image

Meeste Android virusscanners waardeloos

dinsdag 6 maart 2012, 11:15 door Redactie, 5 reacties

De meeste virusscanners voor Android smartphones en tablets zijn ongeschikt voor gebruik. Dat beweert het gerenommeerde Duitse testorgaan AV-Test.org. "Het afgelopen jaar heeft de populariteit van Android voor een grote toename van Android malware gezorgd. Deze malware wordt vooral via onofficiële marktplaatsen verspreid, maar zelfs de Google Android Marktplaats kan niet garanderen dat alle applicaties geen dreigingen bevatten", zegt Andreas Marx van AV-Test.org tegenover Security.nl.

Het testorgaan besloot 41 Android virusscanners te testen en kwam tot een schrikbarende conclusie. "Bijna tweederde van deze scanners zijn ongeschikt voor gebruik als betrouwbaar product en herkennen minder dan 65% van de 618 malware-exemplaren waarmee we hebben getest", aldus Marx.

Scores
Voor de test werden 618 exemplaren van meer dan twintig verschillende malware-families gebruikt. Slechts 7 van de 41 virusscanners wisten meer dan 90% van de malware te detecteren, zo is in het testrapport te lezen. Het gaat hier om software van Avast, Dr. Web, F-Secure, Ikarus, Kaspersky, Zoner en Lookout. De laatste twee zijn bedrijven die zich alleen met mobiele anti-virus bezighouden. De gratis scanner van Avast staat in het overzicht bij de best presterende producten en is ook nog eens gratis.

G Data en McAfee scoren tussen de 65% en 40%. Volgens AV-Test beschikken deze anti-virusbedrijven mogelijk nog niet over een degelijke infrastructuur om meer Android-malware te verzamelen, of ze richten zich alleen op de lokale markt. 24 van de virusscanners scoorden onder de 40%, waarbij zes programma's geen enkele malware detecteerden.

Noodzaak
Ondanks de slechte prestaties adviseert AV-Test.org toch om een security app te installeren. "Tegenwoordig kunnen de malwaremakers ook hun kwaadaardige code laden nadat een schijnbaar schone app is geïnstalleerd." Verder moeten Android-eigenaren alleen apps van de Google of Amazon markt downloaden en goed de permissies controleren voordat ze de app installeren.

"Aangezien het twee tot vier weken kan duren voordat Google kwaadaardige apps van de Android Marktplaats verwijdert, moet je ook met nieuwe apps voorzichtig zijn", stelt het testorgaan. Het is daarom verstandig om nieuwe apps niet meteen te installeren, maar te wachten tot een groot aantal gebruikers dit heeft gedaan.

Gratis
Wat betreft de keuze tussen een betaalde of gratis scanner stelt AV-Test.org dat in de meeste gevallen de detectie van de gratis variant hetzelfde is als die van de betaalde versie. Daarbij verdienen producten van traditionele anti-virusbedrijven de voorkeur, aangezien die in de meeste gevallen beter zijn dan de virusscanners van gespecialiseerde mobiele anti-virusbedrijven.

Reacties (5)
06-03-2012, 11:45 door Anoniem
Leve PDroid !
06-03-2012, 12:53 door Rasalom
Uit de conclusie van het rapport:
...you should install apps only from trusted sources, like the Google Android Market or the Amazon Appstore for Android. Read the comments carefully and check whether the required permissions are reasonable (e.g. a game usually shouldn't need the permission to read or write SMS unless its description lists the specific features using these permissions).
Gezond verstand blijft dus altijd de beste virusscanner. Virusscanners als Avast of Lookout, hoe goed ook, blijven altijd alleen hulpmiddelen.

Ik had trouwens verwacht dat Lookout beter zou scoren omdat zij zich gespecialiseerd hadden in mobiele veiligheid. Misschien toch maar eens wisselen.
06-03-2012, 13:29 door Vergeten
Zoveel anti virus apps... behalve die ik al een jaar gebruik -_- Heeft wel 10k+ downloads, jammer..
07-03-2012, 09:10 door Anoniem
Toch jammer dat in het rapport de resultaten per categorie in alfabetische volgorde staan en men hier zeg dat Avast de beste score had...
09-03-2012, 14:00 door Anoniem
"Het is daarom verstandig om nieuwe apps niet meteen te installeren, maar te wachten tot een groot aantal gebruikers dit heeft gedaan."
Als dus iedereen zo verstandig is, kan je dus nooit zo'n app installeren. Gelukkig of helaas is niet iedereen zo verstandig.ncbmvx
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.