image

"Overheid moet vingerafdrukken centraal opslaan"

dinsdag 28 februari 2012, 13:59 door Redactie, 14 reacties

De overheid moet vingerafdrukken weer in een centrale database opslaan, dat staat in een rapport over de invoering van het biometrische paspoort dat gisteren aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) werd overhandigd. Het rapport is opgesteld naar aanleiding van een overleg met de Tweede Kamer in april 2011, waarin kritiek werd geuit op het verloop van de invoering van biometrie in reisdocumenten. Volgens Roel Bekker, auteur van het rapport, komt de huidige status quo niet overeen met de gespannen verwachtingen van tien jaar geleden. Daarbij zou de betekenis van vingerafdrukken op het paspoort nog beperkt zijn.

Vingerafdrukkenregister
De vingerafdrukken staan op het paspoort, niet in een centrale administratie. Ze worden niet gecontroleerd aan de grens, ook niet standaard geverifieerd bij uitgifte aan het gemeenteloket. Bekker noemt het project niet mislukt, maar het zou ook niet optimaal renderen. In deze situatie vindt hij het verstandig om te zoeken naar de marges voor een iets andere aanpak, die rekening houdt met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Daarbij beveelt Bekker aan om de bouw van een centraal vingerafdrukkenregister, althans het moment daarvoor, te heroverwegen. Vorig jaar werd besloten om met de centrale opslag van vingerafdrukken te stoppen. Volgens minister Spies illustreert hte rapport van Bekker dat bepaalde onderdelen van het besluitvormingsproces niet vlekkeloos is verlopen. Binnenkort komt de minister met een inhoudelijke reactie.

Reacties (14)
28-02-2012, 14:04 door SirDice
Gebed zonder end... Weer zo'n halve zool die het 'goed' vind om en masse aan privacyschending te doen om een paar idioten te kunnen oppakken.
28-02-2012, 14:44 door Anoniem
...."In deze situatie vindt hij het verstandig om te zoeken naar de marges voor een iets andere aanpak, die -wel degelijk- rekening houdt met de privacy van de Nederlandse Staatsburger"...

Dus geen rare convenantjes, die het mogelijk maken, om via Frankrijk dit soort gegevens te verstrekken aan de USA.

..."De vingerafdrukken staan op het paspoort, niet in een centrale administratie."...

Droom maar lekker verder.
28-02-2012, 15:16 door Anoniem
De vingerafdrukken staan op het paspoort, niet in een centrale administratie. Ze worden niet gecontroleerd aan de grens, ook niet standaard geverifieerd bij uitgifte aan het gemeenteloket.

Wat heeft het voor zin om de vingerafdrukken in een centrale database op te slaan als ze niet gecontroleerd? Om te controleren is zo'n database niet eens nodig.

Onee, ik snap het al. :(
Ze hebben die database nodig zodat de Amerikanen niet alleen de fysieke afdruk kunnen vergelijken met het paspoort dat de persoon bij zich heeft, maar ook direct met de database. Om het eenvoudig te maken, wordt die database dan maar gelijk in Amerika opgeslagen.

Peter
28-02-2012, 15:18 door Anoniem
Veel blabla in het rapport, geneuzel over hoofdletters en vraagtekens over helder tegengeluid. Weinig inhoud, niets nieuwsen vooral opinie. Heeft de professor uberhaupt in het veld met mensen gesproken?!? En daar moet je dan peperduur belastinggeld aan uitgeven...

Ik zie het zo voor me dat Spies naar Kamer inhoudelijk op het rapport reageert en dat de Kamer dan eindelijk eens durft te zeggen dat je niets moet ontwerpen en implementeren zonder noodzaak. Want die is tot op heden compleet zoek geweest - afgezien wat papieren regeltjes uit de EU en achter de USA aanlopen. Het is compleet zottenwerk om zo nonchalant met biometrische gegevens om te springen voor wat diplomatie.
28-02-2012, 15:32 door Anoniem
Ik zal mijn vingerafdruk nooit afgeven aan de staat.
Waarom zouden ze deze moeten hebben?
Zodat 1 of ander faalorgaan weer snoeihard alles op staat kan gooien via een usb stick of onbeveiligde it omgeving?

Ongezien de *****.
28-02-2012, 16:47 door Anoniem
Grappig hoe in de paragraaf over function creep Bekker schrijft dat "het wetsvoorstel voldoende waarborgen bevat om het risico van function creep effectief tegen te gaan" (p. 36 van het rapport == p. 47 van de PDF), terwijl hij in de begeleidende brief schrijft (p. 8):

Maar er kwamen ook (overigens niet al te expliciet gemaakte) signalen van Justitie, bijvoorbeeld dat Justitie goede kansen voor terrorisme- en criminaliteitsbestrijding zag. Dat leidde bijvoorbeeld mede tot het besluit te komen tot een centraal register, een besluit dat op voorstel van Justitie es genomen en waar BZK niet zo'n behoefte aan had.

