image

Waakhond hekelt Nederlands privacybeleid bij VN

dinsdag 27 maart 2012, 15:30 door Redactie, 0 reacties

Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) heeft de Verenigde Naties gevraagd om het Nederlandse privacybeleid te onderzoeken. Elke vier jaar onderzoekt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties of Nederland zich houdt aan haar grondrechtelijke verplichtingen. Volgens BoF moeten er vier zaken in Nederland veranderen. Het gaat onder andere om de introductie van een meldplicht datalekken en het verwerpen van voorstellen die tot het afluisteren van internetverkeer kunnen leiden.

Ook pleit de privacywaakhond voor een overkoepelend privacybeleid en moet Nederland de bewaarplicht afschaffen. "De Europese Commissie werkt op dit moment nog steeds aan een herziening van de bewaarplicht. Nederland wil de bewaarplicht in stand houden, terwijl dit in Nederland één van de grofste schendingen van de privacy is", aldus BoF-directeur Ot van Daalen.

De Mensenrechtenraad van de VN buigt zich op 31 mei in een hoorzitting over de punten die BoF opstuurde. Naar aanleiding hiervan zal de raad een rapport uitbrengen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.