image

"VS beschermt Nederland tegen Chinese cyberaanval"

woensdag 11 januari 2012, 14:47 door Redactie, 28 reacties

De Verenigde Staten zal Nederland bijstaan als er vanuit China een cyberaanval wordt gelanceerd. Dat laat oud-politieman Wilfred van Roij tegenover het Reformatorisch Dagblad weten. Morgen wordt in Den Haag het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) gelanceerd, dat zich onder andere met cyberspionage gaat bezighouden. Volgens Van Roij, directeur van particulier recherchebureau Com-Connect, is het NCSC te klein om een betekenisvolle rol te spelen.

Oorlog
"In China zitten grote groepen mensen klaar om –als dat nodig is– een cyber­oorlog te starten. Wij kunnen als klein land niet de capaciteit vrijmaken die andere naties zoals Amerika wel hebben. Ik ben er ook van overtuigd dat de VS ons beschermt tegen dergelijke gevaren. Ik ben dus somber over onze eigen mogelijkheden, maar internationaal gezien is er dankzij Amerika voldoende capaciteit om het Westen tegen cyberaanvallen vanuit China of tegen spionage vanuit Iran te beschermen", zo laat hij tegenover de krant weten.

Amerika is volgens Van Roij veel verder dan Nederland. "Probeer je in dat land maar eens op te sluiten op een hotelkamer, zoek via internet naar woorden als ”al-Qaida” en ”bom”, en binnen een halfuur lig je met je handjes op je rug gebonden met je gezicht in het kussen van het hotelbed. Kom daar in ons land maar eens om."

Reacties (28)
11-01-2012, 14:51 door Anoniem
"Probeer je in dat land maar eens op te sluiten op een hotelkamer, zoek via internet naar woorden als ”al-Qaida” en ”bom”, en binnen een halfuur lig je met je handjes op je rug gebonden met je gezicht in het kussen van het hotelbed.

Hahaha, meneer heeft iets te veel films gekeken ben ik bang...mochten ze willen die Amerikanen :')
11-01-2012, 14:59 door Mysterio
Amerika is volgens Van Roij veel verder dan Nederland. "Probeer je in dat land maar eens op te sluiten op een hotelkamer, zoek via internet naar woorden als ”al-Qaida” en ”bom”, en binnen een halfuur lig je met je handjes op je rug gebonden met je gezicht in het kussen van het hotelbed. Kom daar in ons land maar eens om."
Die meneer Van Roij is eng, of hij houdt van spannende afspraakjes in zijn hotelkamertje.
11-01-2012, 15:08 door 0101
Door Anoniem:
"Probeer je in dat land maar eens op te sluiten op een hotelkamer, zoek via internet naar woorden als ”al-Qaida” en ”bom”, en binnen een halfuur lig je met je handjes op je rug gebonden met je gezicht in het kussen van het hotelbed.

Hahaha, meneer heeft iets te veel films gekeken ben ik bang...mochten ze willen die Amerikanen :')
Toch kan 'ie 't rustig blijven roepen, want vind jij maar eens iemand die gek genoeg is om het te proberen ;-)
11-01-2012, 15:10 door Anoniem
"Probeer je in dat land maar eens op te sluiten op een hotelkamer, zoek via internet naar woorden als ”al-Qaida” en ”bom”, en binnen een halfuur lig je met je handjes op je rug gebonden met je gezicht in het kussen van het hotelbed. Kom daar in ons land maar eens om."

