image

1,2 miljoen Nederlanders met verouderde software

woensdag 28 maart 2012, 00:45 door Redactie, 13 reacties

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders gebruiken verouderde software en lopen daardoor groter risico op virussen, zo waarschuwt Microsoft. "Ook is er een grotere kans dat persoonlijke gegevens onbedoeld in handen van derden komen", zegt Microsoft's Joris Jan Goos. Hij waarschuwt gebruikers van Windows XP en Vista die niet de laatste update hebben geïnstalleerd, ook geen nieuwe beveiligingsupdates meer krijgen.

"Ondanks dat aan deze Windows gebruikers de laatste jaren voortdurend gratis updates aangeboden zijn, merken we dat nog lang niet iedereen deze heeft geïnstalleerd", stelt Goos. Veel mensen zijn volgens hem zich niet bewust van de risico’s die ze lopen en weten daarnaast vaak niet welke versie van Windows zij gebruiken. "Omdat we vinden dat iedereen veilig online moet kunnen zijn, hebben we de Online Periodieke Keuring ontwikkeld."

Keuring
De Online Periodieke Keuring controleert of het besturingssysteem en browser up-to-date zijn. Zowel IE, Firefox, Chrome als Safari worden gecontroleerd. Daarnaast helpt de tool gebruikers ook bij het upgraden.

In het geval van Firefox 10.0.2 zegt de keuring dat de browser up-to-date is, twee weken geleden verscheen echter Firefox 11 die twaalf beveiligingslekken verhelpt. De tool geeft in dit geval het verkeerde advies. Verder had de tool ook problemen met onze Windows 7-installatie. "We kunnen uw besturingssysteem momenteel niet uitlezen. Download hier Silverlight voor een volledig advies."

Reacties (13)
28-03-2012, 09:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-03-2012, 09:51 door Anoniem
SuperProTip:

Secunia PSI http://secunia.com/
Om je software mee up to date te houden
28-03-2012, 10:15 door Duck-man
Hij waarschuwt gebruikers van Windows XP en Vista die niet de laatste update hebben geïnstalleerd, ook geen nieuwe beveiligingsupdates meer krijgen.

Hier staat iets heel geks. Ik lees als je systeem niet "up to date" is krijg je ook geen updates maar om het wel "up to date" te krijgen. Dus laatste update gemist de volgende krijg je niet meer. Dat is best lastig. Ik heb een aantal dualboot systemen en gebruik af en toe Windows soms dus een paar maanden niet. Ik ben dan niet "up to date" en wordt uit het update programma gehaald?

mijn uitslag
Windows versie U gebruikt Onbekend
Browser U gebruikt Firefox 11.0
In orde

Hoe kan MS een onbekende windows oke vinden?
28-03-2012, 10:23 door Anoniem
Het is een start, als ze nu ook tenminste Java, flash en pdf-lezers meenemen, is 95% van de meest misbruikte software gedekt, als ze nog meer detecteren kunnen ze gaan concurreren met Secunia. Vraag is wel of gebruikers naar deze site gaan, de meesten hebben geen benul van updaten, misschien als hij standaard elke maand automatisch word geopend als de browser geopend wordt.

Gisteren nog een Vista welke al een half jaar niet geupdate was voor Windows (foute instelling), laat staan de rest. En een XP die wel qua Windows updates bij was maar er was nooit Microsoft Update geïnstalleerd, dus ook nooit updates voor Office geinstalleerd. Tevens 8! oude Java-versies moeten verwijderen

Hier op Win7 in Firefox 11 werkte de pagina goed.
28-03-2012, 10:25 door Anoniem
Het zal wel ... ik gebruik Secunia PSI, en hierop vertrouw ik beter. En natuurlijk zijn alle updates en informatie van Security (punt)nl zeer nuttig.
28-03-2012, 10:31 door Anoniem
De keuring is nog steeds waardeloos. De meeste infecties vinden plaats via plugins, en daar controleert de tool van Microsoft niet op. Mozilla plugincheck (https://www.mozilla.org/nl/plugincheck/) en de Secunia OSI (https://secunia.com/vulnerability_scanning/online/) zijn nog steeds véél bruikbaarder.
28-03-2012, 10:50 door Anoniem
"Ook is er een grotere kans dat persoonlijke gegevens onbedoeld in handen van derden komen"?!
Maar daar hoef ik mijn software toch niet voor te verwaarlozen? Daar zorgen allerlei bedrijven al voor!
Laten we nu eerst een bij de bedrijven beginnen. Als ik iets verpruts op mijn PC lekken door mijn nalatigheid alleen mijn gegevens, als een bedrijf iets verprutst lekken door hun nalatigheid gegevens van tienduizenden onschuldige klanten.
28-03-2012, 10:56 door Anoniem
Net maar eens even geprobeerd en het werkt dus niet. Om de controle uit te laten voeren moet ik eerst Silverlight downloaden: weer een extra potentieel beveiligingsprobleem. Ik gebruik al geen Java of Flash om de boel veilig te houden en dan zou ik voor de O(verbodige) P(eriodieke) K(euring) eerst een nieuw potentieel probleem toe moeten voegen? Laat maar.
28-03-2012, 11:03 door dnmvisser
Goede bedoelingen, maar too little, too late.
Secunia doet dit natuurlijk vele malen beter dan (wederom) een halfbakken tool van Microsoft.
28-03-2012, 11:37 door Rubbertje
Wat een bagger tool zeg. Ik houd het bij Secunia PSI.
28-03-2012, 16:38 door Anoniem
Waarom vind je een bagger tool? Het is een tool om mensen te helpen. Niet iedereen komt elke dag op security.nl even kijken naar de nieuwe threat. niet iedereen weet van Secunia. Sommige mensen kennen niet eens Firefox. Sommige installeren de eerste en beste virus scan die ze online tegenkomen, met de bedoeling om hun eigen systeem te beschermen, en zonder dat ze weten halen ze een kwaadaardige software binnen.

Ik vind het een zeer goede initiatief van Microsoft. Net zoals een hun virus scan en firewall.
28-03-2012, 17:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-03-2012, 18:07 door Anoniem
gebruik gewoon Linux dat is veel vaker up to date dan windows toch?.
Installeren ervan is lang niet meer zo moeilijk als vroeger,nu is het zelfs zo makkelijk als dat je van een windows7 cd je software installeerd.
Alleen het partitioneren vergt soms nog wat kennis,want bij Linux kan je kiezen uit verschillende bestanssystemen.
Kies bijvoorbeeld voor het booten ext3,en voor de overige xfs,voor de swap kies je gewoon swap.
De alternatieve programma´s die er anders voor windows zijn zijn binnen linux minstens net zo goed.
Tevens is het ook mogelijk om sommige windowsprorgamma´s onder Wine te gebruiken welke als een zonnetje soms onder Linux ook willen werken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.