image

Mozilla: Microsoft nog steeds monopolist

dinsdag 17 januari 2012, 10:10 door Redactie, 6 reacties

Microsoft heeft nog altijd een monopolie met Windows op de pc, aldus Mozilla-topman Asa Dotzler. Hij reageert op een column van Windows-watcher Ed Bott, die stelt dat bij de computer voor algemeen gebruik, er nog kleine overblijfselen van Microsoft's monopolie zijn. "Dat slaat nergens op. Het is net alsof iemand zegt dat je een beetje zwanger bent. Je hebt een monopolie of je hebt het niet", aldus Dotzler.

Volgens de Mozilla-topman heeft Microsoft nog steeds een monopolie op de markt voor pc-besturingssystemen. Windows zou op zo'n 92% van alle computers geïnstalleerd staan. Het aantal verkochte pc's met Windows ligt tussen de 93% en 95%, tegenover een kleine 5% voor Mac-computers. Concreet komt dat neer op 352,4 miljoen Windows computers tegenover 16,73 miljoen Macs.

Dominant
"Microsoft Windows is nog steeds het dominantie pc-besturingssysteem dat het ook in 1999 was, toen werd vastgesteld dat het een monopolie was", gaat Dotzler verder.

Wat betreft de opkomst van smartphones en tablets gaat het hier niet om pc-besturingssystemen. "Die zijn onderdeel van verschillende en aardig competitieve markten. Het aantal geinstalleerde pc-besturingssystemen en verkochte computers worden nog steeds door Microsoft gedomineerd."

Reacties (6)
17-01-2012, 12:13 door Anoniem
Zoek eens naar "firefox" op bing.com:

Your current Bing SafeSearch setting filters out results that might return adult content.

Geeft aan hoe vriendelijk Microsoft met de competitie omgaat.
17-01-2012, 12:40 door Anoniem
Mozilla ontvangt jaarlijks een grote som geld van Google, ik zie dat liever naar andere projecten gaan maar het is om te voorkomen dat anderen kapers (Microsoft) met Mozilla gaan lopen en bing standaard hebben ingesteld staan. Zo hebben ze enkele maanden geleden een record bedrag ontvangen van Google omdat ze oa Microsoft aan het opvrijen waren.

Ik lees dit bericht dus met wat gemengde gevoelens. Trouwens op Linux is Mozilla nogal buggy en kan je na het afsluiten het niet opnieuw opstarten of blijft je pc hangen (op meerdere systemen meegemaakt). Op verschillende meldingen per mail is er niet 1 x gereageerd geweest door Mozilla.

Ik gebruik nu liever Chrome. Mozilla is leuk maar hun tijd is voorbij.
17-01-2012, 15:58 door Anoniem
@Anoniem: Waterfox al geprobeerd?
18-01-2012, 16:38 door cjkos
Straks gaan ze nog vragen of Windows niet duurder gemaakt kan worden.

Wat ik me overigens afvraag:

Waarom bemoeit een browser maker zich met het OS?

Ik vind Firefox alleen op mijn Windows pc goed draaien. Op Linux (gevoelsmatig) en android mobiel werkt het toch niet zo. Mozilla zou dus eigenlijk blij mee moeten zijn
18-01-2012, 18:10 door Anoniem
@cjkos Nou, het was een artikel met onjuiste informatie, zoals:

"If you disable Secure Boot on a Windows 8 ARM tablet, you have effectively bricked it. No other currently available operating systems, including any version of Windows, will run on it. No currently shipping version of Linux or Android will run on it.

This feature is indeed designed to make the next generation of PCs more secure by design, by making it impossible for malware authors to coerce users into installing rootkits that take over a machine before the operating system has a chance to boot."

Zelfs al zouden de feiten in de tekst correct zijn, wat is dan het nut van het disablen ?

Wat een onzin allemaal.
18-01-2012, 20:59 door Anoniem
Door Anoniem: Trouwens op Linux is Mozilla nogal buggy en kan je na het afsluiten het niet opnieuw opstarten of blijft je pc hangen (op meerdere systemen meegemaakt).

Ik gebruik Iceweasel 9 uit de backports-repository op Debian stable, en daarmee heb ik geen centje pijn. Gebruik je de versie uit je Linux-distributie of heb je hem rechtstreeks bij Mozilla gedownload?

Door Anoniem: Op verschillende meldingen per mail is er niet 1 x gereageerd geweest door Mozilla.

Daar hebben ze een bug-tracker voor:

https://bugzilla.mozilla.org/

Ik vind het niet echt verrassend dat bugs niet goed worden afgehandelt als je buiten het daarvoor ingerichte systeem om probeert te werken, en je komt over alsof je dat doet. Als de Mozilla-versie waar je problemen mee hebt niet rechtstreeks bij Mozilla vandaan komt maar onderdeel is van je Linux-distributie dan moet je bij hun bug-tracker zijn, zij zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit van het geheel dat zij leveren. En begin in dat systeem met zoeken of je bug al gemeld is, wie weet wordt er al aan gewerkt en als het meezit is er al een oplossing of een workaround beschikbaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.