image

58 nieuwe Mac-virussen in 2011

dinsdag 17 januari 2012, 09:46 door Redactie, 7 reacties

In 2011 zijn er 58 nieuwe virussen, Trojaanse paarden en andere malware voor Mac OS X ontdekt, voor Windows waren het er 14 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van verschillende beveiligingsbedrijven. De hoeveelheid Mac-malware piekte in juni vorig jaar, toen er maar liefst twaalf unieke exemplaren werden ontdekt. In de zomer verschenen er verschillende nep-virusscanners voor Mac OS X. Apple voegde detectie van de scareware aan de ingebouwde virusscanner toe, waarna de dreiging een paar maanden later weer verdween.

De meeste Mac-malware exemplaren zijn Trojan-downloaders (50%), die aanvullende malware downloaden. Verder valt een kwart in de backdoor-categorie. Trojaanse paarden en rogue applicaties maken het dreigingsbeeld compleet. "Het is niets in vergelijking met Windows malware, maar het is zeker wel iets in vergelijking met de dreigingen voor Mac OS X die we voor 2011 zagen", aldus het Finse F-Secure.

Windows
Voor het Windows-platform stopte de teller bij 14 miljoen unieke exemplaren, stelt AegisLab. Trojaanse paarden zijn de meest voorkomende malware. Verpakte en "porn malware" staan respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Toch zijn er ook tussen de beveiligingsbedrijven grote verschillen over de hoeveelheid malware. G Data stelde dat er in de eerste helft van 2011 1,2 miljoen unieke exemplaren voor het Windows-platform waren ontdekt, wat 99,5% van alle malware was. McAfee rapporteerde eerder dat het aantal Mac-exemplaren rond de 900 ligt, terwijl er voor Windows zo'n 22 miljoen exemplaren verschenen.

Reacties (7)
17-01-2012, 10:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-01-2012, 13:04 door Anoniem
De beveiligingsbedrijven weten het zelf dus ook niet?? iekkk!
17-01-2012, 15:13 door Anoniem
En om nu een goed beeld te krijgen en aan te sluiten op eerdere berichtgeving (o.a. dat de Mac veiliger zou zijn);

"Hoeveel zijn dit er voor Windows.... en Linux?"
17-01-2012, 17:34 door Anoniem
"Toch zijn er ook tussen de beveiligingsbedrijven grote verschillen over de hoeveelheid malware. G Data stelde dat er in de eerste helft van 2011 1,2 miljoen unieke exemplaren voor het Windows-platform waren ontdekt, wat 99,5% van alle malware was. McAfee rapporteerde eerder dat het aantal Mac-exemplaren rond de 900 ligt, terwijl er voor Windows zo'n 22 miljoen exemplaren verschenen."

Oud verhaal: bedrijven zoals McAfee willen het allemaal zo dramatisch mogelijk voorstellen. In plaats van het aantal unieke samples te tellen (zoals wellicht bij Gdata gebeurt), tellen ze gewoon alles wat ze binnen krijgen. Bij hen telt dan 1 bepaald virus dat ze 1000 keer binnen krijgen meteen als 1000 exemplaren... zo krijg je al gauw gigantische aantallen.
18-01-2012, 06:13 door Anoniem
De verschillen in getallen zijn compleet nutteloos op zichzelf. Je hebt hier ook het percentage nodig van de mensen die het OS gebruiken. Populariteit is de trigger voor malware ontwikkelaars. Mac en Linux zijn niet veiliger maar simpelweg niet poplair genoeg.
18-01-2012, 10:50 door Anoniem
Door Anoniem: De beveiligingsbedrijven weten het zelf dus ook niet?? iekkk!

De verschillende aantallen komen voort uit verschillende methodieken van classificeren en tellen.
Zo zijn er zijn anti-virusbedrijven die alle verschillende samples van varianten apart tellen.
Ook zijn er security-bedrijven, zoals G Data, die alle verschillende samples van varianten van dezelfde soort als één malwarefamilie classificeren en dan ook maar éénmaal tellen. Gemiddeld bestaan er 10 verschillende variaties binnen één malwarefamilie. Al deze variaties worden met dezelfde vingerafdruk gedetecteerd, en naar de mening van G Data is het dan ook correcter om deze niet allemaal apart te tellen. Wij tellen in feite alleen het aantal vingerafdrukken dat we nodig hebben om alle malware-samples te detecteren.

Door het verschil in visie en methodiek kan het dan ook voorkomen dat bedrijf X (in dit artikel McAfee) 10x zoveel malwaresamples heeft geteld in 2011 als bedrijf Y (in dit geval G Data).

Daniëlle van Leeuwen
G Data Benelux
18-01-2012, 11:55 door Anoniem
Wat een sensatie zoekt de redactie. Je had ook als kop "14 miljoen nieuwe Windows-virussen in 2011" kunnen melden. Graag wel een beetje relativeren. Ook de zin "De hoeveelheid Mac-malware piekte in juni vorig jaar, toen er maar liefst twaalf unieke exemplaren werden ontdekt." is overdreven. Wat nou maar liefst? Het is 0,0004 procent ten opzichte van het aantal nieuwe Windows-virussen. Elke virus is teveel maar je kunt het ook overdrijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.