Toont aan hoe ver sommige mensen in de industrie van de realiteit staan. Bovendien vraag ik me af wat welke specifieke maatregelen Amerika neemt op Nederland te beschermen tegen cyberaanvallen? Niets meer dan holle woorden van een man die zijn eigen bedrijfje even wil promoten lijkt me.
11-01-2012, 15:33 door Anoniem
Ik heb zelf met meerdere amerikaanse vrienden het regelmatig gehad over terrorisme, inclusief links naar websites gevonden met zoeken naar al-qaida en bom. Bij geen van mijn vrienden is wie dan ook binnen komen vallen.
Amerika monitord wel degelijk al het internet verkeer, maar je moet toch echt wel meer doen dan alleen googelen voor zo'n inval. Ik denk dat als je een jaar lang op DIY bom forums rondhangt en een paar youtube filmpjes plaatst met theedoek om je hoofd waarin je koran verzen over de jihad op zit te lezen er wel iemand komt kijken.
11-01-2012, 15:38 door kloek8
0101 zocht je een vrijwilliger?
11-01-2012, 15:44 door Anoniem
Sommigen zeggen er niet van te kunnen slapen, maar dat is niet erg. Als ze zich maar bewust zijn van de gevaren.

GAAT U MAAR RUSTIG SLAPEN HEBBEN WE IN NEDERLAND ERDER GEHOORD

Nu komen de amerikanen?
.
11-01-2012, 15:48 door Anoniem
waar was amerika dan toen diginotar gehackt werd door n iraanse hacker? hmm..
11-01-2012, 15:59 door Anoniem
Amerika is volgens Van Roij veel verder dan Nederland. "Probeer je in dat land maar eens op te sluiten op een hotelkamer, zoek via internet naar woorden als ”al-Qaida” en ”bom”, en binnen een halfuur lig je met je handjes op je rug gebonden met je gezicht in het kussen van het hotelbed. Kom daar in ons land maar eens om."

En dat vindt hij positief? Ik ben blij dat dat in Nederland niet gebeurt!
11-01-2012, 16:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-01-2012, 16:12 door Anoniem
prettig dat in een artikel dat je in eerste instantie serieus gaat lezen er al duidelijk wordt aangegeven dat het de geciteerde heer allen om wat publiciteit te doen is. Jammer...
11-01-2012, 16:31 door Anoniem
Wat een bullshit Nederland heeft een van de grootste hack-communitys van de wereld en deze hebben online zeer veel invloed. Daarnaast zit in Amsterdam een van de grootste en belangrijkste internet knooppunten ter wereld. Deze combinatie kan ons heel erg kwetsbaar maken of juist super invloedrijk... Maarja niet met dit grapjassen als Willie van Roij
11-01-2012, 17:05 door Anoniem
Door unbalanced: Maar wie beschermt on tegen de VS?

Juist! Want de meeste brute force aanvallen die wij zien, komen nog altijd daar vandaan!
11-01-2012, 18:27 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een bullshit Nederland heeft een van de grootste hack-communitys van de wereld en deze hebben online zeer veel invloed.
Nou die hack-community is dan wel erg goed verstopt, want ik merk er niet veel afgezien van wat (5 ofzo) opgepakte anonymous lui in Nederland. Zelfs als je het relatief bekijkt doen we in Nederland op dat gebied niet erg fanatiek mee.
11-01-2012, 18:44 door Anoniem
Overal op de wereld zitten gekken die een cyberaanval kunnen uitvoeren. Maar ja, welke toezichthouder in Nederland is nu wel capabel en heeft verstand van zaken ?
11-01-2012, 19:41 door Anoniem
Die figuur wordt toch door niemand serieus genomen? In de jaren negentig een keer een computer opengeschroefd en daarmee 'expert'? Laat 'm lekker daar in Limburg de grote jongen uithangen.
11-01-2012, 19:55 door Dev_Null
Dat laat oud-politieman Wilfred van Roij tegenover het Reformatorisch Dagblad weten.
Wat een betrouwbare en verifieerbare nieuws bron :-P
Leuk stukje verpakte reclame voor "recherchebureau Com-Connect"
11-01-2012, 20:33 door Anoniem
Wat een fantast is dit.
Zelf ben ik betrokken bij de opzet van het NCSC.
Er is voldoende overleg en samenwerking met de VS, maar ook niet meer dan dat.
Nederland kan zichzelf prima beschermen.

