image

"Katvanger echte slachtoffer fraude internetbankieren"

woensdag 28 maart 2012, 17:17 door Redactie, 11 reacties

De mensen die hun bankrekening aan cybercriminelen ter beschikking stelen, die hier vervolgens misbruik van maken, zijn de echte slachtoffers van de fraude met internetbankieren, aldus onderzoekers van Microsoft. Deze week werd bekend dat er in Nederland voor 35 miljoen euro via internetbankieren is gefraudeerd. Katvangers, ook wel geldezels of money mules genoemd, worden vaak door cybercriminelen via e-mail geronseld. Het gaat dan om "werk vanuit huis" opdrachten, waarbij de katvanger het op zijn rekening overgemaakte bedrag naar de criminelen moet overmaken.

Het kan dan om een directe overboeking gaan, of de katvanger moet het overgemaakte geld opnemen en bijvoorbeeld via Western Union naar een buitenlandse rekening overmaken. De katvanger mag dan een percentage van het bedrag houden.

Slachtoffers
Consumenten zijn tegen fraude met internetbankieren beschermd en de criminelen bevinden zich meestal in het buitenland. Het eerst spoor leidt dan ook bijna altijd naar de katvanger. "De dief steelt eigenlijk van de ezel, niet van het gehackte account, maar dat wordt pas duidelijk als de rust terugkeert", aldus de onderzoekers van Microsoft in dit onderzoek. Het bedrag dat van het gehackte account is gestolen, wordt vaak van de katvanger zijn rekening gehaald. "Dus katvangers zijn niet onwetende handlangers, maar de echte slachtoffers van deze fraude."

Wachtwoorden
Cormac Herley en Dinei Florencio van Microsoft Research kijken ook naar het gebruik van wachtwoorden voor internetbankieren. Volgens de twee gaat het gebruik van sterke wachtwoorden niet veel uitmaken in het voorkomen van fraude. Daarnaast zouden ook wachtwoorden niet het probleem zijn, aangezien dit pas de eerste stap in het proces van het legen van de bankrekening is. Iets wat zou worden bevestigd door de lage waarde van inloggegevens.

Fraudedetectie door de banken aan de back-end kunnen volgens Herley en Florencio wel een verschil maken, wat ook geldt voor de rekrutering van katvangers. Geen katvangers zou namelijk geen geld zijn. Vorig jaar lanceerde de Nederlandse Vereniging van Banken nog een campagne om het publiek voor katvangers te waarschuwen.

Reacties (11)
28-03-2012, 18:54 door regenpijp
"Katvanger echte slachtoffer fraude internetbankieren" Een katvanger is alsnog een oplichter! De echte slachtoffers zijn de mensen die duizenden euro's hebben verloren en niet de idioten die denken dat het geen kwaad kan om 20.000 euro op hun rekening gestort krijgen om het vervolgens over te maken / door te sluizen naar iemand die ze niet kennen, tegen een 'vergoeding' van 500 euro. Laat ze maar lekker de schade vergoeden, zijn er geen geldezels dan is er ook bijna geen markt voor internetoplichtingspraktijken/skimmen.
28-03-2012, 19:38 door Anoniem
Ik ben het helemaal met je eens regenpijp.
Want ze weten best wat ze doen.
28-03-2012, 22:38 door Anoniem
Door regenpijp: "Katvanger echte slachtoffer fraude internetbankieren" Een katvanger is alsnog een oplichter! De echte slachtoffers zijn de mensen die duizenden euro's hebben verloren en niet de idioten die denken dat het geen kwaad kan om 20.000 euro op hun rekening gestort krijgen om het vervolgens over te maken / door te sluizen naar iemand die ze niet kennen, tegen een 'vergoeding' van 500 euro. Laat ze maar lekker de schade vergoeden, zijn er geen geldezels dan is er ook bijna geen markt voor internetoplichtingspraktijken/skimmen.

Jij en ik snappen dat al die aanbiedingen voor werken vanuit huis betrekking heeft op illegale activiteiten. Veel anderen weten dat niet. Die zien allerlei anderen hoge salarissen en forse bonussen krijgen. Die denken dat dergelijke mensen ook zo zijn begonnen en wagen ook een kans.

Onlangs was er nog iemand die een lage uitkering kreeg, maar hij wilde niet dat er meer belasting betaald zou moeten worden door miljonairs. Hij ging er namelijk vanuit dat hij ook een goede kans maakte om miljonair te worden en wilde dan niet te veel belasting te betalen over zijn zuur verdiende geld.

Dat soort mensen trapt in katvanger mail.

Peter
29-03-2012, 07:26 door Anoniem
Daar gaan we weer. De dader is het echte slachtoffer.....
29-03-2012, 09:43 door Mysterio
De meeste geldezels zijn niet al te slim. De vraag is of je dit soort figuren moet zien als slachtoffer en dus helpen, of als oliedomme medeplichtige en dus voor hun eigen daden laten opdraaien.

In de vrije natuur worden te domme individuen vrij snel opgegeten. In de hedendaagse maatschappij slaan we misschien iets te ver door in het beschermen van mensen die niet in staat of van plan zijn om zelf na te denken. Er moet een stimulans zijn om te blijven nadenken, zodra de negatieve gevolgen van domme acties verdwijnen zal er geen prikkel zijn om in het vervolg na te denken.

