image

Vakantie bezorgt cybercrimineel tot 40 jaar cel

vrijdag 9 augustus 2013, 14:29 door Redactie, 1 reacties

Drie leden van een groep cybercriminelen die in gestolen creditcardgegevens handelde, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 47 jaar. De bende zou bijna 100.000 gestolen creditcardnummers hebben verhandeld, waarmee voor meer dan 5 miljoen dollar werd gefraudeerd. De veroordeling die door het Openbaar Ministerie van New York County bekend werd gemaakt, was het resultaat van een acht jaar durend onderzoek.

In de zaak hebben 11 bendeleden schuld bekend, waarvan er in juni drie werden veroordeeld. De 27-jarige Egor Shevelev, alias Eskalibur, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 tot 40 jaar. De 40-jarige Douglas Latta, alias Realbusy, verdwijnt tussen de 22 en 44 jaar achter de tralies. Het derde bendelid Anna Ciano, alias Angela Perez, wacht een gevangenisstraf van bijna 20 tot 47 jaar.

Veroordelingen door de staat, in tegenstelling tot die van de federale overheid, bieden de mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Dit wordt uiteindelijk door een 'parole board' bepaalt als de gevangene voor een eventuele vervroegde vrijlating in aanmerking komt.

Oekraïne

Volgens de openbare aanklager zou de bende, die wereldwijd actief was, de gegevens van meer dan 95.000 creditcardhouders hebben gestolen. Shevelev was volgens de aanklager een van de voornaamste leveranciers van gestolen creditcardgegevens ter wereld. Hij werkte vanuit zijn appartement in Kiev en was actief op verschillende fora voor cybercriminelen, waar hij de gestolen creditcardgegevens aanbood.

Volgens getuigen zou de Oekraïner meer dan 75.000 van de 95.000 gestolen creditcardnummers hebben verkocht, waarmee voor meer dan 4 van de 5 miljoen dollar werd gefraudeerd. Met de verkoop van de creditcardnummers zou hij miljoen dollar hebben verdiend, dat voornamelijk in digitaal geld werd uitbetaald.

Vakantie

Een deel van zijn fortuin, zo'n 600.000 dollar, probeerde hij via een handlanger en het bedrijf Western Express International te witwassen. De VS heeft geen uitleveringsverdrag met de Oekraïne, maar in mei 2008 ging Shevelev op vakantie naar Griekenland, waar hij werd opgepakt. Uiteindelijk werd hij aan de VS uitgeleverd.

Latta en Ciano, een echtpaar dat in Brooklyn New York woonde en werkte, kochten meer dan 800 van de gestolen creditcardnummers. Het echtpaar kocht ook allerlei informatie om vervalste creditcards te kunnen maken, zoals naam, social security nummer en geboortedatum. Met de creditcards werden allerlei producten aangeschaft, die vervolgens weer werden doorverkocht via eBay. In totaal werd voor meer dan 100.000 dollar aan producten op deze manier verhandeld.

Reacties (1)
09-08-2013, 15:47 door Anoniem
Dan zou het toch interessant zijn om te zien waar de VS denkt jurisdictie vandaan te halen. Meestal nemen ze dat maar gewoon aan, maar veel met rechtspraak heeft dat niet van doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.