Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Werken of studeren?

20-01-2012, 16:05 door Omnipotence, 11 reacties
Momenteel ben ik bezig met mijn laatste jaar bachelor Informatica. Momenteel ben ik na aan het denken wat ik hierna wil gaan doen, verder studeren of gaan werken. Zijn er mensen in de security branche die met een algemene informatica aan het werk zijn gegaan?

Als ik een security master wil volgen zal ik mij waarschijnlijk in de schulden moeten steken als de geplande bezuiningingen doorgaan. Mijn vraag is dus: heeft een master opleiding veel invloed op je kansen op de arbeidsmarkt?
Reacties (11)
20-01-2012, 16:19 door SirDice
Door Omnipotence: Zijn er mensen in de security branche die met een algemene informatica aan het werk zijn gegaan?
Is alleen een LTS diploma ook goed?

Mijn vraag is dus: heeft een master opleiding veel invloed op je kansen op de arbeidsmarkt?
Ervaring heeft veel meer invloed. Maar goed, dan moet je wel eerst de kans krijgen om überhaupt ervaring op te doen.
20-01-2012, 20:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-01-2012, 22:29 door Nimrod
Ik zit eigenlijk in het zelfde schuitje... Ik begin volgende week maandag met afstuderen(HBO) en ik denk er ook over na om een master te doen. Ik hoop dat een Master mij wat meer uitdaging biedt dan een HBO opleiding. Wat die stelt idd niet veel voor.
20-01-2012, 23:38 door Anoniem
Hoe hoger je komt, des te groter het percentage academische titels.
Bij sommige wat grotere of tradionelere bedrijven blijft dat (zelfs na tien jaar dienstverband) stevig meetellen.

Bovendien leer je (tenminste, als de studie nog wat voorstelt) ook een manier van denken, en fundamentele achtergrond/ondergrond, die je in de praktijk gewoon niet leert, maar die nuttig en zelfs noodzakelijk is als het echt interessant wordt.

Kortom, als je instapt kom je met een Ing/B.Sc en een certificaatje kom je even ver (of zelfs verder) dan als verse Drs/Ir/M.Sc , maar je loopt dan toch eerder tegen een plafond aan.
Certificaten zijn best handig om te hebben, maar die haal je wel gaande je werk. En als je een behoorlijke studie gedaan hebt, is een groot deel ervan gewoon simpel te halen. Beetje leren, even inkoppen.

Ik ben niet enorm overtuigd van het extra nut van een nogal specialistische master (security) versus een algemene master.
Onder degenen die echt goed zijn (hetzij security, hetzij andere IT richtingen) zie je typisch een vrij brede waaier van een stevige exacte studie (natuurkunde, elektrotechniek, scheikunde, wiskunde) en natuurlijk informatica als achtergrond.
21-01-2012, 12:13 door Dev_Null
Met aller respect "bachelor informatica" staat indrukwekkend op een cv en een visitiekaartje
(voor mensen die zelf de b***** verstand hebben van computers, ict)

Als je echt indruk wilt maken op je vakzusters en broeders (en zelf ook iets wilt leren waar je later zelf ook wat aan hebt)

A - Ga certificaten halen waarbij ook echte praktijk ervaring wordt gemeten!
Vorbeelden hiervan zijn (die ik weet) Cisco en LPI Linux Certified Professional trajecten.
Dit heeft, in mijn ogen, veel meer waarden voor jezelf dan mickeysoft papiertjes

B - Daarnaast is - in mijn ogen - de beste manier om het te leren.. rechtstreek van "the master"
Zoek iemand uit die je - in real life - het de dingen wilt leren, die jij wilt weten
(en niet de bagger die je moet kunnen reproduceren voor je "school-examen")

C - Maak een tijdlijn en doelstelling om je tijd en aandacht te focussen:
1 - Wat JIJ wilt kunnen doen in de ict
2 - WIE (of welk bedrijf) je daarmee kunt helpen (via stage, baan)
3 - WAAR je deze kennis vandaan kunt halen (mensen, boeken, internet, cursussen)
4 - HOE je deze kennis kunt gebruiken in REAL-LIFE
5 - WANNEER wil je je doel bereikt hebben?
6 - Wat weet je zelf al / wat moet je nog opnieuw aanleren?

