Privacy - Wat niemand over je mag weten

RFID chip in autosleutel?

27-01-2013, 19:38 door Anoniem, 16 reacties
Ik las net dat er een RFID chip in je autosleutel (afstandsbediening) zit. Zie http://webwereld.nl/nieuws/111410/radboud-universiteit-kraakt-rfid-chip-van-autosleutel.html

Ik ben dus altijd te traceren als ik mijn autosleutel bij me heb. Wat kan ik hiertegen doen? Alvast bedankt.
Reacties (16)
28-01-2013, 10:57 door DJ de DJ
Ja, dat klopt. De meeste autosleuteld hebben een RFID chip. Die kan vanaf zo'n 10cm afstand worden uitgelezen, en ja, dan ben je dus heel erg makkelijk te traceren. Maar ik denk dat je dat heel snel doorhebt, als iemand je continu op 10cm afstand volgt.....
28-01-2013, 11:08 door Erik van Straten
Toevallig heb ik zaterdag voor nog geen 2 Euro een aluminium "creditcard portemonnee" gekocht bij de Action (je kunt ook er ook veel meer geld voor uitgeven, zie bijv. http://www.geneewenee.com/RFID-Proof-Aluminium-Wallet-p/99.htm).

Ik heb het nog niet getest maar vermoed dat als je jouw autosleutel in zo'n metalen behuizing bewaart, niet te traceren bent.

Ik ga binnenkort eens proberen of m'n auto nog wil starten met zo'n kastje of met wat aluminiumfolie om de sleutel. Maar zo te zien ben ik dan niet de enige die met aluminium aan het experminteren slaat, zie bijv. http://www.rpi-polymath.com/ducttape/RFIDWallet.php of Google naar: aluminium blocks rfid

Zodra ik getest heb (en anderen mij niet voor geweest zijn) zal ik de resultaten hieronder posten.
28-01-2013, 11:12 door Anoniem
Door DJ de DJ: JDie kan vanaf zo'n 10cm afstand worden uitgelezen, en ja, dan ben je dus heel erg makkelijk te traceren.
Die 10cm is wel een eindje op te rekken. Een paar meter lukt met een klein beetje moeite ook wel. Radio voor 10cm ontworpen houdt niet gegarandeerd bij 11cm op, weet je.

Maar ik denk dat je dat heel snel doorhebt, als iemand je continu op 10cm afstand volgt.....
Hm, ook daar is wel een mouw aan te passen.

Wat je er verder aan kan doen? Stop je autosleutels in een aluhoedje. Nouja, iets dat als kooi van Faraday dienst doet: Een gemetaliseerd zakje, een sleutelmapje met een gemetaliseerde binnenkant, zoiets. Zoek uit welke golflengte die RFID dingen gebruiken (er zijn er minstens twee) en je weet hoe groot de maximale opening in de kooi mag zijn.

(Nu weet je gelijk waarom aluhoedjes niet werken: Het gat dat erin zit is behoorlijk groot en dus vaak te groot.)

Of het wenselijk is dat we (auto)sleutels, paspoorten, ovchipkaartpassen, toegangspassen, bankpassen, zelfs telefoons maar in zulke kooien van Faraday moeten rondzeulen? Dat is een andere discussie, en een die de industrie niet wil aangaan. RFID is makkelijk, dat je het even weet. Dus doe je maar braaf mee, consument.
28-01-2013, 11:29 door Anoniem
Ik denk dat Bluetooth veel eenvoudiger is om iemand te volgen dan een RFID tag...

Niet lang geleden gespeeld met een iPad bij de V&D. Daar zat een bluetooth keyboard aan - bluetooth stond dus aan op de iPad. Het aantal bluetooth devices dat je langs zag lopen was enorm! Allemaal unieke namen van devices en dus hun eigenaren. Met weinig investering volg je zo je klanten door de winkel, je shoppingmall of gewoon op straat...
28-01-2013, 12:29 door SPlid
Erik, als je een auto hebt met een "smartkey" start je de auto door de zelfde RF straling, een kooi van Faraday om je sleutel heen zou wel eens een ongewenst effect kunnen hebben. Nu kun je natuurlijk elke keer als je je auto start de sleutel uit zijn kooitje halen, maar dat lijkt me mijl op zeven....

