image

Ziekenhuis bouwt Android EPD-app

zaterdag 25 februari 2012, 09:54 door Redactie, 4 reacties

Een Amerikaans ziekenhuis heeft een app voor Android tablets en smartphones ontwikkeld, waarmee artsen overal, en op elk moment van de dag, direct toegang tot de elektronische dossiers van patiënten hebben. Via het Medical Information Anytime Anywhere (MIAA) systeem kan een arts zaken als medisch verleden, testuitslagen en medische status opvragen, zowel in het ziekenhuis als onderweg. Daarbij maakt het systeem ook gebruik van gegevens van deelnemende ziekenhuizen, medische groepen en andere aanbieders. Al die informatie wordt vervolgens op een gebruikersvriendelijke manier aangeboden.

MIAA gebruikt locatiediensten om patiënten in de buurt van de arts weer te geven. De app communiceert met de RFID-polsband van de patiënt om te zien waar die zich bevindt. Vervolgens wordt er een lijst gegenereerd van patiënten die het dichtst bij de arts in de buurt zijn.

Videoconferentie
"De kracht van deze applicatie en de reden dat het relatief uniek is, is dat het alle patiëntgegevens verzamelt zodat de arts het op één plek kan bekijken", zegt Mike Haymaker van Cisco. "Er zijn veel organisaties die aan iets soortgelijks werken, maar ik denk dat MIAA de volgende stap is." De app draait op de tablets van de netwerkgigant.

Naast het inzien van patiëntgegevens, is het via de app ook mogelijk om via e-mail of videoconferentie met andere artsen de informatie te bespreken.

Android
De ontwikkelaar van de app koos bewust voor het Android-platform, omdat het een open model is, in tegenstelling tot Apple's iOS. "Android liet ons het platform op onze eigen manier uitbreiden", zegt Orlando Portale, chief innovation officer van Palomar Pomerado Health. Een versie voor iPhones en iPads is echter wel in de maak.

Portale merkt op dat de tablets en smartphones waar de app op draait, de gegevens niet opslaan. "De patiëntengegevens worden van onze legacy-systemen naar de app gestreamd, zodat het in real-time zichtbaar voor artsen is, maar er wordt geen data opgeslagen."

Reacties (4)
25-02-2012, 10:38 door Anoniem
Mag ik als patiënt ook nog bepalen of ik hier aan mee doe of wordt er voor mij bepaald dat mijn gegevens op straat liggen?
25-02-2012, 11:09 door Anoniem
Ik ben beland in de wereld van Monti Python: "Meneer we komen uw lever ophalen. Ja maar die heb ik nog nodig. Niet zeiken het staat in uw EPD ...."
25-02-2012, 19:19 door Anoniem
Door Anoniem: Mag ik als patiënt ook nog bepalen of ik hier aan mee doe of wordt er voor mij bepaald dat mijn gegevens op straat liggen?

Als ik me herinner hoe er nu met de gegevens omgegaan wordt in (Amerikaanse) ziekenhuizen heb ik hier meer vertrouwen in. In de meeste ziekenhuizen liggen alle gegevens op of bij de balie te wachten op de arts. Als hij er mee klaar is, liggen de gegevens weer op de balie tot iemand tijd heeft om ze in het archief op te slaan. In de tussentijd kan iedereen de gegevens inkijken zonder dat dit opgemerkt wordt.

Peter
27-02-2012, 11:31 door Anoniem
ik vermoed dat die tablets wifi gebruiken
leuk in de OR en zo
toegegeven er hangt enkel een bordje "geen gsm"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.