image

Politie bespioneerde Megaupload-baas via pencamera

maandag 23 januari 2012, 11:11 door Redactie, 2 reacties

Een dag voor de inval bij Megaupload-baas Kim Dotcom, bezocht een politieagent de villa en maakte vervolgens met een verborgen pencamera opnamen. Dotcom werd samen met zes anderen, waaronder de 29-jarige Nederlander Bram van der Kolk, gearresteerd op verdenking van auteursrechtinbreuk en lidmaatschap van een criminele organisatie. Megaupload is een website waar internetgebruikers bestanden kunnen up- en downloaden.

Op 19 januari bezocht een agent de villa, om meer over het terrein te weten te komen. Dotcom wilde dat de politie begreep hoe ze op het terrein konden komen in het geval van een incident. De politieagent zou een camera in zijn pen hebben verborgen, waarmee hij vervolgens binnen de woning opnames maakte.

Vluchtgevaarlijk
De zeven aangehouden Megaupload-werknemers horen woensdag of ze op borgtocht worden vrijgelaten. Volgens de Nieuw-Zeelandse aanklagers, die namens de Verenigde Staten opereren, is Dotcom vluchtgevaarlijk. "Dotcom is extreem vluchtgevaarlijk", aldus procureur-generaal Anne Toohey.

Dotcom kan aan de VS worden uitgeleverd. De Amerikaanse autoriteiten hebben 45 dagen de tijd om een uitleveringsverzoek in te dienen. Hij werd eerder veroordeeld wegens handelen met voorkennis en verduistering. Uiteindelijk besloot hij naar Nieuw-Zeeland te emigreren. In 2010 kreeg hij het Nieuw-Zeelands staatsburgerschap.

Vanwege het niet halen van een test van "goed karakter", mocht hij zijn villa niet kopen, maar alleen huren. Dit had mede te maken met de eerdere veroordelingen. Uiteindelijk mocht hij zich wel in het land vestigen. "Nieuw-Zeeland is onder de radar, ver weg van Interpol en heeft een betere levensstijl dan Oost-Europa, aldus beveiligingsexpert Jeffrey Carr.

Reacties (2)
23-01-2012, 11:42 door WhizzMan
[admin] Tekst aangepast met verduidelijking [/admin]
23-01-2012, 13:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.