De nadruk is van mij. Als je bedenkt dat het idee van een biometrische toevoeging aan het paspoort oorspronkelijk diende om bij paspoortcontroles een grotere zekerheid over de identiteit van de bezitter krijgen dan is de wet zelf al het resultaat van de feature creep waar menigeen zich zo'n zorgen over maakt. Het kan geen kwaad om te onderkennen dat feature creep ook in politieke besluitvorming op kan treden en in wetten verankerd kan raken, en de zorgen verdwijnen niet omdat iets in een wet staat. De wetgever buiten spel zetten kan natuurlijk niet, dat op zich zou een ernstig probleem zijn, maar ik twijfel wel eens aan het vermogen van het politieke proces om in te zien dat het afdwaalt van zijn doelstellingen.
28-02-2012, 17:21 door Anoniem
In 1941 werd door de Duitsers een persoonsbewijs verplicht gesteld.

 Per 1 januari 2005 geldt er in Nederland weer een algemene identificatieplicht incl. vingerafdrukken voor iedereen van 14 jaar en ouder, hebben de Moffen dat toch via een omweg (in de EU) voor elkaar gekregen.

En je moet voor dat persoonsbewijs nog grof betalen ook.

Wet druist in tegen Grondwet en Europees Verdrag voor de Rechten vd Mens identificatieplicht incl. vingerafdrukken voor iedereen, nog wel met een op afstand uitleesbare RFID-chip ik ben geen hond

Radio frequency identification (identificatie met radiogolven, RFID), is een technologie om van een afstand informatie op te slaan in en af te lezen van zogenaamde RFID-tags die op of in objecten of levende wezens zitten.

Hans Schouten
28-02-2012, 18:00 door Eerde
En dat terwijl de 'oplossing' relatief eenvoudig is !

Sla gevoelige data op in gesplitste files, 2, 3 of zelfs 5 voor mij part. Net als Wuala dat doet.
Aan een deel van een gesplitst file heb je nix, enkel wat 'not human readable computer code'.

Het bij elkaar brengen kan dan enkel middels een systeem waarbij een smartcard icm PIN-code toestemming/toegang geeft tot het samenvoegen en uitlezen. Dat kan je dan weer loggen, zo weet je wie wanneer een file heeft ingezien en daar de crackert niet weet waar die 5 gesplitste files zich bevinden kan die ze nooit bij elkaar brengen, daarnaast heeft 'ie de smartcard niet en ook niet de PIN-code.

Lijkt mij voldoende en afdoende ;)
28-02-2012, 21:11 door Anoniem
Dus feitelijk ben ik over 2 jaar illegaal omdat ik het vertik om aan de staat een vingerafdruk af te staan?
Als er nou 1 organisatie is die absoluut niet te vertrouwen is, dan is het de overheid...
29-02-2012, 09:59 door Anoniem
"Volgens Roel Bekker, auteur van het rapport, komt de huidige status quo niet overeen met de gespannen verwachtingen van tien jaar geleden."

Omdat de verwachtingen in het verleden hooggespannen waren moeten nu onze vingerafdrukken centraal worden opgeslagen ? Kon deze flapdrol geen betere argumentatie verzinnen voor dit politieke standpunt ? Typerend trouwens dat iedere maatregel die teruggedraait wordt vanwege schending van privacy of kans op misbruik van onze gegevens volgens politici altijd heroverwogen moet worden zodat ze dit soort zaken alsnog door kunnen drukken ;)
29-02-2012, 13:44 door Dev_Null
En straks allemaal verplicht je DNA inleveren op het gemeentehuis en een brainscan als bijlage laten bijvoegen :-)

Ik vraag me wel eens af - hoeveel creativiteit en productiviteit er zo VRIJKOMEN als Der Uberheit eens aan de slag ging met het regelen van hun eigen regerings-problemen, i.p.v. allerhande "wettelijke zaken" door onze strot meent te moeten drukken die steeds verder in onze eigen levens-sfeer lijkt te moeten doordringen onder de false-flag van "terrorisme bestrijding".

Kun je je voorstellen wat een bezuinigingen / besparingen op overheids-uitgaven dit zo realiseren?
Zie je het al voor je? een Overheid die werkt VOOR hun burgers in plaats van tegen hen?
29-02-2012, 17:12 door SirDice
De overheid moet vingerafdrukken weer in een centrale database opslaan, dat staat in een rapport over de invoering van het biometrische paspoort dat gisteren aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) werd overhandigd.
Nu heb ik mezelf al drie keer door dat document geworsteld maar ik kan toch nergens deze aanbeveling vinden.

Webwereld schijnbaar ook niet.

De minister moet afzien van een centrale database voor de opslag van vingerafdrukken voor het biometrisch paspoort. Het doel van dat paspoort zelf is bij de invoering ervan uit het oog verloren.

http://webwereld.nl/nieuws/109683/onderzoek--biometrisch-paspoort-mist-elk-doel.html
03-03-2012, 13:42 door GNOE Inc.
Vorig jaar werd besloten om met de centrale opslag van vingerafdrukken te stoppen

Hoe staat het daar eigenlijk mee? Zijn alle vingerafdrukken al verwijderd, zoals belooft?
21-05-2012, 11:05 door Anoniem
Dan moet je eerste weten waar te opgeslagen worden. Lokaal bij de gemeente? Landelijk overheid? Ergens op een door de overheid gehuurde server in Frankrijk?

Eenmaal digitaal en het wordt niet meer verwijdert.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.