image

Megaboete voor Nederlandse spyware-verspreider vervalt

vrijdag 21 juni 2013, 12:31 door Redactie, 5 reacties

Een Nederlands bedrijf dat op miljoenen computers spyware installeerde hoeft geen boete van 1 miljoen euro te betalen, zoals de OPTA had opgelegd. Dat meldt Rechtspraak.nl. DollarRevenue, een samenwerkingsverband tussen drie bedrijven, installeerde zonder toestemming op meer dan 22 miljoen computers van internetgebruikers in Nederland en daarbuiten spyware

Volgens de OPTA verdienden de makers van de DollarRevenue-software ongeveer een miljoen euro met hun acties. De programmabestanden lieten onder meer pop-upvensters met reclameboodschappen zien en installeerden zoekbalken die zich in de taakbalk van Windows XP en in de Microsoft Internet Explorer nestelden en alternatieve zoekresultaten lieten zien.

Verspreiding
De functie van DollarRevenue was enerzijds het aanleveren van advertentiesoftware van adverteerders en anderzijds het verspreiden van de software met hulp van affiliates. De verspreiding van de DollarRevenue-software vond plaats via .exe downloads, ActiveX controls en browser exploits.

Ook werd de spyware massaal via botnets verspreid, iets waarvan DolarRevenue op de hoogte was. De betrokken partijen maakten concrete afspraken over de snelheid en de frequentie waarmee de DollarRevenue-software op de computers van internetgebruikers werd geïnstalleerd.

Wetgeving
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de door de OPTA opgelegde boete geschrapt. Het CBb erkent dat het zonder toestemming installeren van software in strijd met de wet is. DollarRevenue zou de downloader echter niet zelf hebben verspreid, maar liet dat over aan tussenpersonen (affiliates).

Degene die de software in dit geval feitelijk plaatste was verantwoordelijk voor de informatieverstrekking en het geven van een weigeringsmogelijkheid. Het CBb stelt dat DollarRevenue niet de feitelijke overtreder is.

"Pas vanaf 1 juli 2009 kent de Algemene wet bestuursrecht namelijk de mogelijkheid om een boete aan een medepleger op te leggen.Omdat de overtreding voor 1 juli 2009 plaats vond, kan DollarRevenue zodoende evenmin als medepleger worden aangemerkt." De uitspraak is definitief, waardoor het niet mogelijk is om hoger beroep aan te tekenen.

Reacties (5)
21-06-2013, 13:17 door Anoniem
Schandalige uitspraak zeg; die partij heeft willens en wetens malware (laten) verspreiden uit het oogpunt van commercieel gewin, waarbij bekend was dat hierbij illegaal gehandeld werd en waarmee o.a. ook de integriteit van de PCs van de 'slachtoffers' ondermijnd werden en toch volgt vrijspraak. Ik snap niet hoe dit met bestuursrecht te maken heeft, het gaat gewoon om medeplichtigheid aan een onrechtmatige daad. Het CBb is dus een grote -clouless - farce, bah :(
21-06-2013, 13:32 door Anoniem
Raar! Dus tegen iemand zeggen: Joh, ik heb dat nodig en hier krijg jij een paar centen alleen wil ik niet weten hoe je het doet...en dat mag? Waarom is heling dan strafbaar als je zegt ter goede trouw te hebben gehandeld?!? Ze wisten anders wel van de praktijken af en weten daarnaast precies wie er dan wel verantwoordelijk waren.
21-06-2013, 13:54 door Anoniem
Ziek. Alweer juridische haarkloverij die ervoor verantwoordelijk is dat een stel smerige boeven de dans ontspringt. Walgelijk volk, zowel spammers als rechters.
21-06-2013, 16:58 door Joep Lunaar
Jammer, maar dat deze ene boef er nu ongestraft vanaf komt is te verkiezen boven het loslaten van het legaliteitsbeginsel.
Deze heel belangrijke grondregel garandeert nl. dat je niet achteraf gestraft kan worden voor een daad die toe zij werd begaan niet strafbaar was.

Soms zijn principes meer waard dan boef klap krijgt, en bovendien zijn nieuwe DollarRevenue-achtige boeven nu wel aan te pakken (als je ze überhaupt te pakken krijgt).
24-06-2013, 15:32 door Leen_T
Tijd voor een class action en de DollarRevenue via een civiele procedure aansprakelijk stellen voor de geleden schade. O. Particulieren hebben natuurlijk geen Tim Kuik die voor hun "belangen opkomt."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.