De rfid chip bevat geen directe informatie over je persoon. Ik zou me over de chip in je passpoort je meer druk maken.
28-01-2013, 13:03 door Erik van Straten
Door SPlid: Erik, als je een auto hebt met een "smartkey" start je de auto door de zelfde RF straling, een kooi van Faraday om je sleutel heen zou wel eens een ongewenst effect kunnen hebben.
Klopt! Wat ik bedoelde te zeggen was dat ik benieuwd ben of aluminiumfolie helpt, de auto wil ik als test gebruiken - ik ga niet rondrijden met een ingepakte sleutel ;)

De rfid chip bevat geen directe informatie over je persoon. Ik zou me over de chip in je passpoort je meer druk maken.
Zeker. Maar ik weet dat de RFID-gebaseerde startonderbreker van mijn merk/type auto gekraakt is. Aanvallers kunnen deze in principe uitlezen als ze in de buurt van mijn autosleutel weten te komen (wellicht een beetje social engineering nodig). Die aanvallers hoeven dan slechts nog een deur te forceren of een ruitje in te tikken om mijn auto te kunnen stelen. Een autoalarm helpt niet, geen hond die in beweging komt als z'n ding afgaat (hooguit na een kwartier loeien omdat ze zich eraan ergeren, maar zo lang treuzelen autodieven zelden).

Ergo het kan dus zin hebben om die sleutel zoveel mogelijk af te schermen om onbedoeld "uitlezen" te voorkomen.
28-01-2013, 21:21 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat Bluetooth veel eenvoudiger is om iemand te volgen dan een RFID tag...
Is ook vooralsnog optioneel, en iets makkelijker wat aan te doen: Bluetooth uitzetten.

Maar dat slordig met bluetooth omgaan een probleem is neemt niet weg dat dit ook een probleem is.
23-02-2013, 09:10 door WhizzMan
De chip in veel afstandsbedieningen van auto's is gekraakt. Hoe luisteren autodieven je af? Door bij je auto in de buurt een ontvangertje te plaatsen als jij met de afstandsbediening de auto open maakt. Dat is als je de afstandsbediening gebruikt en niet "gewoon met de sleutel" je auto open maakt. Je kan je sleutel wel inpakken, maar om je auto open te maken gaat dat niet werken, dus je loopt gewoon het risico dat je auto open gemaakt wordt door dieven als je de afstandsbediening gebruikt.

Dieven kunnen over het algemeen je auto op veel meer manieren open krijgen dan met de afstandsbediening of de originele fabriekssleutels. Ook daar kan je je heel druk over gaan maken, maar als je daar een probleem mee hebt, moet je een auto kopen die hier wel goed tegen beveiligd is (good luck finding one).

Er zijn ook chips gekraakt die gebruikt worden om de startonderbreking van de auto uit te schakelen. Dat is de RFID die jij nu waarschijnlijk bedoelt. Het lijkt nieuws te zijn, maar de meeste chips zijn al tijden gekraakt en vaak duurt het minder dan 3 jaar voordat je "vage Chinese kastjes" kan kopen waarmee sleutels te dupliceren of te fabriceren zijn die door de auto herkend worden als origineel. Dat de Radboud er nu eentje heeft weten te kraken is niet alleen niet bepaald boeiend, maar diezelfde chip was in 2009 al door anderen gekraakt. Dat kan je ook gewoon in dat artikel lezen.

Het is misschien een openbaring voor je, maar autosleutels en startonderbrekers zijn nogal brak qua veiligheid. Dat zijn ze altijd geweest en het zal in de toekomst weinig veranderen. Autofabrikanten zijn niet verplicht om er wat aan te doen en verzekeringsmaatschappijen en overheden doen er ook niets aan om ze daar toe te verplichten. Als maatschappij accepteren wij het domweg dat er tienduizenden auto's per jaar worden gestolen want we zijn kennelijk niet bereid om meer te betalen voor een betere beveiliging?
23-02-2013, 09:16 door Anoniem
"Ik ben dus altijd te traceren als ik mijn autosleutel bij me heb. Wat kan ik hiertegen doen? Alvast bedankt."

Ik zou me eerder druk maken om de vraag of men via het oppikken van het signaal dit kan clonen om je auto te stelen, dan of men dit zou kunnen gebruiken om je te traceren.
23-02-2013, 09:33 door Anoniem
Hoe wil je dat beter beveiligen? Iets met ketting, zwakste schakel....
Leuk, zo'n black box die het alleen doet als de juiste sleutel in de buurt is. Dat maak je allemaal heel veilig enzo.