Voorlopig heeft alleen de VS grote geslaagde Chinese hacks gehad, Nederland nog geen (grootschalige).
11-01-2012, 20:51 door Anoniem
Ik zou willen dat de overheid in NL beter gebruik zou maken van de hackers hier in NL. We hebben een paar hele knappen koppen rondlopen. Helaas worden die vaker juridisch aangepakt, dan geprezen om de skills die zij bezitten. Een stukje arrogantie van het hoogste niveau. Een klein voorbeeldje: hacker meldt zich netjes aan om zich in te zetten voor ons Nationale beveiligingsteam wat momenteel op poten wordt gezet en krijgt doodleuk te horen dat ze de posities(vacatures) eer willen vullen met interne mensen, die al jaren bewijzen dat er nog veel werk aan de winkel is.

Ik denk dat deze Willie Wortel zich beter kan concentreren op andere zaken dan internet veiligheid en cyberoorlogen. Over het algemeen zijn teksten met het woord cyber erin überhaupt van een bedroevend laag niveau.

mijn 5 centen
12-01-2012, 09:21 door Anoniem
Hij heeft wel gewoon een punt. In de VS zijn ze veel verder op het gebied van monitoring, even afgezien van het feit dat je kunt betwijfelen of dit een goed iets is. Dat voordeel met dat Googlen op een hotelkamer en vervolgens met je handen op je rug liggen moet je ook niet zo letterlijk nemen en dat lijkt me dan ook niet zo letterlijk bedoeld. Het gaat om het principe dat er in de VS gewoonweg een strengere controle is en je er best vanuit kunt gaan dat er enorm veel bijgehouden wordt, meer dan wij beseffen.

Door Anoniem: Wat een bullshit Nederland heeft een van de grootste hack-communitys van de wereld en deze hebben online zeer veel invloed. Daarnaast zit in Amsterdam een van de grootste en belangrijkste internet knooppunten ter wereld. Deze combinatie kan ons heel erg kwetsbaar maken of juist super invloedrijk... Maarja niet met dit grapjassen als Willie van Roij

Wat een onzin tekst zeg. Onze "hack-community" heeft 0,0 invloed op landen die ons aan zouden willen vallen. Denk je nu echt dat ze daar in bijvoorbeeld China wakker van liggen? Denk jij echt dat wij daar iets tegen kunnen doen. Dat er een belangrijk knooppunt in Nederland zit maakt ons alleen maar kwetsbaar. En niet alleen ons, maar een groot deel van de Westerse wereld. Dat versterkt het argument van Van Roij alleen maar dat de VS er echt wel belang bij heeft om bij te schieten indien dat in gevaar komt. Misschien niet uit solidariteit, maar wel uit eigen lijfsbehoud.
12-01-2012, 09:41 door Anoniem
Politieman, tja, staan niet bekend om hun grote kennis van zaken.
Verdedigen tegen een cyberaanval, spannend. Haal even je netwerk verbinding er uit, ga koffie drinken, kijk eens of ze uitgespeeld zijn, zo niet nog meer koffie en anders ga je weer aan de slag.
Het is tegenwoordig bijzonder ziekelijk hoe cyberaanvallen breed worden uitgemeten. 90% van bedrijfsapparatuur hoeft helemaal niet aan internet te hangen.

We hebben natuurlijk ook te maken met vele zielige ict'ers en andere verslaafden. Wordfeud doet het niet, staat snel al breed op de voorpagina's van internet kranten. Het lijkt haast erger dan een tsunami.
12-01-2012, 10:24 door Anoniem
"Ik ben er ook van overtuigd dat de VS ons beschermt tegen dergelijke gevaren."

