image

Experts vrezen boemerang-effect Stuxnetworm

woensdag 4 april 2012, 15:10 door Redactie, 2 reacties

Het 'ontsnappen' van de Stuxnetworm zorgt ervoor dat ook andere landen en organisaties zeer geraffineerde malware kunnen ontwikkelen, zo vrezen experts. Stuxnet wordt algemeen beschouwd als één van de meest geavanceerde wormen ooit gemaakt. De malware had als doel het saboteren van de uraniumverrijkingscentrale in het Iraanse Natanz. Mogelijk door een fout infecteerde de worm tienduizenden computers, waardoor die uiteindelijk werd ontdekt.

Blauwdruk
Nu het virus vanaf allerlei locaties is te downloaden, zouden veel landen in staat zijn om die te 'reverse engineeren' en mogelijk te hergebruiken. Het hergebruiken van code wordt nu al vaak door cybercriminelen toegepast, waarschuwt Chester Wisniewski van Sophos. Het grootste gevaar van Stuxnet is dat het een blauwdruk toont om dit soort aanvallen uit te voeren, zegt Liam O Murchu Symantec.

"Het toont alle onderdelen en expertise die je nodig hebt, hoe je zo'n operatie aanpakt en hoeveel tijd en geld het je gaat kosten." O Murchu verwacht niet dat overheidsinstanties Stuxnet uit elkaar zullen halen en recyclen. "Dat zie ik niet gebeuren. Het als een blauwdruk gebruiken? Dat zeker."

Reacties (2)
04-04-2012, 15:21 door Anoniem
let je er wel is op? hoeveel science fiction van vroeger geen fiction meer is maar werkelijkheid.
Een virus dat "ontsnapt" .. Judgement day is closing in....
05-04-2012, 15:53 door Anoniem
On december 21st, 2012 skynet becomes self-aware...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.