image

Uitlevering Letse virusschrijver aan VS uitgesteld

vrijdag 9 augustus 2013, 12:33 door Redactie, 0 reacties

Een Letse man die door de Verenigde Staten wordt gezocht wegens het ontwikkelen van het Gozivirus waarmee miljoenen dollars werden gestolen, wordt voorlopig niet door Letland uitgeleverd. Dinsdag lieten de Letse autoriteiten nog weten dat ze Deniss Calovskis aan de VS zouden uitleveren, nadat 7 ministers voor en 5 ministers tegen uitlevering hadden gestemd.

Calovskis tekende beroep tegen zijn uitlevering aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHCR). Dat heeft nu laten weten de zaak in behandeling te nemen en stuurde de Letse autoriteiten een brief, dat ze de vermeende virusschrijver niet aan de VS mogen uitleveren totdat er een besluit genomen is.

"De overheid zal aan dit verzoek voldoen", aldus de Letse premier Valdis Dombrovskis tijdens een persconferentie. Wanneer de zaak van Calovskis voorkomt is nog onbekend, zo meldt Reuters.

Onschuldig

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie schreef Calovskis de computercode waardoor het Gozivirus zo effectief was. De Let zou de code van de malware hebben uitgebreid met de mogelijkheid om 'web-injects' uit te voeren. Hierbij wordt de banksite van de gebruiker aangepast, zodat als hij inlogt er om extra informatie wordt gevraagd. Calovskis ontkent de aanklachten tegen hem.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.