image

30 virusscanners voor Android getest

vrijdag 9 augustus 2013, 13:17 door Redactie, 5 reacties

Nu er steeds meer malware voor het Android-platform verschijnt bieden inmiddels de meeste anti-virusbedrijven een virusscanner voor het besturingssysteem van Google aan. Het Duitse testorgaan AV-Test analyseerde 30 mobiele virusscanners voor smartphones en tablets met Android. Daarbij werd er naar 'real world' scenario's zoals bescherming, gebruik en prestaties gekeken.

Er zat een groot verschil tussen het beschermingsniveau van de scanners. De slechtste scanner detecteerde 63,3% van de malware, terwijl de beste mobiele virusscanners 100% stopten. De gemiddelde detectiegraad bedraagt 95,2%. Verder gaven de meeste producten geen vals alarm en was ook de impact op de batterijduur en prestaties van het Android-toestel zeer laag.

Test

De test bestond uit twee delen: bescherming en bruikbaarheid, waar elk 6 punten te verdienen waren. Voor programma's met aanvullende beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie, berichtenfilter, safe browsing, ouderlijk toezicht en anti-diefstal was er nog een extra punt te halen. In totaal konden de producten 13 punten verdienen.

Met name bij deze aanvullende beveiligingsmaatregelen zijn er grote verschillen. "De aangeboden features van gratis en betaalde security apps verschillen behoorlijk. Daarom adviseren we om naar de lijst met security features te kijken, zoals anti-diefstal, back-up en encryptie", zegt Andreas Marx van AV-Test tegenover Security.NL.

Voor het beschermingsgedeelte werden de mobiele virusscanners met 1972 kwaadaardige apps getest die in de laatste vier weken waren ontdekt. AhnLab. Antiy, Bitdefender, Kaspersky, Kingsoft en Qihoo scoren allemaal 100% en verdienen dan ook de volledige 6 punten.

AegisLab zet met 63,3% de slechtste score neer, gevolgd door Spamfighter met 63,6% en Zoner met 68%. Deze drie virusscanners krijgen op dit onderdeel 0 punten te verdienen. Het zijn ook de enige drie virusscanners de volledige test met een onvoldoende afsloten. Om een voldoende te halen moesten de anti-virusprogramma's minimaal 8 scoren, terwijl de drie niet verder dan 7 punten kwamen.

Batterijverbruik

Op het gebied van bruikbaarheid, zoals het batterijverbruik, systeembelasting, het genereren van veel dataverkeer en het onterecht alarm slaan bij schone applicaties van Google Play, scoorden de meeste scanners de maximale punten. G Data zet met een 4,5 de laagste score neer.

Op Qihoo 360 Mobile Security en Antiy na, scoren alle producten de maximale 1 punt voor de aanvullende beveiligingsmaatregelen. Uiteindelijk zijn het Bitdefender, Kaspersy, Kingsoft en Qihoo 360 Mobile Safe (niet te verwarren met Mobile Security) die de maximale 13 punten halen.

Image

Reacties (5)
09-08-2013, 13:24 door Anoniem
Zelf heb ik in het kader van een test op een aantal devices alle drie afzondelijk geinstalleerd.. Klein maandje geleden ongeveer
Sophos kwam detecteerde veel meer dan Avast en Eset..
09-08-2013, 22:14 door Anoniem
Als 8 voldoende is, zijn er maar drie afvallers. Leg je de lat hoger, dan zijn er acht afvallers. Maar de verschillen tussen de andere zijn te verwaarlozen.
07-10-2013, 20:29 door Anoniem
Als ik die scanners wil installeren wordt er toegang gevraagd tot de volgende zaken: your messages, storage, bookmarks and history, applications information, your accounts, phone calls, network comuncations, social information en GPS location information. Wat heeft een virusscanner te maken met mijn phone calls, social information en GPS locatie ?!!
16-11-2013, 20:32 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik die scanners wil installeren wordt er toegang gevraagd tot de volgende zaken: your messages, storage, bookmarks and history, applications information, your accounts, phone calls, network comuncations, social information en GPS location information. Wat heeft een virusscanner te maken met mijn phone calls, social information en GPS locatie ?!!

Dat vind ik ook zo irritant van Android apps.
Tijd voor een ander besturingssysteem!
15-04-2014, 09:05 door Anoniem
Door Anoniem: Zelf heb ik in het kader van een test op een aantal devices alle drie afzondelijk geinstalleerd.. Klein maandje geleden ongeveer
Sophos kwam detecteerde veel meer dan Avast en Eset..

Detecteren wil niet altijd zeggen dat het JUISTE detecties zijn....veel virusscanners detecteren nog te vaak onterechte zaken....maar ja beter te veel als te weinig, maar wel lastig voor Leken die dan direct verbleken :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.