image

Criminelen plunderen Friese bankrekeningen

vrijdag 27 januari 2012, 11:15 door Redactie, 2 reacties

Weer is iemand in Friesland het slachtoffer van internetfraude geworden waarbij criminelen via social engineering de bankrekening wisten te plunderen. Het gaat om op een 81-jarige inwoner van Zuidwest Friesland, die zogenaamd een e-mail van zijn bank ontving. In het bericht stond dat hij binnenkort zou worden gebeld in verband met problemen met de beveiliging van telebankieren. Een nog onbekende vrouw belde een paar dagen later op en vertelde dat zij een medewerkster van de bank was.

Volgens de vrouw moest het beveiligingssysteem van internetbankieren beter beveiligd worden. Zij vroeg het slachtoffer om de inloggegevens en zijn sofinummer. Ook het nummer dat op de randomreader verschijnt na inloggen, moest de man geven. Nadat het gesprek was beëindigd kreeg de man een paar dagen opnieuw een e-mail, vergelijkbaar met de eerdere.

Schade
Het slachtoffer kreeg argwaan en belde de bank. Die meldde dat de mails niet van de bank afkomstig waren. Inmiddels was 2.000 euro van de bankrekening van het slachtoffer afgeschreven. De politie sluit niet uit dat de afgelopen periode meer mensen in Friesland slachtoffer zijn geworden van deze vorm van internetfraude.

Woensdag werd bekend dat er bij een soortgelijke phishingaanval van twee rekeningen 13.000 euro was gestolen.

Reacties (2)
27-01-2012, 22:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-01-2012, 03:57 door Anoniem
@ pe0mot
Wilde je insinueren dat dit in een andere provincie niet kan gebeuren of is gebeurd ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.