image

Waakhond prijst privacy-opties Ubuntu 12.04

vrijdag 9 maart 2012, 15:16 door Redactie, 9 reacties

De nieuwe versie van Ubuntu beschikt over verschillende opties, die de privacy van gebruikers tegen lokale aanvallers moet beschermen. Ubuntu is de meest gebruikte Linuxdistributie en slaat net als andere besturingssystemen informatie over de gebruiker op. Handig om bijvoorbeeld recent geopende bestanden te vinden, maar het vormt ook een privacyrisico. "Het betekent dat iedereen met toegang tot je computer ook deze zaken kan achterhalen." In de aankomende versie (12.04) is er een systeembrede privacyinstelling die delen van de activiteitenlog verwijdert, het loggen van bepaalde bestanden en applicaties uitschakelt of het loggen van activiteiten in z'n geheel uitschakelt.

"Het achteraf aanpassen van besturingssystemen zodat ze privacy tegen lokale aanvallers beschermen is een lovenswaardig doel, maar niet eenvoudig", zegt Micah Lee van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF).

Hij hoopt dat Ubuntu en ook andere projecten de privacyaanpassingen zullen doorzetten. "De eerste stap is het definiëren van API en mechanismen om niet-GNOME applicaties de logging-voorkeuren van de gebruiker duidelijk te maken." De privacy-opties in Ubuntu gelden straks alleen voor GNOME activiteiten, en niet voor applicaties zoals Firefox en Chrome. Gebruikers moeten hier zelf nog aangeven dat de programma's geen informatie opslaan.

Reacties (9)
09-03-2012, 15:56 door Anoniem
Ubuntu FTW!!!!!!
09-03-2012, 17:04 door GhandalfTheGreat
ik heb opensuse, draait perfect
09-03-2012, 17:23 door Anoniem
Het goede voorbeeld geven.
Bravo Ubuntu.
09-03-2012, 18:08 door Skizmo
Door Anoniem: Ubuntu FTW!!!!!!
Dat was zo ja... maar ze hebben het zo hard verpruts sinds 11.10 (unity, gnome3 ipv een fatsoenlijk desktop), dat ik weiger te upgraden.
09-03-2012, 19:30 door Anoniem
@Skizmo:

Ja, dat dacht ik ook een tijdje. Echter heb ik toch allebei (unity, gnome-shell) eens geprobeerd.

Unity ging wel na een tijdje proberen, maar ik had veel last van een aantal hardnekkige bugs, zoals

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/unity/+bug/888039

en één van deze:

https://encrypted.google.com/search?q=unity+blank+windows+resize&client=ubuntu&channel=fs&oe=utf-8&hl=en&lr=all&gs_sm=3&gs_upl=56466l66990l0l70659l8l8l0l5l0l2l1756l3383l1.8-2l3l0&oq=unity+blank+windows+resize&aq=f&aqi=&aql=

Ik heb toen toch gnome-shell maar een echte kans gegeven. Ik had het eerder geprobeerd maar haakte meteen af toen ik erachter kwam dat ik geen bestanden op mijn desktop mocht zetten. (En om heel eerlijk te zijn is een dergelijke beperking zo uitermate zwakzinnig dat ik niet eens wil weten welke halve zool van een GUI designkneus dit heeft verzonnen. Minimalistisch desing is ok, maar moet NOOIT de gebruikservaring in de weg staan! Echt waar, vertel eens aan een lekkere meid in bed "ja, maar je hield toch van minimalistisch"...ik garandeerd je dat dat geen succesnummer wordt.)

Maar goed, ik heb gnome-shel nog een keer geprobeerd wegens de bugs in unity. En ik ontdekte dat het weliswaar standaard instellingen heeft die je niet anders kunt omschrijven als debiel, maar dat het wel erg flexibel is.

Als je het knopje kunt vinden ("Have filemanager handle Desktop" in de extra te installeren "Gnome tweak tools") , mag je plotsseling toch weer bestanden op je Desktop zetten. Als je daarnaast gebruik maakt van de zeer eenvoudig te gebruiken extensions (https://extensions.gnome.org/) kun je als het ware een heel normaal werkende Desktop terug krijgen, bijna Gnome 2.x bliss met een extra panel aan de onderkant met je openstaande en favoriete programma's enz. Er zijn al behoorlijk veel nuttige extensies en je (de)installeert ze met een enkele klik. Werkt erg gemakkelijk zodra je het doorhebt.

Ja, jammer voor de mensen die jaren hebben zitten peinzen hoe ze de gebruikservaring zo best mogelijk kunnen omgooien naar het "post-desktop tijdperk", maar ik maak nu nog maar mondjesmaat gebruik van al dit grafische geweld van het "Activities" menu. Mijn computer is daarentegen nu weer net zo bruikbaar als die voorheen was en het ziet er wel aardig uit.

