image

Amerikaanse ex-generaal: Stuxnet geen oorlogsdaad

dinsdag 6 maart 2012, 10:48 door Redactie, 9 reacties

Het inzetten van de Stuxnetworm om het Iraanse nucleaire programma te ontregelen was geen oorlogsdaad. Dat beweert voormalig Amerikaans generaal Michael Hayden, die ook hoofd van de NSA en CIA was. Hayden was maandag in een uitzending van CBS 60 Minutes te zien, die over de beruchte computerworm ging. Buiten de uitzending liet Hayden zich nogmaals uit over Stuxnet.

"Ik zou het geen oorlogsdaad willen noemen", stelt Hayden. De ex-generaal spreekt vervolgens over het gebied tussen vrede en oorlog, waar geheime operaties plaatsvinden. "Ik denk niet dat degene die dit deed het als een oorlogsdaad beschouwde. De Iraniërs hebben er ook niet op gereageerd alsof het een oorlogsdaad was."

Oorlogsverklaring
Op de vraag als de Verenigde Staten bij Stuxnet betrokken waren hoe de toestemming voor zo'n project dan zou zijn verlopen, geeft Hayden een theoretisch antwoord. "Iets van deze aard zou in de West Wing [Witte Huis] worden goedgekeurd." Vorig jaar liet het Pentagon nog weten dat het een cyberaanval op de kritieke infrastructuur als een oorlogsverklaring beschouwde.

Reacties (9)
06-03-2012, 11:19 door Anoniem
Stuxnet was toch wel een van de interessantste cyberdingen tot nu toe.
06-03-2012, 12:25 door Anoniem
Wanneer je als land zonder toestemming in een ander land gaat opereren om de boel te saboteren en door zaken te vernietigen dan is dat weinig anders te noemen dan een oorlogsdaad. Ik neem generaals niet zo serieus wat betreft het afschalen van gedrag tegen een ander.
06-03-2012, 13:07 door sabofx
Geen oorlogsdaad? Ik ben benieuwd of de ex-generaal het ook als een vriendschappelijke wedstrijd zou beschouwen wanneer Iran een cyberaanval op de Amerikaanse infrastructuur opent.
06-03-2012, 14:07 door Anoniem
Amerika valt geen andere landen aan met hun cyberwarfare. En het martelt verdachten van terrorisme ook niet. Volgens hun eigen definities dan. De geschiedkundigen van de toekomst zullen ze hierin gelijk geven of niet.
06-03-2012, 15:05 door spatieman
/sarcasme
het droppen van atoombommen op iran was geen oorlogsdaad, dit werd puur gedaan om de vrede te bewaren.
echt waar !!
07-03-2012, 10:14 door Mysterio
Door Anoniem: Amerika valt geen andere landen aan met hun cyberwarfare. En het martelt verdachten van terrorisme ook niet. Volgens hun eigen definities dan. De geschiedkundigen van de toekomst zullen ze hierin gelijk geven of niet.
Het is het grijze gebied tussen de mensenrechten aan de ene en de bescherming van jouw mensen aan de andere kant. Ik vind het moeilijk om hierin te oordelen en gelukkig hoef ik dat ook niet.

Je wilt niet dat terroristen vliegtuigen in gebouwen boren of bussen en treinen opblazen. Dit zijn feiten die zijn gebeurd of net op tijd zijn voorkomen. Maar je wilt ook geen verdachten martelen en over de grens gaan waardoor je net zo meedogenloos bent als degene die zonder blikken of blozen burgers van het leven beroven.

Het is geen computerspelletje waarbij goed en kwaad duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Wat als het martelen er voor heeft gezorgd dat er aanslagen zijn voorkomen? Gewoon hypothetisch dus... Is het dan goed of fout?

Aan de andere kant... Irak zou chemische wapens hebben. Iran zou atoombommen aan het ontwikkelen zijn. Ik geloof er geen bal van. Het enige wat die twee landen willen is dat de USA zich niet met hun zaken bemoeit. De USA; één van de weinige landen waarvan we weten dat ze atoombommen en chemische wapens hebben gebruikt. Ik geef landen als Iran en Noord Korea geen ongelijk dat ze de inspecteurs niet met open armen ontvangen.

Een rede waarom dat Iran de stuxnet aanval niet heeft vergeldt zou kunnen zijn dat Iran geen hopeloze strijd met 'het Westen' wil aangaan. In tegenstelling tot 'het Westen' wat graag landen aanvalt onder het hoedje van wereldvrede en hulpverlening.

Het Westen bevindt zich echter in een moeilijke positie, de common enemy van deze eeuw laat zich niet zo makkelijk lokaliseren.
07-03-2012, 21:58 door Anoniem
Door Mysterio: Je wilt niet dat terroristen vliegtuigen in gebouwen boren of bussen en treinen opblazen. Dit zijn feiten die zijn gebeurd of net op tijd zijn voorkomen. Maar je wilt ook geen verdachten martelen en over de grens gaan waardoor je net zo meedogenloos bent als degene die zonder blikken of blozen burgers van het leven beroven.
Probleem is dat het verdachten zijn. Die dus verminkt en getraumatiseerd worden omdat een grote computer van de CIA hun naam uitspuugt. Ik vind zoiets niet getuigen van een superieure beschaving. Het is alleen maar een voedingsbodem voor meer terrorisme. imho.
08-03-2012, 09:25 door Anoniem
Dus Iraanse kernprogramma ook geen oorlogsdaad ?
08-03-2012, 19:23 door Anoniem
Nee het kernprogramma is ook geen oorlogsdaad. Dan kan je een vergadering en kennis vergaring over wapens ook wel een oorlogs daad noemen. Je weet nooit wat iemand met die opgedane kennis wilt bereiken.

Ik vind het eerlijk gezegt ook naive en bijdehand om te zeggen dat wij westelingen de enige mogen zijn die een kernprogramma hebben. Want dat is eigenlijk het signaal wat we hier afgeven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.