image

Docenten doelwit van phishingaanval scholieren

vrijdag 3 mei 2013, 13:02 door Redactie, 1 reacties

18 scholieren van een Amerikaanse middelbare school hebben een phishingaanval op hun docenten uitgevoerd om zo de beheerderswachtwoorden van de schoollaptops te bemachtigen. De scholieren wisten hun leraren te misleiden via een scherm dat om de accountgegevens vroeg om een software-update uit te voeren. In werkelijkheid werd via de pop-up het wachtwoord opgeslagen.

Met het wachtwoord konden de leerlingen via remote desktop op de computers van andere scholieren inloggen. De leraren zouden de remote desktoptoegang gebruiken om te voorkomen dat de leerlingen tijdens de les de computers voor andere doeleinden dan schoolwerk gebruiken.

Onderzoek
De gestolen inloggegevens kwamen aan het licht toen een aantal leerlingen ontdekten dat hun klasgenoten op afstand op de computers van anderen konden inloggen. Volgens de IT-directeur van het schooldistrict hadden de leerlingen de "meest creatieve oplossingen gebruikt om de machines" te hacken, maar konden ze dankzij beginnersfouten worden opgepakt.

Alle 300 schoolcomputers die aan de leerlingen waren uitgeleend zijn in beslag genomen en zullen worden onderzocht. Iets wat met drie technici bijna een hele week in beslag neemt. De schooldirecteur prees de kinderen die hun klasgenootjes hadden aangegeven.

Toch was hij verrast dat de hackpraktijken niet eerder hadden plaatsgevonden. "Kinderen blijven kinderen", zo laat hij tegenover Associated Press weten. De hackende leerlingen hadden geen toegang tot schoolservers of vertrouwelijke informatie zoals rapportcijfers. Of en wat de gevolgen voor de betrapte leerlingen zijn is nog onbekend.

Reacties (1)
03-05-2013, 14:42 door Anoniem
Of en wat de gevolgen voor de betrapte leerlingen zijn is nog onbekend.
En de de gevolgen voor de docenten die hier niet in hoorden te trappen? En de gevolgen voor de technici die ervoor gekozen hebben om beheerderswachtwoorden (!) aan docenten te geven?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.