Ik heb van die buren. Zolang de maatschappij ze maar blijft opvangen en hun problemen voor hen blijft oplossen, blijven ze ook het idee houden dat ze goed bezig zijn. Verschrikking!
29-03-2012, 14:57 door Anoniem
Door Mysterio: In de vrije natuur worden te domme individuen vrij snel opgegeten. In de hedendaagse maatschappij slaan we misschien iets te ver door in het beschermen van mensen die niet in staat of van plan zijn om zelf na te denken.
Of de individuen die niet te veel nadenken maar meteen in paniek raken en wegrennen. Misschien kan je maar beter niet te veel nadenken in sommige omstandigheden.

De natuur heeft geen ingebouwd waardeoordeel over wat goede en slechte eigenschappen zijn om te overleven, de individuen (of beter gezegd: de genen) die overleven zijn wat overblijft in de omstandigheden die zich op dat moment toevallig voordoen. Intelligentie kan een voordeel zijn, voor ons als soort heeft het gewerkt tot nu toe, maar aangezien een overweldigende meerderheid van de soorten vergeleken bij ons (en zelfs vergeleken bij katvangers) behoorlijk dom is lijkt het me duidelijk dat vermogen tot nadenken niet de enige eigenschap is die ertoe doet, en zelfs dat het geen bijzonder belangrijke is in het grote geheel.
29-03-2012, 19:40 door GerBNL
Je (of beter: De rechter) mag katvangers er best voor straffen, echter dat banken staan te popelen om ook nog eens op hun beurt misbruik te maken van deze meestentijds niet al te snuggere medemensen is echt verfoeibaar.
01-04-2012, 20:59 door Anoniem
Hoe vaak moet je het zeggen: als het tegoed klinkt om waar te zijn, is het tegoed om waar te zijn.
Gewoon aanpakken; als blijkt dat mensen de dom waren om te begrijpen waar ze aan meewerkten: verplicht opvoeden. Anders als medeplichtigen behandelen. Ben ik heel simpel in. Iedereen moet werken voor zn geld. Gratis geld bestaat niet.

De enige manier om wel ongestraft snel geld in je zak te laten verschijnen (verdienen is niet het goede woord..) is door bankier te worden. Maar daarmee moet je ook een eed afleggen dat je nooit gehinderd zult worden door enige vorm van moraal of normbesef. Alleen is dat voor veel mensen niet zo moeilijk als de euro/dollar-tekens op je af komen...

Daarbij: uiteindelijk zijn wij burgers ook allemaal katvangers om geld te incasseren voor bankiers; alleen schijnt niemand die daar wat aan kan veranderen daar echt een probleem mee te hebben...

shit wat ben ik weer cynisch vandaag.....
06-05-2012, 15:27 door Anoniem
De bank stelt dat je voorzichtig moet zijn om je bankgegevens veilig te stellen. Hoe kan het dan dat een financieel medewerker aan een persoon via de telefoon die zich aan hem uitgeeft iemand van de Amro bank te zijn, toch alle bank gegevens geeft. Vervolgens wordt er 2000 euro van de rekening van die Afrikaanse stichting waar hij voor werkt afgehaald. Dat geld wordt gestort op iemands rekening waarvan de pinpas is gestolen. De man die weet wat hij doet. Je bent immers niet achterlijk als je met financieen werkt om aan een prive nummer al je bank gegevens af te geven, deze man kan dan aangife gaan doen en zendt deze naar de bank. Hij krijgt netjes het geld teruggestort. Hoe kan het dat de jongere die het bedrag op en van zijn bankrekening ziet gaan, maar geheel niets hier mee te maken heeft. De politie niet mee wilt werken bij de aangifte van de diefstal van zijn bankpas. Getuigen heeft van de diefstal van zijn bankpas. Dat de Amro bank hem bij de toezicht vermelding wilt plaatsen van bankfraude en het geld bij hem willen komen verhalen. Is dat niet de omgekeerde wereld? Wie zegt, dat die Ghanese stichting niet betrokken is bij het geheel. Wie zegt, dat er niet vele anderen de dupe zijn van dit soort praktijken.
29-01-2013, 22:30 door Anoniem
Dom verhaal bij een pas hoort een geheime aan de rekeninghouder uitgereikte pincode.Wanneer je pas wordt gestolen dan is de pincode niet bekend bij de dief tenzij de pincode bij de betaalpas zit dan heb je pech
.
16-08-2014, 14:05 door Anoniem
niet "tegoed" maar "te goed", we hebben het hier niet over opwaarderen

Door Anoniem: Hoe vaak moet je het zeggen: als het tegoed klinkt om waar te zijn, is het tegoed om waar te zijn.
Gewoon aanpakken; als blijkt dat mensen de dom waren om te begrijpen waar ze aan meewerkten: verplicht opvoeden. Anders als medeplichtigen behandelen. Ben ik heel simpel in. Iedereen moet werken voor zn geld. Gratis geld bestaat niet.

De enige manier om wel ongestraft snel geld in je zak te laten verschijnen (verdienen is niet het goede woord..) is door bankier te worden. Maar daarmee moet je ook een eed afleggen dat je nooit gehinderd zult worden door enige vorm van moraal of normbesef. Alleen is dat voor veel mensen niet zo moeilijk als de euro/dollar-tekens op je af komen...

Daarbij: uiteindelijk zijn wij burgers ook allemaal katvangers om geld te incasseren voor bankiers; alleen schijnt niemand die daar wat aan kan veranderen daar echt een probleem mee te hebben...

shit wat ben ik weer cynisch vandaag.....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.