie en gedeelde netwerkschijven. "Een gevolg dat Windows 7 Windows XP als grootste besturingssysteem voorbij gaat, is de afname van Conficker", aldus ESET.

Vorig jaar januari was de worm nog voor zes procent van alle infecties verantwoordelijk. In december was dit naar drie procent gedaald. Toch was de worm vorig jaar zeven maanden lang de meest gedetecteerde malware op het web. De afname valt deels te verklaren door gebruikers en bedrijven die de beveiligingsupdate installeren of hun virusscanner updaten.

USB-stick
In het geval van Conficker was de variant die zich via USB-sticks verspreidt zeer actief. In februari publiceerde Microsoft een patch die deze functie op Windows XP uitschakelde. Daarnaast groeide ook het aandeel van Windows 7, waar de worm zich standaard niet op kan verspreiden. "Daarom kunnen we stellen dat het aantal infecties en detecties van deze dreiging verder zullen afnemen en uiteindelijk langzaam van de malware scene zal verdwijnen."

Reacties (3)
09-01-2012, 10:45 door Anoniem
Verkeerde kop? , omdat op dit moment XP nog steeds een groter
aandeel heeft dan Windows 7.
Dus : Patch voor Windows XP elimineert mega-botnet ?
09-01-2012, 10:48 door Anoniem
http://www.security.nl/artikel/39725/1/Windows_XP_na_10_jaar_nog_steeds_nummer_1.html
10-01-2012, 08:58 door Anoniem
http://www.security.nl/artikel/38713/1/Windows_7_stoot_Windows_XP_van_de_troon.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.