image

IBM werkt aan slimme open source encryptie

vrijdag 3 mei 2013, 14:01 door Redactie, 0 reacties

IBM werkt aan een nieuwe oplossing om slimmer met encryptie en cryptografie om te gaan, waardoor het mogelijk is om binnen versleutelde bestanden te werken, zonder het gehele bestand eerst te ontsleutelen. Onderzoekers van IBM vergelijken het nieuwe plan, genaamd HElib (homomorphic encryption library), met een donkere kamer voor het ontwikkelen van foto's.

Net als de foto's in een donkere kamer worden ontwikkeld zonder dat de ontwikkelaar ziet wat erop de foto's staat, zou bijvoorbeeld een zoekmachine niet moeten zien wat voor zoekopdrachten gebruikers opgeven. Het gebruik is niet alleen beperkt tot zoekmachines.

Toepassing
Wie bijvoorbeeld gegevens in de cloud opslaat en die versleutelt, kan door deze aanpak de gegevens op intelligente wijze benaderen. In plaats van het gehele bestand te ontsleutelen, is het mogelijk om in de versleutelde gegevens te werken zonder dat het hele bestand eerst ontsleuteld moet worden.

Het project is gebaseerd op een concept dat in 2009 door Craig Gentry werd gepresenteerd. Daarin wordt een volledig werkende homomorfisme encryptie beschreven.

De onderzoekers van IBM willen zich vooral gaan bezighouden met de praktische uitwerking van de encryptie en mogelijke toepassingen. Op het open source platform GitHub is inmiddels een projectpagina van HElib geopend, maar veel is daar nog niet te vinden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.