image

Android-malware groeit met 3.000%

donderdag 16 februari 2012, 17:07 door Redactie, 5 reacties

De hoeveelheid Android-malware is de afgelopen zeven maanden met meer dan 3.000% toegenomen, aldus netwerkgigant Juniper. Het gaat dan met name om spyware (63%) en Trojaanse paarden die sms-berichten versturen (36%). Het netwerkbedrijf analyseerde in totaal 790.000 applicaties voor de grote mobiele platformen en verzamelde in totaal 28.000 mobiele malware-exemplaren of andere vormen van mobiele, kwaadaardige code. Dit is veel meer dan andere beveiligingsbedrijven, die stellen dat het aantal tussen de 1.000 en 4.000 ligt.

Het gaat met name om Android-malware. Vorig jaar juni werden nog zo'n 400 malware-exemplaren voor Google's mobiele platform waargenomen, eind 2011 was dit al naar 13.000 gestegen. "Dit is een cumulatieve toename van 3.325 procent", aldus Juniper. Veruit de meeste malware-exemplaren zijn afkomstig van onofficiële Android marktplaatsen. Tevens gebruiken de meeste kwaadaardige apps geen exploit voor het besturingssysteem, maar social engineering.

Voor dit jaar voorspelt de netwerkbeveiliger wel aanvallen op lekken, die dan voornamelijk in de browser zitten. Net als de Windows-computer krijgt het Android-platform dan met drive-by download-aanvallen te maken. Voor Apple werd geen malware aangetroffen, dat vooral met de "gesloten aard" van het platform te maken heeft.

Reacties (5)
16-02-2012, 19:09 door slartibartfast
En ondertussen zijn de banken trots op het enorm aantal gebruikers van hun mobiel bankieren app. Onbegrijpelijk dat DNB hier geen stokje voor steekt. Android is op dit moment door het totale gebrek aan firewalling en malware protectie op de client en het gebrek aan controle in de app markets daar niet geschikt voor.

Maar ja; functionaliteit en marketing gaat nu eenmaal altijd voor security.
16-02-2012, 23:43 door Tijger71
Lang leven google
17-02-2012, 02:45 door tomm
Van iedere twee verkochte smartphones wereldwijd is er één een Androidtoestel. Aangezien Apple de andere grote speler op de markt is en hun software closed-source is lijkt mij het een logisch gevolg dat Android interessant is. Beveiliging mag wel beter ja!
17-02-2012, 08:31 door Anoniem
Tevens gebruiken de meeste kwaadaardige apps geen exploit voor het besturingssysteem, maar social engineering.
Veruit de meeste malware-exemplaren zijn afkomstig van onofficiële Android marktplaatsen.
Kortom domme mensen die domme dingen doen lopen risico.

In ander nieuws: De afgelopen 10 jaar is de kans om overreden te worden door een vrachtwagen met 3000% toegenomen, voor mensen die met hun ogen dicht de A2 proberen over te steken.
17-02-2012, 11:29 door Anoniem
Door slartibartfast: En ondertussen zijn de banken trots op het enorm aantal gebruikers van hun mobiel bankieren app. Onbegrijpelijk dat DNB hier geen stokje voor steekt. Android is op dit moment door het totale gebrek aan firewalling en malware protectie op de client en het gebrek aan controle in de app markets daar niet geschikt voor.

Maar ja; functionaliteit en marketing gaat nu eenmaal altijd voor security.
Volgens mij zit het met de security wel snor: apps kunnen niet zomaar bij de gegevens van andere apps.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.