Praktijk-voorbeeld
Hack je eigen computer binnenstebuiten nadat je er verschillende operating systems op installeert.
Leer wat er voor nodig is om je eigen computer (vanaf de commandline) volledig naar jouw eigen hand te zetten!
Hierdoor leer hier alles van wat NIET in de handleiding staat van de fabrikanten)

Good luck en zet jezelf centraal in deze zoektocht
De maatschappij wil je allerhande (domme) kunstjes laten doen tegen een hongerloon waar je vroeg of laat zelf niet gelukkig(er) van word. Remember het is wel JOUW BAAN en JOUW TOEKOMST ;-)
21-01-2012, 14:46 door ej__
Is het een universitaire of HBO studie? In het eerste geval: doorgaan met studeren en je master halen! In het laatste... Ach, dan gelden misschien bovenstaande adviezen.

En de kletsverhalen dat een bachelor informatica niets betekent is alleen gesteld door mensen die geen idee hebben wat de universitaire (of een universitaire studie i.h.a.) voorstelt. Denk echter niet dat men erg op je zit te wachten als je net van de universiteit komt, je hebt alleen boekenkennis... Maar met een Msc titel ligt de wereld voor je open.
21-01-2012, 15:23 door Anoniem
Door ej__: Is het een universitaire of HBO studie? In het eerste geval: doorgaan met studeren en je master halen! In het laatste... Ach, dan gelden misschien bovenstaande adviezen.

En de kletsverhalen dat een bachelor informatica niets betekent is alleen gesteld door mensen die geen idee hebben wat de universitaire (of een universitaire studie i.h.a.) voorstelt. Denk echter niet dat men erg op je zit te wachten als je net van de universiteit komt, je hebt alleen boekenkennis... Maar met een Msc titel ligt de wereld voor je open.
Inderdaad. Vroeger kon je na je bachelor's niet stoppen. Zoiets bestond nog niet (in NL). Dat betekent dus dat mensen die al ervaring hebben en ook een universitaire opleiding, dus een Master's hebben. Met een bachelor's loop je dan dus achter.
Zelf heb ik pas later een universitaire opleiding gedaan (een master's, naast m'n werk), maar dat vraagt veel tijd en doorzettingsvermogen. Met name een scriptie is dan erg lastig.
Ik zou zeggen, als je nu je master's kan gaan halen, gewoon doen. Zeker niet zonde van je tijd, zoals ej__ al aangeeft...

En natuurlijk heb je zeker iets aan ervaring, en "hands on" werk, zoals sommigen hierboven beweren. Maar ga ervan uit dat bijv. infrastructuur zometeen steeds meer "standaard" wordt. Dat is namelijk het enige "niet hype" aspect aan de hele cloud computing tendens. En programmeren wordt nog steeds veel uitbesteed aan de "lage lonen landen". Dat betekent zeker niet dat al dat soort werk zal verdwijnen, maar er zal gemiddeld wel minder vraag naar komen.

Hogere opleidingen, zoals een master's, geven dan toch meer uitzicht op een baan. En daarnaast kun je altijd nog "hands on" werk ernaast doen. Zet maar een eigen server op. Zorg maar dat die veilig wordt. En doe dat maar in Linux en Windows en misschien nog andere OS'en. En programmeer maar wat interessante projectjes (bijv. open source). Altijd handige kennis. Maar gooi de kennis van die master's opleiding niet weg.
22-01-2012, 19:35 door Omnipotence
Momenteel studeer ik aan de UT, een opleiding die ik eventueel wil gaan volgen is computer security aan het Kerckhoffs Institute.
Misschien kan ik wel een bijbaan vinden waarbij ik wat ervaring op kan doen en wat bij kan verdienen.

Weet iemand hoe moeilijk het is een fulltime baan te vinden zonder ervaring? De meeste vacatures die ik zo zie vragen om mensen met ervaring.
22-01-2012, 20:36 door ej__
Er wordt inderdaad ervaring gevraagd, dat heeft een reden. :) Ik schreef al: 'denk niet dat men erg op je zit te wachten' etc. Maar je moet ergens beginnen, gewoon solliciteren dus. De basis kennis is echt wel aanwezig. Je stage/afstudeerproject heeft geen nuttige contacten opgeleverd?

Controleer, voordat je je inschrijft en begint, of de betreffende opleiding is geaccrediteerd door de NVAO. (zo te zien is dat inderdaad het geval volgens http://www.tue.nl/?id=10612, maar is merkwaardig genoeg niet terug te vinden op de eigen site van dat instituut).

Maar ga door met studeren, werken als bijbaan is prima. Laat je ook niet verleiden te stoppen met je masteropleiding. Nog 2 jaar volhouden.
22-01-2012, 20:57 door Anoniem
Door Omnipotence: Momenteel studeer ik aan de UT, een opleiding die ik eventueel wil gaan volgen is computer security aan het Kerckhoffs Institute.
Misschien kan ik wel een bijbaan vinden waarbij ik wat ervaring op kan doen en wat bij kan verdienen.

