image

Mozilla prijst Europese privacywetgeving

dinsdag 24 januari 2012, 11:07 door Redactie, 0 reacties

Mozilla is erg te spreken over de privacywetgeving die de Europese Unie deze week aankondigt en internetgebruikers beter op internet moet beschermen. Door de wetgeving moet gebruikers op een duidelijke manier worden uitgelegd welke gegevens over hen worden verzameld, waarvoor en hoe lang de gegevens worden opgeslagen. Ook moeten Europese internetgebruikers straks weten of derde partijen toegang tot de gegevens krijgen en bij welke autoriteit ze kunnen aankloppen als de privacy wordt geschonden.

Ten tweede moeten gebruikers uitdrukkelijk hun toestemming voor het verwerken van hun gegevens geven. Als laatste hebben gebruikers het recht om vergeten te worden. "Het derde gedeelte is echt nieuw en belangrijk", zegt Mozilla-topman Asa Dotzler. "Gebruikers hebben een recht om vergeten te worden. Ik zou mijn gegevens uit een systeem moeten kunnen halen, en niet alleen de de data die ik actief leverde, maar ook aanvullende gegevens die tijdens het gebruik van het systeem over mij verzameld zijn."

Surveillance tools
Dotzler geeft als voorbeeld Google Docs. Het is mogelijk om het Google Docs account op te zeggen en alle documenten te verwijderen. "Maar ze laten me niet het advertentieprofiel zien dat gebaseerd is op mijn "gebruik" van Googlediensten zoals AdSense, DoubleClick, Analytics en de verschillende andere Google surveillance tools die ik tijdens het online surfen tegenkom."

Volgens de Dotzler is het beheren van gebruikers hun gegevens één van de grote uitdagingen op het web van de komende tijd. "Europa mag het tempo aangeven, maar we moeten allemaal onderdeel van de oplossing zijn."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.