image

IT'er hackt baas wegens misgelopen promotie

vrijdag 3 mei 2013, 14:39 door Redactie, 3 reacties

Een 41-jarige Amerikaan is gearresteerd en aangeklaagd wegens het hacken van zijn voormalige werkgever, waarbij hij een schade van 70.00 euro veroorzaakte. Michael Meneses werkte al jaren als softwareprogrammeur en systeemmanager voor een bedrijf dat hoogspanningsvoedingen maakt. Hij was verantwoordelijk voor de software die het productieproces aanstuurt.

Het ging dan om productieplanning, inkoop en inventarisbeheer. Meneses was samen met één andere werknemer de enige die toegang tot het systeem had. Ook had hij 'high-level' toegang tot het bedrijfsnetwerk. Eind december 2011 nam Meneses ontslag uit onvrede over een misgelopen promotie.

Keylogger
Nadat zijn netwerktoegang was ingetrokken, begon Meneses een drie weken durende campagne waarbij hij toegang tot het bedrijfsnetwerk kreeg en de bedrijfsvoering saboteerde. Volgens de FBI gebruikte de man verschillende 'high-tech' methoden om toegang tot het netwerk te krijgen en de inloggegevens van zijn voormalige gegevens te stelen.

Meneses zou zelf een keylogger hebben geschreven die gebruikersnamen en wachtwoorden opsloeg. Van tenminste één voormalige collega gebruikte hij de inloggegevens om op het bedrijfsnetwerk in te loggen en daar allerlei schade aan te richten.

Zo gebruikte hij het e-mailaccount van zijn ex-collega om sollicitanten voor zijn oude positie af te schepen, wijzigde hij de bedrijfskalender en ontregelde hij de productie en financiële operaties. De schade zou zo'n 70.000 euro bedragen.

Reacties (3)
03-05-2013, 14:48 door Dennixx
Moraal van dit verhaal, geef ons IT'ers alles waar we om vragen dan is er niks aan de hand... Toch? ;-)
03-05-2013, 15:09 door Mysterio
Hij nam toch ontslag? Hij hoopte er waarschijnlijk op dat zijn ex-baas huilend zou smeken of hij terug zou willen komen. Helaas werkt dat zelden met exen.

Moraal van het verhaal: Iedereen is vervangbaar.
05-05-2013, 13:54 door Anoniem
Volgens de FBI gebruikte de man verschillende 'high-tech' methoden om toegang tot het netwerk te krijgen en de inloggegevens van zijn voormalige gegevens te stelen
Yeah right, hoe ingewikkeld is het om de mensen een besmette PDF te sturen als je kennis hebt van de algemene staat van beveiliging? Een backdoor is dan zo aangebracht en eenvoudig te exploiten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.