Dus ik zou zeggen, pak een virtual machine (voor de zekerheid) en ga een middagje tweaken aan gnome-shell. Het zou me verbazen als je daarna nog steeds niet durft te upgraden.

Groet, Andre
10-03-2012, 00:25 door Anoniem
@ Ghandalf

Alle Linux systemen draaien perfect, ze hebben allemaal dezelfde kernel met hier en daar wat aanpassingen.

Uiteindelijk komt het neer op 3 zaken
- Packagemanager
- Looks & Feel
- Gebruiksgemak (Dit houdt in: Restricted & non free makkelijk te installeren of al geinstalleerd).

Opensuse is zonder twijfel de distro met de meeste grafische toeters en bellen in de installer en in desktop zelf, alleen gaat dit jammerlijk gepaard met de nodige bugs.

Ubuntu heeft het idd verprutst en ik hoop dat er nog iets gebruiksvriendelijk uit Unity te voorschijn zal komen ipv van een uitvergrootte tablet interface. Grootste fout is Kubuntu te laten vallen. KDE heeft, zeker vanaf versie 4.8 een grote voorsprong. Ik begrijp nog steeds niet waarom er niet meer kickoff menu's gemaakt zijn want je kan perfect Gnome, Unity of eender wat ermee nabootsen. Enigste nadeel van Kubuntu is de instabiele packagemanager Muon die regelmatig crashte waardoor ik naar Synaptic ben teruggekeerd.

Debian heeft de fout gemaakt alle restricted eruit te halen, ook de installer mag wat vriendelijker. Idem voor Fedora.

Sabayon is op en top bleeding edge en dat merk je soms wel, enkel hun packagemanager is troep. Veel te onoverzichtelijk en ik die dacht dat Synaptic al niet ideaal was.

Al de rest van de distro's is grotendeels hierop gebaseerd.

Ik draai alleen KDE. Ik heb Mageia als hoofdsysteem draaien, daarnaast in Multiboot Mint, Debian, Fedora, Opensuse en Sabayon allemaal KDE met restricted software en Nvidia drivers. Dat is nu genoeg, vroeger had ik er 40 maar langzamerhand kom je er achter dat 80 % een 'gebruiksvriendelijke' versie is van een grote distro die niets nieuws te bieden heben en die daar niet onder vallen nog een weg te gaan hebben.

Interessant aan Ubuntu is LTS natuurlijk, daarom had ik Kubuntu draaien. Is afwachten wat ermee gebeurd nu de support van Ubuntu wegvalt en dan zet ik die er ook nog bij.

1)
De moeite om eens te bekijken wegens erg 'gelikt' ; Pear-OS, Muon en Comfusion Linux. Bieden eens een andere desktop die er ook nog eens er mooi uit ziet.

2)
Dan is er nog Black Panther OS, Chakra Linux (lastige installer in multiboot) en Pardus die nog iets anders te bieden hebben.

3)
Als laatste YMLF OS (Xp look), Zorin OS (met lookchanger kan OSX en iedere Windows nabootsen) en Linux Deephin

Al bij al zijn dat opties die interessanter zijn de Ubuntu zelf met Unity.

Als je veilig wilt gaan kies dan Qubes OS, is stukken veiliger dan Ubuntu.
10-03-2012, 02:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-03-2012, 20:01 door Markcortbass
@bergen

Mee eens.
Ik vind Unity juist innovatief. Ik gebruik het sinds Ubuntu 11.10.
Ik heb ook Gnome 3 geprobeerd, ik vond het onlogisch werken. Zoals het missen van een bureaublad en het overschakelen van programma's.

Unity kan op bepaalde punten zeker nog verbeterd worden. Zoals het wisselen tussen werkbladen. Maar ik vindt het overzichtelijk werken.

Sommigen vinden Unity een achteruitgang t.o.v. Gnome 2. Ik vindt gnome 2 gedateerd. Je moet zoek in menu's. Terwijl je met Unity kan intikken wat je precies zoekt
23-03-2012, 15:33 door Anoniem
Omdat ik pas met ubuntu werk sinds unity ben ik ook niets anders gewend en vind het een super systeem. Als je er nu ook echt op kon gamen ging m'n windows direct de deur uit. Jammer dat ik daar daarom dus toch nog aan gebonden ben. Het werkt allemaal zo veel gebruiksvriendelijker en simpeler.
Zelfs grafisch vind ik ubuntu ver voorlopen op windows. Het ziet er allemaal gelikt uit en dat voor een prijs van precies nul euro op een laptop uit het jaar 2000! Op windows was ik 3 dagen bezig de driver te vinden van een printer, ubuntu had hem direct gevonden en geinstalleerd. Wat wil je nog meer?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.