image

"Cloudaanbieders kwetsbaar voor Windows RDP-worm"

dinsdag 3 april 2012, 10:02 door Redactie, 8 reacties

Veel cloudaanbieders draaien Windows installaties die kwetsbaar voor het Windows Remote Desktop-lek zijn. Dat beweert onderzoeker "Earth Gecko" naar aanleiding van een onderzoek bij verschillende providers. De images die de cloudaanbieders hun klanten aanbieden zouden nog niet over een beveiligingsupdate van maart beschikken of niet voldoende zijn afgeschermd. Microsoft patchte toen via update MS12-020 een lek in de Windows Remote Desktop-functie waardoor aanvallers kwetsbare machines kunnen overnemen.

De onderzoeker ontdekte dat Amazon voor alle klanten RDP op poort 3389 toestaat. Verder bleek dat Rackspace een onbeveiligd servicenet op alle cloudservers draait. "Dit betekent dat als een exploit voor MS12-020 wordt ontwikkeld, het tegen een groot aantal servers in de cloud kan worden gebruikt, als cloudaanbieders niet proactiever en sneller reageren", aldus Earth Gecko.

Risico
Hij stelt dat met name "casual" cloudgebruikers het grootste risico lopen, aangezien die denken dat hun provider hun virtuele servers van de benodigde firewall-regels voorziet. "Helaas is in het geval van MS12-020 het tegenovergestelde waar." Daarnaast moeten ook ervaren cloudgebruikers oppassen, aangezien het draaien van oude Windows cloud images ook een risico is.

Reacties (8)
03-04-2012, 10:05 door MrBil
De Cloud aanbieders moeten gewoon een mannetje in huis hebben die verstand van zaken hebben, wat betreft Security Patches. Dan voorkom je dit soort nieuws artikelen en problemen. Dat is toch ook wat je verwacht als je bij een duur bedrijf je cloud laat ontwikkelen?
03-04-2012, 10:18 door Anoniem
Ik heb van CloudVPS anders netjes een mail met uitleg gehad, en de update is ook netjes via hun WSUS server geïnstalleerd.
03-04-2012, 11:07 door N4ppy
Dit kan ook op een ander nivo geregeld zijn bv in een IPS van de aanbieder zonder in de machines van de klant te moeten gaan klooien.
03-04-2012, 13:51 door Anoniem
Eigenlijk moet je nooit cloud willen gebruiken.
Het is minder veilig,want op een cloudserver zijn er meer mensen met cloudaccounts,en als die server gehack zou worden liggen al jou gegevens direct op straat.
Tevens heb je geen zicht op je gegevens wat er in de tussntijd mee gebeurd,als je even niet bent ingelogd op de cloudserver.
Het is veel veiliger als je belangrijke gegevens dus op een usbstick bewaard,en die thuis laat liggen en alleen gebruikt als je die strikte gegevens nodig hebt.
Deze gebruik je dan op je eigen pc of laptop.
Je slaat dan nieuwe strikte gegevens dan alleen op op je usb stick en niet op je eigen pc.
Zo kan je ze dus alleen benaderen wanneer je je usbstick in je computer hebt geplugd.
Het is dan ook nog eens handig om die gegevens op die desbetreffende stick van en codering te voorzien.
03-04-2012, 17:26 door SirDice
Door N4ppy: Dit kan ook op een ander nivo geregeld zijn bv in een IPS van de aanbieder zonder in de machines van de klant te moeten gaan klooien.
Nooit en te nimmer op een IPS vertrouwen.
03-04-2012, 18:09 door sabofx
Door Anoniem: Eigenlijk moet je nooit cloud willen gebruiken. ..... Het is veel veiliger als je belangrijke gegevens dus op een usbstick bewaard,en die thuis laat liggen en alleen gebruikt als je die strikte gegevens nodig hebt.
Deze gebruik je dan op je eigen pc of laptop.

De inzetbaarheid van Cloud computing gaat wel een stukje verder dan alleen online storage. Het gaat met name over de flexibele schaalbaarheid van het systeem. Als je een virtual machine in de cloud hebt draaien is het vaak heel gemakkelijk om de capaciteit (CPU/memory/etc) ervan aan te passen zonder dat er iemand een server hoeft open te schroeven.

Overigens zijn USB sticks een stuk minder betrouwbaar dan men ze over het algemeen beschouwt. Dus als je al je kritieke gegevens er op bewaard, maak dan in ieder geval regelmatig een backup!
04-04-2012, 09:53 door dutchfish
SAAS is dood - Welkom tot de wereld van de virtual distributed appliance backend.

Ik denk dat SAAS omwille van de slechte beheersbaarheid van de security slechts een 'stepping stone' naar de volgende revolutie op het internet is.

In praktijk komt het hier op neer dat de cloud zal gaan verworden naar een digitale opslagplek met security features. De applicatie logic zal uiteindelijk terug verhuizen naar de client/server kant. De server hoeft daarom niet meer noodzakelijk in de cloud zelf te draaien, maar maakt gebruik van distributed storage's in de cloud.

Dit hangt rechtlijnig af van de uitrol van fibre in Nederland en met name 'the last mile'. Als dat doorgang vindt neemt niet alleen evenredig met de snelheid de moeilijkheidsgraad toe van de SAAS beveiliging, maar ook de mogelijkheden van van virtual distributed backend en storage oplossingen.

Dit maakt gespecialiseerde high grade security modellen mogelijk.

Mijn 2 centen
05-04-2012, 12:47 door N4ppy
@ducthfisk volgens mij gaat dit niet over Software aaS maar
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.