image

Tor gaat op zwart uit protest tegen SOPA en PIPA

woensdag 18 januari 2012, 10:44 door Redactie, 7 reacties

Uit protest tegen de Amerikaanse SOPA en PIPA wetgeving, gaat het Tor Project de eigen website deels op zwart zetten. De anonimiseringssoftware, sluit zich daarmee aan bij Wikipedia, Mozilla, Reddit en honderden andere websites. De Stop Online Piracy Act (SOPA) en PIPA (Protect-IP Act) moet volgens de bedenkers online piraterij tegen te gaan, maar volgens talloze internetbedrijven en experts bedreigt het de internetvrijheid en introduceert het grootschalige censuur. Zelfs Tor, dat door dissidenten in landen wordt gebruikt waar geen vrijheid van meningsuiting en internet is, zou onder de wet verboden kunnen worden.

"Het Tor Project raakt meestal niet betrokken bij discussies over het Amerikaanse copyright. Maar SOPA en PIPA gaan verder dan het handhaven van copyright. Deze copyright-wetten zouden de infrastructuur van het internet onder druk zetten, waarop veel vrije communicatie, zowel anoniem als geïdentificeerd, afhankelijk is", aldus Wendy Seltzer.

SOPA bevat een onderdeel dat het omzeilen van geblokkeerde websites verbiedt, bijvoorbeeld met software zoals Tor. Daarnaast zou de wetgeving ook bijvoorbeeld zoekmachines voor geschonden auteursrecht aansprakelijk houden. Seltzer en het Tor Project vragen Amerikaanse burgers of die hun afgevaardigden willen vragen om met SOPA en PIPA te stoppen.

Diefstal
De Texaanse Republikein Lamar Smith die SOPA bedacht, is ondanks alle kritiek niet van plan om van zijn wetsvoorstel af te zien. Hij is van plan om een aangepaste versie alsnog goedgekeurd te krijgen. In februari wil hij een hoorzitting over het wetsvoorstel.

"Om wetgeving in te voeren die consumenten, bedrijven en banen tegen buitenlandse dieven beschermt die Amerikaans intellectueel eigendom stelen. We zullen vertegenwoordigers van de industrie en parlementsleden bij elkaar brengen om online piraterij te bestrijden", aldus een verklaring van Smith.

Reacties (7)
18-01-2012, 11:10 door Preddie
SOPA en PIPA is geen wetgeving om zaken te verbeteren, het zijn weer extra redenen om mensen te mogen opsluiten !
18-01-2012, 11:24 door Shiny
SOPA en PIPA, Zie wat jullie doen! D:
18-01-2012, 11:43 door Anoniem
en-Wikipedia is alleen "op zwart" op het moment dat je Javascript laat uitvoeren door je browser. Mensen die privacy belangrijk vinden hebben bovengemiddeld vaker dat standaard uitstaan in hun browser en merken dus in eerste instantie niets van deze actie van Wikipedia...
18-01-2012, 12:21 door golem
Het is een veelgebruikte taktiek in de politiek.
Je wilt iets, je dient een draak van een wetsvoorstel in.
Vervolgens zwak je het voorstel, vanwege alle verwachte kritiek, af naar het voorstel
dat je eigenlijk wilt.
De tegenstanders van het 1e voorstel "juichen" op hun overwinning en het eigenlijk
gewilde wetsvoorstel gaat er doorheen.
18-01-2012, 12:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2012, 13:23 door Anoniem
Ja ja, als we op elke waarschuwing moeten acteren zijn we nog wel ff bezig.

Vandaag aan de gang met Wikipedia - Firefox + noscript.
19-01-2012, 12:04 door Anoniem
Dit gaat niet alleen over internet piracy, maar ook over privacy in het algemeen

? ?????? ????? ????????? ?? ??? ?? ??? ????????? ??. ??? ? Dit bericht is verwijderd wegens het schende van regel H.R. 3261, S.O.P.A en is daarom verwijderd.


^ Ik denk niet dat iemand hier op zit te wachten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.