image

Politici bekritiseren nieuwe Google privacybeleid

donderdag 26 januari 2012, 10:57 door Redactie, 9 reacties

Amerikaanse politici en onderzoekers hebben grote kritiek op het nieuwe privacybeleid van Google, vooral het ontbreken van de mogelijkheid om zich uit te schrijven zit de critici dwars. Google kondigde gisteren aan dat het inlogde gebruikers over alle diensten die het aanbiedt gaat volgen. "Wat met name verontrustend is, is de grote aanwezigheid en populariteit van Google-diensten, wat het lastig voor gebruikers maakt om het verzamelen van dit soort gegevens te voorkomen", zegt de Democratische Senator Richard Blumenthal.

Volgens Blumenthal blijven veel consumenten op hun Gmail-account ingelogd als ze het internet gebruiken, waardoor ook zoekopdrachten via de zoekmachine of Google Maps aan het profiel worden toegevoegd. Daarnaast zouden gebruikers van Android smartphones verplicht zijn om op hun Google-account in te loggen.

Opt-out
"Het ontbreken van een opt-out betekent dat gebruikers niet kunnen kiezen welke gegevens ze in hun Google-profiel geïntegreerd willen hebben. Privé e-mailberichten kunnen persoonlijke, gênante of andere schadelijke informatie bevatten, en Google's pogingen om deze informatie via gerichte advertenties, map-suggesties te versterken, kan negatieve gevolgen voor gebruikers hebben", aldus Blumenthal.

Ook congreslid Ed Markey stelt dat het belangrijk is dat gebruikers zelf kunnen bepalen welke informatie ze met Google willen delen. Toch wil hij eerst afwachten hoe het nieuwe privacybeleid in de praktijk uitpakt.

Be Evil
Beveiligingsonderzoeker Matt Blaze merkt op dat "Be Evil" een vereenvoudigde en eenvoudiger te begrijpen versie van "Don't be Evil" is, de slogan van Google. Het Electronic Privacy Information Center stelt dat gebruikers niet kunnen voorkomen dat hun gegevens worden verzameld, tenzij ze niet op hun accounts inloggen of stoppen met het gebruik van Google-diensten.

Reacties (9)
26-01-2012, 11:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-01-2012, 11:32 door Anoniem
Bij Google heb ik de mogelijkheid om het NIET te gebruiken. Ik kan er voor kiezen om uit de buurt van Google te blijven.
Bij de overheid heb ik geen mogelijkheden om niet gebruikt te worden, die mengen zich dieper in mijn privé leven dan Google.
Dus wat is er nu Evil?
26-01-2012, 12:11 door Oblomovx
Ik vindt dat Google de laatste 2 jaar toch wel steeds meer van hun "Don't be Evil" mantra afwijkt. Recente ontwikkelingen zoals het opzetten van hun eigen vergelijkingssites voor vliegtickets, het pushen van Google+ via de zoekresultaten en het verplicht inschrijven voor Google+ bij het aanmaken van een account voor gmail lijken mij niet in het belang van de gebruiker. Ze gaan steeds meer lijken op een bedrijf dat het complete internet wil beheersen in plaats van een bedrijf dat 1 ding heel goed doet: search. Zie ook dit artikel: http://lifehacker.com/5878900/google-is-facebook-is-aol-what-happens-when-a-good-google-goes-bad
26-01-2012, 12:20 door Anoniem
"Be Evil"
Ben ik het niet mee eens.

Alle producten zijn van Google. Alles blijft bij deze partij, je gegevens worden niet verkocht. Je gegevens worden wel gebruikt door Google om specifiekere advertenties te maken, die worden verkocht, maar dat was al zo, daar veranderd deze nieuwe Policy niet veel aan.

Ik vind het zelf alleen maar prettig dat alles nog beter samen gaat werken. En anders kan ik alleen maar aanraden geen Google services / producten te gebruiken.
26-01-2012, 12:28 door Oblomovx
Ik vindt ook niet dat Google iets onrechtmatigs doet, het gaat voor mijn gevoel alleen in tegen de eigen bedrijfs filosofie en zal goodwill gaan kosten bij tech-georienteerde gebruikers, die van oudsher juist Google omarmden. Voor de huis tuin en keukengebruiker zal het allemaal worst zijn uiteraard.
26-01-2012, 12:53 door quikfit
Ghostery helpt niet tegen deze verzameldrift?
26-01-2012, 14:00 door Anoniem
Door quikfit: Ghostery helpt niet tegen deze verzameldrift?
Nee. Het gaat om het delen van informatie tussen verschillende Google services. Ghostery blokkeert alleen geselecteerde 3rd parties. Als je GMail gebruikt heeft Google je gegevens op hun eigen servers, vervolgens gebruik je Google Search en die gegevens staan dan ook op Google's servers. Het onderling delen van die informatie is voor Google dan natuurlijk kinderspel.
27-01-2012, 11:51 door Anoniem
Door Anoniem: Bij Google heb ik de mogelijkheid om het NIET te gebruiken. Ik kan er voor kiezen om uit de buurt van Google te blijven.
Bij de overheid heb ik geen mogelijkheden om niet gebruikt te worden, die mengen zich dieper in mijn privé leven dan Google.
Dus wat is er nu Evil?

Als Nederlander heb je zelfs geen keuze om je gegevens niet te laten verstrekken aan de Amerikanen die nu zo klagen over Google. Hun overheid, en dan vooral de politici die nu klagen, heeft meer verzameldrang en "wil tot misbruik" dan Google.

Peter
27-01-2012, 15:00 door Dev_Null
Politici (less: omgekochte loopjongens en meiden van het Corporate bedrijfleven) bekritiseren zo vaak wat.
Al is het alleen maar om de aandacht van het onwetende publiek af te leiden naar iets onbenulligs :-P

Je hoort "politici" niet vaak hun mondje open doen tegen hun eigen sponsors :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.