image

Politie waarschuwt jongeren voor hacking

dinsdag 7 februari 2012, 12:28 door Redactie, 6 reacties

Verschillende organisaties zijn een meldpunt begonnen waar jongeren vervelende internetervaringen kunnen melden en voor online dreigingen worden gewaarschuwd. Een kwart van de jongeren is wel eens online gepest en 14% zegt wel eens gehackt te zijn waarna er vervelende mails of foto’s uit hun naam zijn rondgestuurd. "Jongeren krijgen op internet regelmatig te maken met pesten, discriminatie, bedreiging, hacking, stalking of schending van privacy", aldus de politie.

Om jongeren informatie, hulp en advies te bieden, is de website Meldknop.nl gelanceerd. Daar komen verschillende onderwerpen aan bod, waaronder webcammisbruik, hacking, gegevensmisbruik en virtuele diefstal. Via Meldknop.nl kunnen jongeren niet alleen informatie krijgen over problemen op internet, zij kunnen ook per e-mail of telefonisch direct de hulp van deskundigen inroepen.

Aangifte
Daarnaast is het mogelijk om de online meldknop te downloaden en in de internetbrowser te plaatsen, zodat het eenvoudiger wordt om contact op te nemen, wat mogelijk tot meer aangiftes kan leiden. Naast het waarschuwen van de betroffen website, wordt ook geadviseerd om ook aangifte te doen. Iets wat nu vaak achterwege blijft.

"De meldknop biedt jongeren één centrale portal waar alle belangrijke informatie en advies bij elkaar komt. Jongeren willen snelheid, duidelijkheid en oplossingen en strafbare feiten moeten direct worden aangepakt. Daarom is het ook zo goed dat de politie participeert in dit project waardoor hopelijk de drempel om aangifte te doen, lager wordt", aldus minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie. Naast de politie doen ook De Kindertelefoon, Pestweb en de meldpunten voor discriminatie en kinderporno aan de website mee.

Reacties (6)
07-02-2012, 12:31 door SLight
Goh, aangifte tegen cyberstalking en computervredebreuk, dat wisten we nog niet...
07-02-2012, 12:58 door Anoniem
De Mac-versie ondersteunt "Internet Explorer, Mozilla FireFox, Safari en Google Chrome". Je zou toch denken dat ze software uit 2005 niet meer ondersteunen...
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Explorer_for_Mac
http://www.meldknop.nl/download-de-meldknop-nu/
07-02-2012, 13:36 door Anoniem
Ik ben benieuwd hoe lang die meldknop zal bestaan, gezien het waarschijnlijk nogal hoge aantallen meldingen waar men niets mee kan. Daarnaast is het maar erg de vraag hoeveel de politie zal doen met de enorme stapels aangiftes die ze zullen krijgen, terwijl het stuk voor stuk zaken zijn die over het algemeen weinig prioriteit zullen hebben.
07-02-2012, 16:56 door Anoniem
zeikerds. steun eens een initiatief.
07-02-2012, 21:04 door Anoniem
Door Anoniem: zeikerds. steun eens een initiatief.
Dit, ik zal verrast zijn als er een keer nieuws waar Positief op gereageerd wordt!
07-02-2012, 23:23 door Anoniem
En uit welk subsidiepotje komt dit ??

Misschien beter om de jeugd eens achter de PC uit te trekken en de straat op te schoppen. Echt sociaal contact, minder anoniem pesten.

Huidige generatie #doetje is al verpest
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.