image

Snowden: journalisten moeten versleuteld communiceren

woensdag 14 augustus 2013, 11:11 door Redactie, 6 reacties

Journalisten die geen encryptie gebruiken als ze met bronnen communiceren zijn roekeloos bezig, aldus NSA-klokkenluider Edward Snowden. De Amerikaan benaderde in februari van dit jaar Glenn Greenwald van de Britse krant The Guardian en documentairemaakster Laura Poitras. Snowden wilde via versleutelde e-mail communiceren, maar Greenwald bleek hier niet mee overweg te kunnen. De klokkenluider gaf hem zelfs een instructievideo, maar dat bleek te veel moeite en Greenwald gaf andere verhalen prioriteit, zo liet hij in een interview met de Huffington Post weten.

Snowden benaderde ook Poitras, die wel met encryptie overweg kon. De documentairemaakster ontmoette Greenwald in een hotel en legde uit dat Snowden bij de NSA gedetacheerd was en over documenten beschikte die ernstige misstappen van de Amerikaanse overheid aantoonden. Daarop besloot Greenwald de encryptiesoftware te installeren zodat hij met Snowden kon communiceren, wat uiteindelijk eind maart, begin april gebeurde.

Inlichtingendiensten

De klokkenluider was wel verrast over het feit dat Greenwald onversleuteld communiceerde. "Ik was verrast dat er mensen in nieuwsorganisaties zijn die niet weten dat onversleutelde e-mails bij alle inlichtingendienst in de wereld worden afgeleverd", zo laat hij tegenover de New York Times weten. "Gezien de recente onthullingen is het duidelijk dat onversleutelde communicatie tussen journalisten en bronnen onvergeeflijk roekeloos is."

Reacties (6)
14-08-2013, 11:57 door Anoniem
(...) dat onversleutelde e-mails bij alle inlichtingendienst in de wereld worden afgeleverd

Met andere woorden, elke e-mail die niet met GPG/PGP/.. ge-encrypteerd wordt, wordt integraal doorgestuurd naar alle inlichtingendiensten in de wereld? Het gebruik van SSL/TLS helpt niet want als ik een mail verstuur naar een ander domein, wordt het mailverkeer tussen beide domeinen niet (altijd) ge-encrypteerd.

Dit lijkt me wel een erg straffe uitspraak en snap ik niet waarom bedrijven nog e-mail gebruiken.
14-08-2013, 13:14 door Anoniem
Best ernstig ja, ware het niet dat vele journalisten toch al in dienst zijn van de overheden (en daarmee inlichtingendiensten), en dus niet hoeven te versleutelen.

Van de echte/onafhankelijke journalisten die zulke onderwerpen aanboren, mag je aannemen dat zij versleuteld
communuicaren.

*alu-hoedje weer afzet*
16-08-2013, 16:20 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-08-2013, 17:38
[Verwijderd]
16-08-2013, 16:30 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-08-2013, 17:34
[Verwijderd]
16-08-2013, 16:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-08-2013, 17:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.