image

Mozilla bouwt eerste OS met Do-Not-Track

woensdag 7 maart 2012, 13:47 door Redactie, 1 reacties

Mozilla onthulde deze week het mobiele besturingssysteem Boot to Gecko, dat als allereerste Do-Not-Track op besturingssysteemniveau implementeert, waardoor mobiele gebruikers eindelijk over een privacyvriendelijk OS kunnen beschikken. Dit tot grote vreugde van de digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF). "Het is een bemoedigende stap van Mozilla om open webstandaarden en privacybescherming tussen de afgeschermde en gesloten besturingssystemen in de mobiele omgeving te stoppen", laat de EFF weten.

Do-Not-Track (DNT) in de browser stuurt een header naar de website dat de gebruiker niet gevolgd wil worden. Op besturingssysteemniveau kan een gebruiker via DNT aangeven dat apps geen privégegevens naar derden mogen versturen, tenzij hier nadrukkelijke toestemming voor is gegeven. "De eerste implementatie van Do-Not-Track op een mobiel OS is een grote stap om ervoor te zorgen dat gebruikers een zinvolle keuze hebben als het om digitaal volgen gaat", stelt juridisch coördinator Mark Jaycox.

Afhankelijkheid
Naast de verbeterde privacybescherming, biedt Boot to Gecko ook een alternatief voor de afgesloten systemen van Apple en Google, gaat Jaycox verder. Mozilla's besturingssysteem elimineert platform specifieke application programming interfaces (APIs).

Daardoor wordt het eenvoudiger voor gebruikers om applicaties over verschillende apparaten te gebruiken die elk van verschillende mobiele besturingssystemen zijn voorzien. Door deze integratie zouden consumenten minder afhankelijk van Apple's en Android's mobiele platformen worden.

Reacties (1)
09-03-2012, 13:06 door Anoniem
Ironie ten top, een smartphone is een mobieltje en gegevens over waar een mobieltje zich iedere minuut lijkt te bevinden ten opzichte van de zendmasten wordt gewoon opgeslagen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.