Weet iemand hoe moeilijk het is een fulltime baan te vinden zonder ervaring? De meeste vacatures die ik zo zie vragen om mensen met ervaring.

Dat is echt wel te doen, zolang je realistisch bent over wat je wilt en kunt.
Wat je met een goede opleiding kunt is relatief steil stijgen. Wat je, normaal gesproken, niet kunt is heel hoog instappen.
Je "ervaring" als pas afgestudeerde bestaat uit je afstudeerwerk, mogelijk een stage, en hobby of bijbanen.

Als je het webservertje van je studentenhuis beheert hebt, is dat misschien niet wereldschokkend, maar het _is_ een stukje ervaring. En daarom zet je het op je CV. Was je practicumassistent, dan is het ook ervaring. (inclusief 'omgaan met mensen').
Natuurlijk niet genoeg om senior security architect voor een beursgenoteerd bedrijf te worden, maar wel genoeg om te laten zien dat je ook iets gedaan hebt.
(Horecawerk, als je dat doet, niet enorm prominent opvoeren ,maar ook niet weglaten. Het is een indicatie voor 'kan hard werken' en 'voelt zich niet ergens te goed voor'; Een baan (en sollicitatie) heeft vakinhoudelijke aspecten, maar ook persoon/karakter/"past bij ons" onderdelen. Zeker als je interview is met directe collega's (manager voor "HR" en senior teamlead voor de inhoud) zijn er eigenlijk maar twee hoofdvragen "kan deze persoon zinvol werk doen op de afdeling, en willen we 'm als collega".)

Als je bij een detacheerder gaat werken kun je ook vrij snel op een aantal verschillende plekken terecht komen, en het "naar binnen praten bij de klant" doet, voor een behoorlijk groot deel, de account manager.
Dat kan best interessant zijn, zeker in het begin van je carriere krijg je zo snel een breed beeld van het werkveld.
(Je eigen sollicitatie moet je dan wel zelf doen, en je krijgt waarschijnlijk een jaarcontract. Geeft niet, een jaar de tijd om te laten zien wat je kunt feitelijk. )

Tegen de tijd dat je beschikbaar gaat komen, werk aan je netwerk (studievriendjes kunnen je goed tippen voor vacatures die nooit naar buiten gaan komen) en zorg dat je een goed geschreven CV _klaar_ hebt.
Bezoek een paar conferenties en symposia (bij voorkeur die met een goede reputatie). Heel veel zijn _spotgoedkoop_ voor studenten. (bv 150 euro, vs 1500 normaal). Je komt er mensen tegen, (kan altijd handig zijn, soms is het een ingang), je hoort er vast wel wat interessants, en op je CV signaleer je ermee dat je gedreven bent voor je vak, en niet alleen studeerde omdat het zo gezellig zuipen was op de zaak.
23-01-2012, 15:24 door Anoniem
Door Omnipotence: Momenteel studeer ik aan de UT, een opleiding die ik eventueel wil gaan volgen is computer security aan het Kerckhoffs Institute.
Misschien kan ik wel een bijbaan vinden waarbij ik wat ervaring op kan doen en wat bij kan verdienen.

Weet iemand hoe moeilijk het is een fulltime baan te vinden zonder ervaring? De meeste vacatures die ik zo zie vragen om mensen met ervaring.

Hey,

herkenbaar. Ik heb jaren geleden eenzelfde soort keuze gehad, maar ben nu blij dat ik doorgestudeerd heb. Ik doe inhoudelijk niets meer met mijn studie (Chemie), maar wat ik ook heb geleerd is zelfstandigheid en een onafhankelijke mening vormen gebaseerd op feiten, analystisch denken, doorbijten en volhouden, kritisch zijn op mezelf, dingen in een grotere context bekijken, begrijpelijk schrijven en presenteren - en dit alles gebruik ik nu nog elke dag. Plus m'n Engels is er 1000% op vooruitgegaan omdat ik in de laatste jaren van m'n studie veel Engels heb gelezen, geschreven en gesproken. Bovendien is een studie de ideale plaats om jezelf dit soort dingen aan te leren vind ik, zonder de druk van salarisverhogingen, bonussen, persoonlijke ontwikkelgesprekken, targets en managers.

Ik zie het als een paar jaar extra in jezelf investeren, zodat je wanneer je gaat werken (en ook nog twintig jaar daarna) nog opties hebt. Het is idioot, maar de titel dr. op mijn cv heeft me toch al een aantal intakes en sollicitatiegesprekken opgeleverd in heel verschillende richtingen.

Succes met je keuze!

Mark.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.