image

'PRISM kost Amerikaanse cloudaanbieders miljarden'

vrijdag 9 augustus 2013, 15:24 door Redactie, 11 reacties

De onthullingen van Edward Snowden dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA elektronische gegevens van internetbedrijven kan opvragen heeft grote gevolgen voor Amerikaanse cloudaanbieders. Die zouden dankzij de documenten over PRISM en andere programma's de komende drie jaar tussen de 22 en 35 miljard dollar kunnen mislopen. Dat beweert de Information Technology and Innovation Foundation (ITIF), een Amerikaanse denktank.

Volgens de ITIF is de VS op dit moment nog de marktleider op het gebied van clouddiensten, zowel nationaal als internationaal. Het feit dat de NSA via de Foreign Intelligence Surveillance Act en (FISA) en USA PATRIOT Act data bij derde partijen kan opvragen zal een langdurig effect op cloudaanbieders hebben, tenzij het Witte Huis of het Amerikaanse Congres snel ingrijpt, stelt analist Daniel Castro.

Kosten

"Hoeveel zullen Amerikaanse cloudaanbieders dankzij PRISM verliezen? Op dit moment is het nog onduidelijk hoe groot de schade is, mede omdat het nog steeds niet zeker is hoe de Amerikaanse overheid zal reageren. Maar het is mogelijk om aannemelijke schattingen over de mogelijke impact te maken", laat Castro in dit rapport weten.

Als alles meezit zouden Amerikaanse cloudaanbieders de komende drie jaar 21,5 miljard dollar mislopen. Castro gaat bij deze berekening ervan uit dat Amerikaanse bedrijven op de buitenlandse markt tien procent marktaandeel aan Europese of Aziatische bedrijven verliezen, maar dat het aantal op de binnenlandse markt behouden blijft.

In het ergste geval zouden de Amerikaanse bedrijven in 2016 maar liefst 35 miljard dollar kunnen mislopen. In dit geval verliest de VS op de buitenlandse markt 20% aan de concurrentie.

Toekomst

"Als het duidelijk wordt dat de Amerikaanse overheid Amerikaanse cloudaanbieders blijft belemmeren, zullen andere landen meer dan graag hun eigen industrieen opzetten ten koste van Amerikaanse bedrijven", concludeert Castro. Uit eerder onderzoek van de Cloud Security Alliance kwam ook al naar voren dat met name niet-Amerikaanse bedrijven door de acties van de NSA huiveriger zijn geworden om met Amerikaanse cloudaanbieders in zee te gaan.

Image

Reacties (11)
09-08-2013, 16:32 door Army
Huiverig? In Belgie zijn er al banken die verkeer uit de VS gewoon droppen om aan te tonen dat ze niet hoeven te voldoen aan VS wetgeving. In Nederland zijn er al bedrijven die sindskort een non-VS voorkeur hebben bij aanbestedingen en aankopen.

Toen oa Iran dit deed verklaarde we ze voor gek. China is the evil empire, maar de VS komt tijdens hacks hun documenten tegen op Chinese servers. En persoonlijk, ik zie amper nog reden om van diensten uit de VS gebruik te maken aangezien alles ook op lokale bodem kan als je goed om je heen kijkt in Eurasia ipv in Oceania.
09-08-2013, 16:49 door Anoniem
Wat ik niet snap is dat men uberhaupt diensten uit de vs is gaan gebruiken.
Na 9/11 had je toch kunnen weten dat de NSA toegang tot alles zou gaan afdwingen.

Valt me alleen beetje tegen hoe kort ze alles bewaren.
Maar ach de nu vrijgekomen cloud capaciteit kan de NSA gebruiken/huren voor nog meer opslag :P
09-08-2013, 18:26 door MI-10 - Bijgewerkt: 09-08-2013, 18:36
Mijn Gmail account heb ik al leeggehaald en gebruik geen clouddiensten uit de VS meer. Nu gebruik ik het gratis @mail.be-domein (zie daarvoor: https://www.mail.be/index.jsp. Alleen deze gebruik ik nog voor webmail.

Alles wat Gmail, Yahoo!-mail en Microsoft Outlook (Amerikaanse webmail) heet wordt nu in de ban gedaan. Ik raad iedereen het zelfde te gaan doen om zo de voet dwars te zetten tegen de Patriot Act en alle andere Acts (FISA) die het datagraaien van de NSA moeten toelaten en mogelijk maken.

Nog meer gratis webmail (hier een uit Duitsland): http://www.gmx.com/. Nadeel is dat het maken van een account over een onversleutelde lijn gebeurt.

Wie nog Europese clouddiensten weet, kan dit hier bekend maken.
09-08-2013, 18:51 door wica128
Na de in voering van "patriot act" zijn al bepaalde bedrijven bedrijven vanuit de VS gaan mijden ivm data opslag en netwerk access.

