image

Facebook waarschuwt werkgever die wachtwoord sollicitant eist

vrijdag 23 maart 2012, 16:19 door Redactie, 11 reacties

Facebook waarschuwt werkgevers die het wachtwoord van sollicitanten eisen om te zien hoe potentiële kandidaten zich op de sociale netwerksite gedragen. De afgelopen maanden verschenen verschillende meldingen van mensen die tijdens het sollicitatiegesprek op hun Facebook-profiel moesten inloggen. De meesten deden dit, uit angst dat ze de baan niet zouden krijgen. "Dit soort praktijken ondermijnen de privacyverwachtingen en veiligheid van zowel de gebruiker als de gebruiker z'n vrienden", zegt Chief Privacy Officer Erin Egan.

Facebook-gebruikers zouden volgens Egan nooit hun wachtwoord hoeven moeten delen of iemand anders toegang tot het account geven waardoor de veiligheid van het account en de privacy van vrienden in gevaar komt. De sociale netwerksite heeft het daarom ook verboden om een wachtwoord met iemand anders te delen.

Juridische stappen
Bedrijven zouden daarnaast met allerlei problemen te maken kunnen krijgen als ze op de profielen van potentiële kandidaten rondsnuffelen, merkt Egan op. Het gaat dan om de aansprakelijkheid voor het beschermen van de informatie die de personeelsmanager heeft gezien of mogelijke aanklachten wegens discriminatie.

"Facebook neemt de privacy van gebruikers serieus. We zullen stappen nemen om de privacy en veiligheid van onze gebruikers te beschermen, door het benaderen van beleidsmakers of waar nodig, juridische stappen, waaronder hun afsluiten van applicaties die hun rechten misbruiken", merkt Egan op.

Reacties (11)
23-03-2012, 17:23 door Anoniem
Facebook neemt privacy serieus....yeah right.
23-03-2012, 18:22 door Anoniem
1-0 voor Faceboek het werd tijd een baas gaat het $#@#$@$ niks aan wat ik in mijn vrije tijd doe.
Heeft die geen snars mee te maken.
Verteld hij dan aan mij wat hij voor loesche zaakjes doet in de vrije tijd?
Waar houdt dit anders op.
23-03-2012, 21:01 door quikfit
"Facebook neemt de privacy van gebruikers serieus"........hahahahaa.....
23-03-2012, 22:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-03-2012, 08:49 door cjkos
Ik heb geen facebook pagina, maar ik neem aan dat dit 'only in America' is, of gebeurd dit ook in Nederland?
24-03-2012, 10:11 door Anoniem
Door joey van hummel: Toch kan men hier een duidelijke grens trekken. Je hebt privacyschending zoals we die van facebook en google kennen, waar onze gegevens gebruikt worden om bijvoorbeeld advertenties specifieker te maken, en je hebt privacyschending die in het echte leven tegen je gebruikt kan worden; je baan kan je in dit geval geweigerd worden.
Ik vind die grens niet zo duidelijk. Ten eerste stuit het me zwaar tegen de borst dat wie dan ook mijn hebben en houden loopt te analyseren, ook de advertentieboeren schenden daarmee mijn privacy. Ze gaan zonder mijn instemming over de grens van waar ze mee te maken hebben, nog los van eventuele praktische consequenties. Het is respectloos. Maar praktische consequenties kunnen er wel degelijk zijn, en dan tel ik de eindeloze reeks datalekken die bij Facebook door de jaren heen heeft gehad nog niet eens mee. Als iemand op mijn monitor aan de advertenties mijn interesses en voorkeuren kan aflezen kan ik daar last van hebben. Dat ik homo ben kan vrij makkelijk zichtbaar worden, bijvoorbeeld, en ik kies zelf liever uit aan wie ik dat op welk moment vertel. BYOD brengt dit direct naar de werkvloer. Als opsporingsdiensten met de wet in de hand bij Facebook gaan grasduinen op zoek naar alles wat maar potentieel verdacht zou kunnen zijn kan dat vergaande consequenties hebben. Zeker in de VS geeft de Patriot Act nogal vergaande bevoegdheden aan opsporingsdiensten, en daar kan je als Europeaan ook tegenaan lopen.
24-03-2012, 12:47 door Anoniem
Een werkgever die je facebook account wil bekijken doormiddel van het wachtwoord mag mijn werkgever niet zijn.
24-03-2012, 16:53 door [Account Verwijderd]
Door cjkos: Ik heb geen facebook pagina, maar ik neem aan dat dit 'only in America' is, of gebeurd dit ook in Nederland?
In de VS natuurlijk en in andere landen waar de mensenrechten niet gerespecteerd worden.
24-03-2012, 20:57 door Patio
In Nederland zijn dit soort praktijken verboden. Deze werkgever moet op zijn minst met een flinke boete rekening houden.
26-03-2012, 09:34 door Anoniem
Tijd dat men dat FaceBook van het net gaat verwijderen, die zotzooi zeg.
Pijnlijk detail is dat er velen het niet echt begrijpen of willen begrijpen.
Ach, uiteindelijk zal het mij een worst wezen, hier komt het er nergens op.
Mocht ik en toch last van ondervinden dat ze ergens ten velde te opdringerig worden die van FB zullen ze het wel te horen krijgen punt

Bedrijven zouden best hun computers laten nakijken zodat ze er alle mogelijke rotzooi afgooien in de zin van (A)sociale netwerken en andere. Op je werk moet je uw werk doen, niet zitten chatten of wat dan ook, mijn mening.
26-03-2012, 15:34 door Anoniem
Door Anoniem: Tijd dat men dat FaceBook van het net gaat verwijderen, die zotzooi zeg.
Pijnlijk detail is dat er velen het niet echt begrijpen of willen begrijpen.
Ach, uiteindelijk zal het mij een worst wezen, hier komt het er nergens op.
Mocht ik en toch last van ondervinden dat ze ergens ten velde te opdringerig worden die van FB zullen ze het wel te horen krijgen punt

Bedrijven zouden best hun computers laten nakijken zodat ze er alle mogelijke rotzooi afgooien in de zin van (A)sociale netwerken en andere. Op je werk moet je uw werk doen, niet zitten chatten of wat dan ook, mijn mening.
En hier zit Anoniempje op zijn werk, op een nieuwssite en niet zijn werk te doen :))
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.