image

YouTube Video Downloader injecteert malware-advertenties

woensdag 14 augustus 2013, 15:17 door Redactie, 4 reacties

Een programma waarmee internetgebruikers YouTube video's kunnen downloaden blijkt allerlei advertenties te injecteren, die onder andere malware verspreiden. Het gaat om de Easy YouTube Video Downloader plug-in en de Best Video Downloader van Sambreel. Dit bedrijf kwam vorig jaar in het nieuws toen het via andere plug-ins illegaal advertenties op Facebook en Google websites injecteerde.

Zodra gebruikers van de downloadsoftware Facebook of Google bezochten, werden allemaal advertenties geïnjecteerd waar Facebook en Google niets aan verdienden. De injectie van de advertenties vindt lokaal op de computer van de gebruiker plaats.

Facebook blokkeerde gebruikers die de Sambreel browserplug-in geïnstalleerd hadden, waarop Sambreel Facebook aanklaagde. De zaak werd uiteindelijk niet in behandeling genomen. Nadat de werkwijze van Sambreel bekend was geworden, besloten verschillende grote advertentienetwerken zoals PubMatic, Rubicon Project en OpenX om de diensten van Sambreel niet meer te gebruiken.

Advertenties

Het bedrijf is nu terug met de eerder genoemde downloadplug-ins, die ook onderdeel van de browser tool suite zijn die door Yontoo en Alactro worden aangeboden. Dit zijn dochterondernemingen van Sambreel. Zodra een gebruiker die deze plug-in heeft geïnstalleerd YouTube bezoekt, injecteert de plug-in advertenties. Deze advertenties zijn ingekocht door grote adverteerders als Amazon, AT&T, Ford, Kellogg's en andere partijen.

De advertenties worden verschillende locaties op YouTube getoond. Het zijn echter niet alleen bekende merken die de advertenties inkopen, aangezien ook 'malvertisers' dit doen. Dit zijn cybercriminelen die die kwaadaardige of geïnfecteerde advertenties verspreiden die bezoekers met malware infecteren.

Dupe

Onderzoekers van Spider.IO ontdekten dat de adware van Sambreel niet alleen gevolgen voor adverteerders heeft, maar dat ook video-adverteerders de dupe zijn. Deze partijen betalen meer dan normale adverteerders doen omdat hun video-advertenties op een andere locatie wordt getoond, bijvoorbeeld voor de video die gebruiker wil bekijken.

Verschillende partijen kopen nu de normale advertentielocaties in en verkopen die door als advertentielocaties voor video's. Spider.IO ontdekte 3,5 miljoen installaties van de Sambreel You Tube Video downloader, waarbij iets meer dan 15% van de video-advertentielocaties die aan video-adverteerders worden verkocht, door Sambreel op YouTube als normale advertentie waren geïnjecteerd.

Image

Reacties (4)
14-08-2013, 17:01 door Anoniem
Het is me niet helemaal duidelijk .Betreft het hier de/een standaard You Tube videodownloader, of is het een app die je zelf moet downloaden en installeren?
14-08-2013, 20:39 door Anoniem
Door Anoniem: Het is me niet helemaal duidelijk .Betreft het hier de/een standaard You Tube videodownloader, of is het een app die je zelf moet downloaden en installeren?

Het gaat om de Easy YouTube Video Downloader plug-in en de Best Video Downloader van Sambreel.

Een browser plugin dus.
14-08-2013, 22:28 door johanw
Iets dat je zelf moet downloaden. Er is geen "officiele" Youtube downloader omdat Youtube niet wil dat iemand de video's lokaal gaat opslaan. Omdat veel mensen dat natuurlijk wel willen zijn er bergen tools van derden die dat kunnen doen. Blijkbaar zijn die niet allemaal even netjes, maar als je gewoon ale advertenties toch al blokkeert (daar zit immers geregeld malware tussen dus alleen daarom al aan te raden) lijken browser plugins me niet zo gevaarlijk meer.
15-08-2013, 03:50 door Anoniem
De 'Easy Youtube Video Downloader' plug-in en 'Adblock Plus' plug-in samen installeren dus. Nooit last van advertenties en downloaden lukt 99 v.d. 100 x. Easy Youtube Video Downloader plug-in is door mij in Firefox standaard geïnstalleerd, al jaren, maar de laatste tijd is men wat dwingender geworden om de plug-in te upgraden naar Pro of zo. Als je dat toestaat komt Yontoo ineens op je pc.. Dat doe ik dus niet meer. Sinds 2013 gebruik ik op één van mijn pc's AdBlock (standaard versie ipv AdBlock Plus. Werkt al maanden óók goed. Ik zie nooit advertenties in Firefox browser. De beste resultaten bereik ik toch met Video Download Helper. Die plug-in zorgt ervoor dat er vanaf elke website waar flash-video's staan, deze gedownload kunnen worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.