Het hele NSA gebeuren verbaast mij niet, dit was toch èèn van de redenen van het "patriot act".
Je bent voor Amerika, of tegen. (niet mee werken is tegen)
09-08-2013, 20:23 door Anoniem
Door MI-10: Mijn Gmail account heb ik al leeggehaald en gebruik geen clouddiensten uit de VS meer. Nu gebruik ik het gratis @mail.be-domein (zie daarvoor: https://www.mail.be/index.jsp. Alleen deze gebruik ik nog voor webmail.
Is er een reden waarom je de e-mail die je bij je internetabonnement krijgt niet gebruikt? Ik krijg steeds meer de indruk dat het bij veel mensen helemaal niet meer in hun hoofd opkomt dat e-mail bij hun internetabonnement inbegrepen is, met meerdere adressen, aliasen op de adressen, webmail, spamfilters, noem maar op. Toch is dat al sinds jaar en dag bij internettoegang inbegrepen. Voorkomen dat je e-mailadres verandert als je van internetprovider wisselt is nauwelijks een argument als er allerlei redenen zijn om van e-mailprovider te wisselen.
09-08-2013, 20:23 door Anoniem
Aan GMX heb je helemaal niets. zie: http://free-email-services-review.toptenreviews.com/gmx-details.html
Data centers staan hoofdzakelijk in de US.

Beter alternatief is https://beta.startmail.com/ Nog niet operationeel, maar schijnbaar binnenkort.
Voor cloud-opslag is https://www.wuala.com/ een goed alternatief.

Als je een paar euro per maand wilt betalen, voor reclamevrij én data blijft in Nederland, dan is https://www.dds.nl/basis/abonnementen.php een optie.
09-08-2013, 21:32 door choi - Bijgewerkt: 09-08-2013, 22:02
Door MI-10: Mijn Gmail account heb ik al leeggehaald en gebruik geen clouddiensten uit de VS meer. Nu gebruik ik het gratis @mail.be-domein (zie daarvoor: https://www.mail.be/index.jsp. Alleen deze gebruik ik nog voor webmail.

Alles wat Gmail, Yahoo!-mail en Microsoft Outlook (Amerikaanse webmail) heet wordt nu in de ban gedaan. Ik raad iedereen het zelfde te gaan doen om zo de voet dwars te zetten tegen de Patriot Act en alle andere Acts (FISA) die het datagraaien van de NSA moeten toelaten en mogelijk maken.

.

Helaas is het niet zo simpel.
De Megaupload zaak heeft duidelijk gemaakt dat de Amerikaanse overheid van mening is dat de Amerikaanse (copyright) wetgeving ook van toepassing is op een buitenlands bedrijf waarvan de eigenaar geen Amerikaans staatsburger noch in de VS woonachtig is, als aannemelijk kan worden gemaakt dat het betreffende bedrijf op een of andere manier afhankelijk is van een Amerikaanse partij om haar bedrijfsactiviteiten uit te voeren.

In het geval van Megaupload leasede deze servercapaciteit bij een Amerikaans bedrijf en kon men abonnementen afsluiten via PayPal e.d.

Een Europees bedrijf zou alle Amerikaanse partners in de ban kunnen doen maar probeer eens zaken te doen zonder PayPal,Creditcardmaatschappijen e.d.


http://www.ip-watch.org/2012/03/15/more-foreigners-find-themselves-targets-of-us-copyright-law/
Er is binnen de EU ook academisch onderzoek gedaan naar dit grijze gebied door Joris van Hoboken en onderzoekers van de UvA (dit onderzoek stamt uit 2012 en wordt binnenkort geupdated met informatie uit de Snowden zaak):
http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2181534

Oh, en bedankt voor je melding bij de redactie.....;
10-08-2013, 16:21 door Damian_S
Door Anoniem:
Voor cloud-opslag is https://www.wuala.com/ een goed alternatief.

Ik gebruik zelf Dropbox in combinatie met BoxCryptor. De data staat dan weliswaar in de VS, maar lokaal aes encrypted door BoxCryptor. En het voordeel is dat je gebruik kan maken van de grote storageruimte die DropBox aanbiedt....
10-08-2013, 21:06 door Anoniem
Clouddienst in Europa heet WUALA.COM
Veilige opslag van persoonlijke data in een cloud.

Suc6.
10-08-2013, 23:44 door fvandillen
Ik gebruik BTSync in combinatie met een VPS, zodat mijn server lekker de boel synchroniseert tussen mijn devices. Prima te gebruiken en geen limieten!
11-08-2013, 16:20 door Jacob Lageveen
Het bedrag lijkt me iets overdreven, maar het valt niet te ontkennen dat geen mens de Clouds meer vertrouwt nu.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.