image

Waakhond hekelt privacybeleid Google

zondag 26 februari 2012, 14:17 door Redactie, 0 reacties

De Canadese privacycommissaris heeft Google een brief gestuurd waarin ze meer uitleg over het nieuwe privacybeleid vraagt. Op 1 maart start Google met een nieuw privacybeleid, waarbij het de gegevens van gebruikers in één profiel gaat verzamelen. "Als we het goed begrijpen, betekent de beleidsaanpassing niet dat Google meer informatie over gebruikers zal verzamelen dan het nu al doet. Ze betekenen echter wel dat jullie de informatie op nieuwe manieren gaan gebruiken, manieren die sommige gebruikers ongemakkelijk maakt", zegt privacycommissaris Jennifer Stoddart in de brief.

Ze wil dat Google duidelijker aan gebruikers gaat vertellen dat het mogelijk is om meerdere accounts aan te maken. "Dat staat niet duidelijk in het nieuwe beleid vermeld." De informatie werd pas verduidelijkt in een brief van Google aan de Europese Artikel 29 Werkgroep. Volgens Stoddart treft het nieuwe privacybeleid vooral de honderden miljoenen Android-gebruikers.

Android
"Hoewel Google heeft gezegd dat sommige diensten zijn te gebruiken zonder te zijn ingelogd op een account, is dit niet erg praktisch als een gebruiker die diensten via een Android-telefoon benadert", laat Stoddart weten. Een uitgelogde gebruiker kan bellen en sms-berichten versturen, maar is niet in staat om nieuwe applicaties te downloaden, al geinstalleerde apps te updaten of de telefoon met Gmail of Calendar te synchroniseren.

"Het lijkt erop dat er erg weinig keuze voor Android-gebruikers is als ze niet willen dat Google de mogelijkheid heeft om alle diensten te koppelen die ze gebruiken." Dit zou volgens Stoddart met name een zorg zijn gegeven het gemak waarmee accounts aan elkaar te koppelen zijn aan de hand van de device indentifier die Google verzamelt.

"We zien graag een reactie van Google tegemoet wat betreft het koppelen van zulke grote hoeveelheden persoonlijke informatie als voorwaarde om de Android-telefoon te gebruiken."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.