image

Nederland mag cyberaanval militair vergelden

dinsdag 17 januari 2012, 15:35 door Redactie, 10 reacties

In het geval een digitale aanval leidt tot een aanmerkelijk aantal dodelijke slachtoffers of grootschalige vernietiging van of schade aan vitale infrastructuur, mag de Nederlandse overheid een vergeldingsaanval uitvoeren. De Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) maakte in december een advies over Digitale oorlogvoering waar dit in staat.

Daarbij gaf de AIV antwoord op de vraag onder welke omstandigheden een cyberdreiging kan worden beschouwd als het gebruik van geweld of een dreiging hiermee en onder welke omstandigheden een cyberaanval kan worden beschouwd als "een gewapende aanval waartegen geweld mag worden gebruikt ter zelfverdediging."

Volgens het AIV verbiedt het Handvest van de Verenigde Naties het gebruik of dreigen met het gebruik van geweld in internationale betrekkingen. "Onder het verbod valt gewapend geweld met een feitelijk of mogelijk fysiek effect op de staat die het doelwit is. Het verbod heeft echter ook betrekking op andere vormen van geweld die hebben geleid of hadden kunnen leiden tot dood, letsel of schade aan goederen of infrastructuur."

Drempel
Het gebruik van geweld in het kader van zelfverdediging op basis van artikel 51 van het VN Handvest is volgens het internationaal recht een uitzonderlijke maatregel, die bij gewapende digitale aanvallen slechts gerechtvaardigd wordt in situaties die uitstijgen boven de drempel van digitale criminaliteit of spionage, zo meldt het AIV.

"Voordat een digitale aanval het recht tot zelfverdediging rechtvaardigt, moet deze gevolgen hebben die vergelijkbaar zijn met die van een conventionele gewapende aanval. Wanneer een digitale aanval leidt tot een aanmerkelijk aantal dodelijke slachtoffers of grootschalige vernietiging van of schade aan vitale infrastructuur, militaire platforms of installaties of civiele goederen, moet deze gelijk gesteld worden met een ‘gewapende aanval’."

Het advies werd samen met de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) vandaag aan de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie aangeboden, zo meldt Nu.nl.

Reacties (10)
17-01-2012, 15:51 door Anoniem
Met welk leger moeten we dan vergelden? Over een paar jaar hebben we alleen nog een paar JSF straaljagers, en that's it!
17-01-2012, 15:51 door WhizzMan
En dan is het nu wachten tot iemand facebook, hyves of e website van stichting BREIN tot "vitale infrastructuur" gaat benoemen....
17-01-2012, 16:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-01-2012, 16:24 door SirDice
"Voordat een digitale aanval het recht tot zelfverdediging rechtvaardigt, moet deze gevolgen hebben die vergelijkbaar zijn met die van een conventionele gewapende aanval. Wanneer een digitale aanval leidt tot een aanmerkelijk aantal dodelijke slachtoffers of grootschalige vernietiging van of schade aan vitale infrastructuur, militaire platforms of installaties of civiele goederen, moet deze gelijk gesteld worden met een ‘gewapende aanval’."
Ik mis het belangrijkste, namelijk het uitzoeken op wie je moet richten. Hoe kun je een vergeldingsactie uitvoeren als je niet weet wie je aangevallen heeft?
17-01-2012, 16:29 door 0101
@SirDice
Je snapt dat je een enkele adviesraad niet zoveel vragen kan beantwoorden ;-)
We hebben op z'n minst nog 3 adviesraden en een stuk of wat commissies nodig om een vage hint in de richting te krijgen hoe Nederland dat probleem gaat oplossen.
17-01-2012, 19:05 door Dev_Null
Welkom op de website van de Adviesraad Internationale Vraagstukken
De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) is een onafhankelijk adviesorgaan dat de regering en de Staten-Generaal adviseert over het buitenlandse beleid, in het bijzonder met betrekking tot de rechten van de mens, vrede en veiligheid, ontwikkelingssamenwerking en Europese integratie.

De AIV is een adviesorgaan voor de Nederlandse regering en de Staten-Generaal. In het bijzonder richt de raad zich tot de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Defensie, de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de staatssecretaris voor Europese Integratie. De AIV heeft vier permanente commissies: Vrede en Veiligheid, Mensenrechten, Ontwikkelingssamenwerking en Europese Integratie.

Ik ben toch heel benieuwd wiens zakelijke, commerciele belangen door dit advies-clubje behartigd gaan worden.
Wie hebben er echt commerciel baat bij het uitvoeren en implementeren van deze "adviezen"?
17-01-2012, 19:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2012, 12:29 door Anoniem
Gelukkig hebben we geen atoombom. Stel dat Iran of Israel de zelfde principes toepassen. Er komt een cyberaanval vanuit Nederland op één van beide? En nu? Uiteindelijk zijn ze niet meer of minder dan Nederland. En nu AIV, uiteindelijk werden ze aangevallen vanuit Nederland. Oh ja beiden hebben toevalig wel kernwapens: propere bom/vuile bom met raketten die tot hier geraken. Net zoals onze agenten tegenwoordig: eerst schieten dan vragen? Geldt voor alle drie, dit laatste.
18-01-2012, 16:48 door Anoniem
Mogen bijvoorbeeld de Belgen ons ook aanvallen als er een Nederlandse hacker bij hun heel wat schade heeft aangericht?
18-01-2012, 21:38 door cryptomannetje
Door Anoniem: Gelukkig hebben we geen atoombom. Stel dat Iran of Israel de zelfde principes toepassen. Er komt een cyberaanval vanuit Nederland op één van beide? En nu? Uiteindelijk zijn ze niet meer of minder dan Nederland. En nu AIV, uiteindelijk werden ze aangevallen vanuit Nederland. Oh ja beiden hebben toevalig wel kernwapens: propere bom/vuile bom met raketten die tot hier geraken. Net zoals onze agenten tegenwoordig: eerst schieten dan vragen? Geldt voor alle drie, dit laatste.
In het rapport van de AIV/CAVV wordt gesproken over het proportionaliteitsbeginsel. Dat betekent in mijn ogen ' met gelijke munt terug betalen'. Dus alleen indien een compleet land wordt weggevaagd d.m.v. zo'n digitale aanval mag een atoomwapen worden ingezet om hetzelfde doel na te streven als die digitale aanval.... geintje natuurlijk.
Er wordt gewezen op art. 51 uit het VN handvest, maar veel interessanter is hoe e.e.a staat in het licht van het NAVO-verdrag. Tijdens 9/11 is ook gedacht om, ik dacht, een art. 5 procedurevte starten. Een aanval op 1 lidstaat wordt gezien als aanval op alle lidstaten. Kan iemand hier op in gaan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.