image

Witte Huis whitepaper over aftappen NSA

zaterdag 10 augustus 2013, 12:21 door Redactie, 4 reacties

Het Witte Huis heeft een whitepaper gepubliceerd waarin het de juridische basis noemt voor het op grote schaal verzamelen van telefoongegevens door de NSA. Begin juni werd bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst de telefoondata van miljoenen onschuldige Amerikanen opslaat.

Volgens een gerechtelijk bevel dat in handen van de Britse krant The Guardian kwam, moet telecomprovider Verizon dagelijks de NSA informatie over alle telefoongesprekken geven, zowel in de VS als tussen de VS en andere landen. Het gaat om de gegevens van alle abonnees, ook al worden ze niet van een misdrijf verdacht.

Belangrijk

De Amerikaanse autoriteiten stellen in het document dat de opslag van telefoongegevens belangrijk is. "Door het te analyseren, kan de overheid bepalen of bekende of verdachte terroristen contact hebben opgenomen met andere personen die zich met terroristische activiteiten bezighouden."

Eerder lieten al verschillende rechters en rechtbanken weten dat de grootschalige dataverzameling onder de omstreden Patriot Act valt. Volgens de digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) is dit niet het geval. "Nergens wordt in de statuten vermeld dat dat de NSA op dagelijkse basis de telefoongegevens van onschuldige en niet verdachte Amerikanen mag opslaan en analyseren."

De EFF is dan ook van mening dat de Amerikaanse overheid de regels op een verkeerde manier interpreteert. Iets wat de burgerrechtenbeweging hoopt te kunnen bestrijden nu de basis voor de besluitvorming in het whitepaper wordt omschreven.

Reacties (4)
10-08-2013, 12:35 door Anoniem
Dit is zeg maar waar het CIOT van gemaakt is. Dagelijks moeten telcos en ook ISPs metadata in een zwart gat van de po-li-tie storten. Van iedereen, dus ook iedereen die hoegenaamd nergens van verdacht worden. Compleet met wc-eend rapportjes waarin nooit wordt toegegeven dat er dus ook wel gewoon ongeoorloofd in de resulterende berg data gegrasduind wordt.

Het gaat er bij de NSA om meer data en minder neptransparantierapportjes en wellicht dat ze het ongelimiteerd opslaan. Maar ze doen verder gewoon hetzelfde.
11-08-2013, 00:28 door Anoniem
Dan kunnen we wel roepen dat nederland zoveel telefoons aftapt. Maar in dit geval is het dus onbeperkt en zonder registratie in America. En de providers mogelijk hierover ook niets in de openbaarheid brengen.
11-08-2013, 11:18 door Anoniem
Nederland doet dit ook gewoon en hier hoor ik niemand klagen. Alles wordt centraal opgeslagen en waarschijnlijk met buitenlandse veiligheidsdiensten verhandeld.

Er is het Besluit van 26 januari 2000, houdende regels voor de verstrekking van gegevens door aanbieders van openbare telecommunicatienetwerken en -diensten met het oog op het onderzoek van telecommunicatie (Besluit verstrekking gegevens telecommunicatie). Het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) voert dit besluit uit. Volgens dit besluit zijn aanbieders van telecommunicatie- en internetdiensten verplicht informatie over hun klanten beschikbaar te stellen in het kader van onderzoek.[10]

De aanvragers hebben 24 uur per dag, zeven dagen per week rechtstreeks toegang tot het informatiesysteem via een eigen
client. Alleen bevoegde autoriteiten mogen informatieverzoeken doen. De Minister van Justitie heeft zo’n autorisatie verleend aan de ruim 40 (Bijzondere) Opsporings-, Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Zij krijgen daarvoor een speciale toegangs-code en mogen vervolgens alleen gerichte vragen stellen in het kader van onderzoek.

Net als in de VS zeggen ze vertrouw ons maar, er is echter op geen enkele manier dit te controleren. De rapportages en audits gaan naar de Minister van Justitie maar die hoort bij dezelfde club als de opsporingsinstanties en zal ze nooit terug fluiten.
12-08-2013, 10:45 door Anoniem
Door Anoniem:Compleet met wc-eend rapportjes waarin nooit wordt toegegeven dat er dus ook wel gewoon ongeoorloofd in de resulterende berg data gegrasduind wordt.

Er zijn zat rapporten waarin staat dat er ongeoorloofd gegrasduind wordt. Dat wordt vervolgens ook toegegeven. Er wordt echter nooit structureel iets mee gedaan.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.