De VS kan zichzelf niet beschermen. Waarom zouden ze ons wel kunnen (of willen) beschermen ? Daarnaast kan je je afvragen of we niet net zo goed doelwit zijn van Amerikanen als van Chinezen, en dan doel ik met name op cyberespionage. In spionageland heb je geen vrienden.
12-01-2012, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: Politieman, tja, staan niet bekend om hun grote kennis van zaken.
Verdedigen tegen een cyberaanval, spannend. Haal even je netwerk verbinding er uit, ga koffie drinken, kijk eens of ze uitgespeeld zijn, zo niet nog meer koffie en anders ga je weer aan de slag.
Het is tegenwoordig bijzonder ziekelijk hoe cyberaanvallen breed worden uitgemeten. 90% van bedrijfsapparatuur hoeft helemaal niet aan internet te hangen.

We hebben natuurlijk ook te maken met vele zielige ict'ers en andere verslaafden. Wordfeud doet het niet, staat snel al breed op de voorpagina's van internet kranten. Het lijkt haast erger dan een tsunami.

Je geeft af op een politieman maar je reactie getuigt niet van kennis van zaken. Totaal niet zelfs, als je denkt dat het hier over een simpele aanval op je PC op je zolderkamertje gaat. Je maakt jezelf nogal belachelijk met deze opmerking.

Overigens staat in het artikel dat het een oud-politieman is, dus weet jij veel hoeveel kennis van zaken hij heeft. Hij kan goed al jaren niks meer met de politie te maken hebben. Als ik bovenstaande artikel naast jouw opmerking leg schat ik in dat deze persoon nog meer kennis van zaken heeft dan jij. Trek je conclusies...
12-01-2012, 11:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door unbalanced: Maar wie beschermt on tegen de VS?

Juist! Want de meeste brute force aanvallen die wij zien, komen nog altijd daar vandaan!

Yeap, helemaal mee eens, bij ons idemdito.
12-01-2012, 11:29 door Givano
Volgens mij nemen mensen de tekst uit het artikel veel te letterlijk.
Zoals anoniem (09:21) aangeeft lijkt me eerder figuurlijk bedoeld in de zin van dat het internet daar behoorlijk streng gecontroleerd wordt.

Wat een fantast is dit.
Zelf ben ik betrokken bij de opzet van het NCSC.
Er is voldoende overleg en samenwerking met de VS, maar ook niet meer dan dat.
Nederland kan zichzelf prima beschermen.

Laat me niet lachen, Digitnotar al weer vergeten? Of lektober?
We krijgen nog niet eens een fatsoenlijke ov-chipkaart ingevoerd zonder issues of hacks.

Tot dusver heb ik nog niets gezien waaruit blijkt dat Nederland in staat is zichzelf voldoende te beschermen.

Wat een bullshit Nederland heeft een van de grootste hack-communitys van de wereld en deze hebben online zeer veel invloed. Daarnaast zit in Amsterdam een van de grootste en belangrijkste internet knooppunten ter wereld. Deze combinatie kan ons heel erg kwetsbaar maken of juist super invloedrijk...

Dat er een aardige hackcommunity in nederland is zal ik niet ontkennen, maar als het er op aankomt is het een zooitje ongeregeld met een ieder voor zichzelf mentaliteit, daarnaast maakt het hacktechnisch niets uit of we nu een groot knooppunt hebben of niet.
12-01-2012, 11:51 door Anoniem
"Voorlopig heeft alleen de VS grote geslaagde Chinese hacks gehad, Nederland nog geen (grootschalige)."

Lol, droom lekker verder.
12-01-2012, 11:55 door spatieman
tijd dat nederland, net als china, ook maar een leger hackers in gaat huren om de belangen van de staat te beschermen.
en na een succes volle aanval, ook maar te ontkennen dat ze hackers in dienst hebben.
27-01-2012, 23:01 door Anoniem
Dat is immers al gebeurt nederland heeft nu ook een militaire hackers organisatie opgericht wat in samen werking gaat met de navo.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.