Prik er een andere ECU aan die geprepareerd is om dit niet te doen en rijden maar. Heb je daarna alle tijd om het probleempje met de originele ECU op te lossen... En dat is oplosbaar, want niemand zal accepteren dat je een complete ECU moet vervangen (en de woekerprijs voor zo'n ding moet betalen) als de sleutels ooit verloren gaan. Dus is er een back-door.
23-02-2013, 09:51 door Anoniem
Door WhizzMan: De chip in veel afstandsbedieningen van auto's is gekraakt. Hoe luisteren autodieven je af? Door bij je auto in de buurt een ontvangertje te plaatsen als jij met de afstandsbediening de auto open maakt. Dat is als je de afstandsbediening gebruikt en niet "gewoon met de sleutel" je auto open maakt. Je kan je sleutel wel inpakken, maar om je auto open te maken gaat dat niet werken, dus je loopt gewoon het risico dat je auto open gemaakt wordt door dieven als je de afstandsbediening gebruikt.
Dit heeft niks met elkaar te maken.
De gebruikelijke autosleutel heeft twee verschillende systemen: de een is het zendertje wat je gebruikt om de deuren te openen en het alarm af te zetten met een druk op de knop als je binnen een meter of 20 van je auto bent. Dat is een UHF zender die een roterende code uitzendt als je een knopje indrukt. Er zit een batterijtje in de sleutel die deze zender voedt. Zolang je niet op het knopje drukt doet deze zender helemaal niks.

Daarnaast, en helemaal los daarvan, zit er een RFID chip in die wordt uitgelezen als je de sleutel in het contact doet. Daarmee wordt de boordcomputer verteld dat het een geldige sleutel is en de startblokkering eraf mag. Dat systeem werkt passief dus zonder batterij en dat is het ding wat maar over een korte afstand werkt, maar wel zonder dat je zelf opdracht geeft.
28-02-2013, 11:53 door Delta Systems
Door Anoniem:
Door WhizzMan: De chip in veel afstandsbedieningen van auto's is gekraakt. Hoe luisteren autodieven je af? Door bij je auto in de buurt een ontvangertje te plaatsen als jij met de afstandsbediening de auto open maakt. Dat is als je de afstandsbediening gebruikt en niet "gewoon met de sleutel" je auto open maakt. Je kan je sleutel wel inpakken, maar om je auto open te maken gaat dat niet werken, dus je loopt gewoon het risico dat je auto open gemaakt wordt door dieven als je de afstandsbediening gebruikt.
Dit heeft niks met elkaar te maken.
De gebruikelijke autosleutel heeft twee verschillende systemen: de een is het zendertje wat je gebruikt om de deuren te openen en het alarm af te zetten met een druk op de knop als je binnen een meter of 20 van je auto bent. Dat is een UHF zender die een roterende code uitzendt als je een knopje indrukt. Er zit een batterijtje in de sleutel die deze zender voedt. Zolang je niet op het knopje drukt doet deze zender helemaal niks.

Daarnaast, en helemaal los daarvan, zit er een RFID chip in die wordt uitgelezen als je de sleutel in het contact doet. Daarmee wordt de boordcomputer verteld dat het een geldige sleutel is en de startblokkering eraf mag. Dat systeem werkt passief dus zonder batterij en dat is het ding wat maar over een korte afstand werkt, maar wel zonder dat je zelf opdracht geeft.


Mooie uitleg , kortom met je RFID hoef je echt niet voor je privacy te vrezen, sterker nog , alles toegang passen die worden toepast om toegang te krijgen to bedrijfs gebouwen hebben een RFID chip in zich, o en niet te vergeten je OV-chipkaart. die heeft er ook een.
28-02-2013, 16:29 door Anoniem
Als je je zorgen maakt over een RFID chip betreffende traceerbaar zijn, maakt je zeker geen gebruik van:
- GSM / Smartphone
- Bankpassen
- Geldautomaten (camera's)
- Openbaar vervoer (camera's)
- Vliegreizen (douane, camera's, vingerafdrukken, paspoort registratie)
- Email
- etc.
Kortom, er zijn belangrijkere zaken in het leven dan een RFID chip. Mocht je bang zijn dat ze je auto stelen, koop zo'n slot voor je stuur / versnellingspook.
06-03-2013, 16:02 door freediver
Kan er gewoon niet met een old school oplossing de auto beveiligd worden? Gewoon bougiekap eraf of nog een niveau dieper... bougie eruit draaien. Voor diesel weet ik zo direct even geen antwoord. Misschien is een jammer een idee om afluister piraten te frustreren zodra je de RFID tag verifieerd..?! Dan is afluisteren met gevoelige apparatuur ook niet echt zaligmakend.
06-03-2013, 19:22 door golem

Kan er gewoon niet met een old school oplossing de auto beveiligd worden?

http://i626.photobucket.com/albums/tt341/subaru1_6/Mrbeancar.jpg


Ik kon het niet laten. :)
07-03-2013, 14:01 door NetGuardian
Door WhizzMan: Het lijkt nieuws te zijn, maar de meeste chips zijn al tijden gekraakt en vaak duurt het minder dan 3 jaar voordat je "vage Chinese kastjes" kan kopen waarmee sleutels te dupliceren of te fabriceren zijn die door de auto herkend worden als origineel.

Kastje bestellen, blanco sleutel bestellen en klaar: http://www.startbmwwithoutkey.tk

Nog geen 3 min en je rijd weg met de auto!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.