image

Android-app infecteert smartphone via wisseltruc

vrijdag 27 januari 2012, 13:24 door Redactie, 2 reacties

Er is een Trojaans paard voor Android-smartphones ontdekt, dat in eerste instantie onschuldig is, totdat genoeg gebruikers de applicatie hebben gedownload. Dan installeert de Trojan namelijk een kwaadaardig app op de smartphone. De malware wordt vooral op onofficiële marktplaatsen in Azië aangeboden, waar gebruikers geen toegang tot de officiële Android Marktplaats hebben.

De aanvallers plaatsen in dit geval een legitieme app op de marktplaats in kwestie en laten die een paar dagen staan. Zodra de app voldoende positieve reacties en het vertrouwen van gebruikers heeft gekregen, wordt een kwaadaardige service die in de applicatie verstopt zit, actief. Deze service, genaamd “GoogleServicesFrameworkService”, wordt ook tijdens het laden van de app gestart.

Wisseltruc
Wordt de getrojaniseerde service actief, dan maakt die verbinding met een Command & Control server en downloadt een kwaadaardig APK-bestand. Bij de installatie vraagt de app om tien verschillende privileges. "De meeste gebruikers zullen dit zonder na te denken accepteren, aangezien ze denken dat het een update van een al geinstalleerde applicatie is ", zegt Bogdan Botezatu van anti-virusbedrijf BitDefender.

Naast het eerst verwerven van positieve reacties, speelt ook mee dat opnieuw verpakte applicaties nauwelijks door mobiele virusscanners worden gedetecteerd, merkt Botezatu op.

Reacties (2)
27-01-2012, 18:52 door P5ycH0
Ik hou het wel bij mijn ongejailbreakte iPhone....
27-01-2012, 19:28 door Anoniem
Door P5ycH0: Ik hou het wel bij mijn ongejailbreakte iPhone....

Waarom zelf nadenken als Apple alles voor je kan beslissen hè.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.