image

Microsoft: Nederlanders slechter beveiligd

dinsdag 7 februari 2012, 12:16 door Redactie, 9 reacties

Nederlanders zijn online minder goed beveiligd dan inwoners van de rest van Europa, zo beweert Microsoft. Hoewel 83% van de Nederlanders een virusscanner op zijn computer heeft geïnstalleerd, kijkt maar de helft van de Nederlanders bij online betalingen of de site betrouwbaar is en gebruikt slechts een kwart voor elk online account een apart wachtwoord. Dit blijkt uit de Microsoft Computing Safety Index, een ranglijst op basis van onderzoek door Microsoft in 27 landen.

Waar het Europese gemiddelde op een score van 44,20 ligt, scoort de Nederlander 42,77. "Met de Microsoft Computing Safety Index willen we meer bewustzijn creëren en internetgebruikers stimuleren om hun digitale leefstijl, en die van hun kinderen veiliger te maken", aldus Coen Nijkrake van Microsoft. "Met een paar simpele ingrepen vergroot je eenvoudig je online veiligheid. Zo is het aan te raden altijd de laatste versie van je browser te gebruiken en bij het creëren van je wachtwoord je hele toetsenbord te ‘gebruiken’, val dus niet altijd terug op de bekende letters en tekens."

Jongeren
Uit het onderzoek komt eveneens naar voren dat jongeren zich doorgaans beter weten te beschermen dan ouderen. Zo gebruikt 47% van de 14 tot 24-jarigen online niet hun echte naam bij bijvoorbeeld het spelen van een online spelletje, terwijl dit in de categorie 45-49 jaar 23% is, en in de categorie 60+ maar 11%.

"Hoewel je misschien zou denken dat jongeren meer risico’s nemen, lijkt het erop dat jongeren juist een meer verantwoordelijke houding innemen wanneer het aankomt op hun online veiligheid. Zij zijn zich beter bewust van de do’s en dont’s op het internet en weten middelen als virusscanners en webbrowserfilters beter in te zetten." Aldus Nijkrake.

Reacties (9)
07-02-2012, 12:37 door Anoniem
Nederland wordt nog onveiliger als over een paar maanden de support op Vista Home eindigt. Want relatief veel Vista gebruikers komen uit Nederland vergeleken met de rest van de wereld. Of dit helemaal de schuld van de Vista gebruikers is weet ik niet, want ook werd Vista gelanceerd door hetzelfde Microsoft als veel veiliger alternatief voor Windows XP. En dat heeft hier het meest aangeslagen. Ondanks al het gemopper op het besturingssysteem als dat het traag zou zijn en teveel UAC popups had.
07-02-2012, 14:44 door RickDeckardt
Ironie: XP gaat nog iets minder dan 800 dagen mee...
07-02-2012, 15:05 door Anoniem
Ze hebben de Linux en Mac gebruikers zeker niet meegeteld met dit onderzoek.
07-02-2012, 15:48 door Anoniem
"Hoewel 83% van de Nederlanders een virusscanner op zijn computer heeft geïnstalleerd, kijkt maar de helft van de Nederlanders bij online betalingen of de site betrouwbaar is en gebruikt slechts een kwart voor elk online account een apart wachtwoord."

Alsof je voor volstrekt onbelangrijke accounts overal een ander wachtwoord moet gebruiken. Is het werkelijk nodig om bijvoorbeeld verschillende wachtwoorden te gebruiken op www.security.nl en www.webwereld.nl ? Of gaat het ook nog om de vraag hoe gevoelig een website is, en welk risico je dus loopt.

De mantra dat je voor iedere website een ander wachtwoord nodig hebt is onzinnig, en ontmoedigt het gebruik van complexe passwords. Beter is het per website te kijken of een uniek password wel/niet nodig is.
07-02-2012, 16:30 door Anoniem
Open deurtje Microsoft; was het niet zo dat in Nederland het IE gehalte hoger ligt dan andere landen....

Waar zou die slechte beveiliging dan toch vandaan komen ...;-)
07-02-2012, 16:57 door Anoniem
http://www.security.nl/artikel/40215/1/Apple_domineert_mobiel_internetgebruik_Nederland.html

I rest my case :-)
07-02-2012, 18:20 door Anoniem
Ik vraag me wel af hoe ze aan die gegevens over de variatie in wachtwoorden komen. Is dit een enquete waarop ze dit baseren, of op metingen? Als dit het laatste is, ga ik me toch erg zorgen maken. Hoe komen ze daar dan aan. Dan kunnen ze dus de wachtwoorden lezen...
Moeten we er dus maar van uitgaan dat het enquetes zijn?
08-02-2012, 14:57 door spatieman
/BASHING mode..
wil je echt veilig werken, gebruik je GEEN MS windows..
09-02-2012, 13:23 door Anoniem
Moet Microsoft zeggen.. pfft HAHA ff dijen kletsen. Ik werk al 30 jaar in de automatisering. Elke dinsdag vd maand bevestigen ze hun "beveiliging" en met die Balmer goeroe en zn developers conference kom je er ook niet.


Het is zo complex geworden dat niemand meer echt het overzicht heeft. Zeker niet met tijdelijke developer teams
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.