image

Microsoft: Windows steeds veiliger

zondag 28 juli 2013, 11:46 door Redactie, 12 reacties

Het aantal ernstige beveiligingslekken in Windows waardoor het mogelijk is om een computer over te nemen, wordt elk jaar minder. Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft waarbij naar zeven jaar aan beveiligingsupdates voor Windows werd gekeken. Daaruit komt naar voren dat het aantal kwetsbaarheden die Remote Code Execution (RCE) mogelijk maken, sinds 2006 aan het afnemen is.

Verder laat het onderzoek zien dat de meeste beveiligingslekken worden aangevallen nadat Microsoft een update heeft uitgebracht, hoewel er ook een stijging te zien is van het aantal aanvallen waarvoor nog geen patch is, de zogeheten zero-day-aanvallen.

Windows 7
Windows XP was jarenlang het meest aangevallen besturingssysteem waarvoor aanvallers specifieke exploits ontwikkelden. Vorig jaar was het echter Windows 7 dat het favoriete doelwit werd, wat ook is terug te zien in het aantal specifieke aanvallen op Internet Explorer 9. In 2012 werden er drie aanvallen ontdekt die speciaal voor IE9 waren gemaakt.

Reacties (12)
28-07-2013, 12:16 door Skizmo
4 besturingssystemen later : "nou... de lekken beginnen wat minder te worden". ... En daar zijn ze verdomme nog trots op ook... tering zeg.
28-07-2013, 13:45 door Anoniem
Skizmo..je haalt me de woorden uit de mond. Je hebt helemaal gelijk.Windows is nog steeds een grote gatenkaas,en dat zie ik de eerstvolgende 10 jaar nog niet wezenlijk veranderen.Opzet bij ontwerp van een OS moet op de eerste plaats zijn: de veiligheid van het systeem,en dus de veiligheid vd gebruiker. Dit dient nog voor gebruikersgemak te worden gesteld.
28-07-2013, 18:10 door Anoniem
Ik beschouw het toch als bijzonder zwak om bovenstaande reacties af te kraken, d.m.v. een klik op "reactie niet OK", zonder enige vorm van argumentatie. Een mogelijk interessante discussie gaat zo verloren. Kennelijk hebben de MS fanboys geen enkel steekhoudend argument. Leg dit maar eens uit: "Windows steeds veiliger, hoewel er ook een STIJGING te zien is van het aantal aanvallen waarvoor nog geen patch is!!"
28-07-2013, 22:28 door Anoniemand
@ Anoniem (18:10), Precies, daarom maar ff op "Reactie OK" geklikt, ben het namelijk helemaal met Skizmo en Anoniem (13:45) eens! Het moet niet gekker worden...
28-07-2013, 23:51 door Anoniem
Goh, Microsoft heeft zijn standaard l*lkoek bij elke nieuwe versie geupgrade: Van "nu nog minder crashes...", "nu nog minder blue screens...", "nu nog stabieler..." naar "nu nog minder security leaks..."
29-07-2013, 05:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-07-2013, 07:54 door Anoniem
Ik vraag me af voor wie het veiliger is geworden. Windows is nog steeds gatenkaas omdat er veel te veel zaken worden hergebruikt in nieuwe versies van het OS vanuit voorgaande versies. Daardoor zijn er nog steeds exploits te vinden die voor vrijwel alle versies nog werken. Voor de geheime diensten is het allemaal een stuk eenvoudiger gemaakt/geworden. Deze zijn van alle exploits op de hoogte nog voordat ze door MS publiek worden gemaakt. Dus hoezo veiliger?
29-07-2013, 09:50 door Mysterio
Het is mooi om te zien dat de inspanningen van Microsoft en het patchbeleid van een aantal andere softwareaanbieders hun vruchten afwerpt. Lang hebben softwareboeren de verantwoordelijkheid volledig bij de gebruikers gelegd en nu zie je steeds meer dat ze toch hun verantwoordelijkheid nemen. Het kan nog stukken beter, maar 'gatenkaas'? Nee... dat is allang niet meer van deze tijd.
29-07-2013, 10:55 door Anoniem
Door Miriam4711: Ga even lekker dwars doen hou ik soms van, vind het een positief bericht het wordt veiliger is toch een vooruitgang.
"Lekker dwars" met de kudde mee? 'Tis maar wat je leuk vindt.

Als Linux het meest gebruikte OS zou zijn, dan was dat nu een gatenkaas geweest, gebruik allebei staat er los van.
Dit is onzin en onzin propageren staat een betere beveiliging in de weg. (De security industrie in het algemeen is hier goed in, om voor de hand liggende redenen.)

Ja, wijdverspreid is een factor--het feit dat ze doelbewust op een monopolie en dus een monocultuur (vraag een agrobioloog maar wat dat betekent) maakt ze overigens meer schuldig dan minder.

Maar het is zeer zeker niet de enige factor. Verre van. En nee, ik ga jou dat niet nog een keertje uitleggen. Je slingert je brein zelf maar een keertje aan, doet je eigen onderzoek, en leert hoeveel het uitmaakt als een VP van precies dat bedrijf toegeeft dat "security was geen prioriteit" (en dat was zo minstens tien jaar lang).

Waar het bedrijf wel heel erg goed in is, is marketeering, van het "veren in je eigen reet steken" type. En dat is wat je hier ziet. Dat jij dat graag wil geloven, ach, als je in een vogeltjespak over straat wil dan moet je dat ook zelf maar weten.


Door Mysterio: Het kan nog stukken beter, maar 'gatenkaas'? Nee... dat is allang niet meer van deze tijd.
Ze kijken nog steeds tegen architectonische "foutjes" aan. Doordat daar dus nooit over nagedacht is, is dat later proberen recht te zetten veel pijnlijker dan noodzakelijk. Wellicht herinner je je nog vista previews; als niet dan kan je er wellicht eentje opsnorren en uitvinden hoeveel "security popups" je moet wegklikken om een enkel bestand te wissen.

Ze doen het nog steeds niet goed, onder andere niet omdat ze de oplossing in de verkeerde hoek zoeken. Kijk maar naar "UEFI secure boot", die nu andere besturingssysteemleveranciers noopt om redmond vriendelijk te vragen of ze alsjeblieft hun bootloader willen signeren. Dat zijn hele nare monopolistische, anticompetetieve praktijken waar ze gewoon mee wegkomen. Ze verkopen het als "security" maar dat is het niet--het helpt niet tegen wat ze zeggen dat het tegen moet helpen. Maar het werkt prima als controlemiddel. Binnenkort zullen ze de duimschroeven wel aandraaien, daarin hebben ze nou nog nooit teleurgesteld.
29-07-2013, 14:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-07-2013, 22:22 door pemmerik58
@Miriam4711

Kun je aangeven waar er beweert wordt dat Windows troep is? Ik zie het niet.
Windows is in de loop van de tijd zeker sterk verbeterd, echter Microsoft is en blijft primair een commercieel bedrijf, dat is hun goed recht.
Helaas vertonen ze daarbij ook monopolistische trekjes, iets waar ze al een aantal keren voor op de vingers getikt zijn.
Verder wordt Linux of derivaten daarvan meer gebruikt dan je denkt. Zeker, Windows is het meest gebruikte Desktop systeem, als je gaat kijken naar de server markt of embedded systemen (grote kans dat je video/HD-recorder en TV Linux code bevat is groot) is de situatie toch echt anders.
31-07-2013, 00:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.