image

Microsoft waarschuwt verstokte Windows XP gebruikers

vrijdag 16 augustus 2013, 10:51 door Redactie, 16 reacties

Windows XP biedt geen voldoende bescherming meer tegen moderne aanvallen en dat zal naarmate de deadline van 8 april 2014 nadert alleen maar erger worden. Gebruikers van het 12 jaar oude besturingssysteem moeten dan ook goed beseffen dat ze grote risico's lopen, aldus Microsofts Tim Rains, directeur Trustworthy Computing.

"Enige haast is geboden, omdat na 8 april gebruikers van Windows XP Service Pack 3 geen nieuwe beveiligingsupdates, niet-security gerelateerde hotfixes, gratis of betaalde ondersteuning of technische content updates zullen ontvangen. Dit betekent dat nieuwe lekken in Windows XP die na de "end of life" worden ontdekt, niet door nieuwe beveiligingsupdates van Microsoft zullen worden verholpen", laat Rains weten.

Toch komt Rains nog steeds klanten tegen die ook na 8 april Windows XP zullen gebruiken. "Ik heb zelfs met sommige klanten gesproken die Windows XP blijven gebruiken totdat de hardware waarop het draait ermee stopt."

Beveiliging

Een van de belangrijkste beveiligingsmaatregelen in Windows XP is Data Execution Prevention (DEP), dat misbruik van beveiligingslekken moet voorkomen. Inmiddels zijn aanvallers in staat om DEP te omzeilen. "De nieuwe gegevens laten zien dat de meeste dreigingen waar individuen en organisaties nu mee te maken hebben heel anders zijn dan het moment toen Windows XP Service Pack 3 verscheen", merkt Rains op.

De afgelopen jaren hebben aanvallers daarnaast hun technieken verfijnd om kwetsbaarheden te misbruiken. "Als gevolg hiervan zijn de beveiligingsmaatregelen in Windows XP niet meer voldoende om tegen moderne dreigingen bescherming te bieden." Rains adviseert organisaties dan ook om het aantal Windows XP computers zo snel als mogelijk te beperken.

Reacties (16)
16-08-2013, 10:59 door Anoniem
Dan maar Linux, dat is nog steeds gratis!
16-08-2013, 11:14 door Anoniem
"Ik heb zelfs met sommige klanten gesproken die Windows XP blijven gebruiken totdat de hardware waarop het draait ermee stopt."

Ja gek he? Hoe is het toch mogelijk he? Dat er mensen zijn die denken dat ze een apparaat kopen en dat ze dat
dan gedurende de hele levensduur kunnen gebruiken zonder weer opnieuw geld naar een leverancier te gaan sturen.

Het moest nie magge!!
Hoe kun je als Microsoft bestaan in een dergelijke wereld?

Stel je voor dat we niet al die hackers en veiligheids problemen hadden, dan zou Microsoft helemaal een probleem hebben.
Want wie zou er dan nog wat nieuws kopen? Windows XP doet precies wat veel klanten willen.

Wat dat betreft is dat internet wel een zegen voor ze. Een geplande levensduurtimer zonder dat je er juridisch op
aangesproken kunt worden, welke fabrikant wil dat nou niet?
16-08-2013, 12:37 door spatieman
alsof W7 en 8 zo veilig zijn.
16-08-2013, 13:10 door Anoniem
@spatieman,
alsof w7 en 8 de enige alternatieven zouden zijn.
16-08-2013, 13:13 door Anoniem
Typisch M$. Zeggen dat er support is tot een bepaalde datum en vervolgens lekker niet doen.
16-08-2013, 13:47 door Anoniem
Door spatieman: alsof W7 en 8 zo veilig zijn.
Wat een onzin reactie. Er staat nergens dat Windows 7/8 100% secure zijn. Maar je kan er donder op zeggen dat 12 jaar oude XP meer security problemen bevat dan wat gefixed kan worden met de enkele security bugs die voor nu nog uitgegeven worden.
Aanvallen die mogelijk zijn door de structuur van het OS, validaties, encrypties, etc. Een huidige auto met airbag is niet 100% secure maar stuk veiliger dan een oldtimer zonder kreukelzone en airbags etc.
16-08-2013, 15:06 door Anoniem
Het artikel noemt: "de beveiligingsmaatregelen in Windows XP zijn niet meer voldoende om tegen moderne dreigingen bescherming te bieden".
Extra bescherming voor XP gebruikers is gratis verkrijgbaar in de vorm van de Microsoft Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) 4.0, zie: https://www.security.nl/posting/41492/Microsoft+beveiligt+Windows+met+gratis+EMET+4_0
16-08-2013, 22:06 door Anoniem
MS blijf nu niet aan het zeuren he, we weten het onderhand wel dat het volgend jaar af gelopen is met xp. dus niet aan de gang bijven met het melden van!!;
19-08-2013, 15:07 door Aquarius
Als Windows XP na 12 jaar nog steeds niet veilig is zullen de andere besturingssystemen dat hoogst waarschijnlijk evenmin zijn. Waarom dan overstappen naar een besturingssysteem waarvan nog niet zeker is of het veilig is? Ik heb tot nu toe nooit problemen gehad met Windows XP. Behoor ik, als privé-gebruiker, wel tot de doelgroep van eventuele "beveiligings bedreigingen"? Ik zal er in ieder geval niet wakker van liggen. Het enige zekere dat ik heb zijn mijn backup's die dagelijks worden gemaakt. Ik krijg echter eerder de indruk dat het met de verkoop van Windows 7 en 8 niet zo vlot verloopt als van te voren was gedacht.
19-08-2013, 15:39 door Anoniem
Microsoft heeft helemaal gelijk, wat ben ik gevaarlijk bezig met mijn XP machines!
Ze werken prima en daarom denk je er niet aan.
Super van Microsoft dat ze ons blijven waarschuwen.
Ik zal maar gelijk beginnen met Linux op de computers te installeren!
Oeps, net op tijd....
19-08-2013, 19:19 door Anoniem
IK vindt het de allergrootste kolder om de XP eruit te gooien dit systeem ken ik nu al sinds de invoer, en op mijn leeftijd nog over te schakelen op een ander systeem zal echt niet meevallen! Ik heb het 1e half jaar dat ik XP heb wel moeilijkheden gehad, maar dat ligt aan mijzelf, niet aan de XP, dus aub, laat de XP blijven en ondersteun het zolang mensen willen blijven gebruiken! Ik weet dat ik geen andere pc meer kan kopen dus dan zit ik zonder, wat fijn toch van Microsoft, een andere optie is er niet voor mij, ben niet echt dom, maar door vele medicatie ben ik niet optimaal met mijn hoofd, mijn pc is mijn allesie, kan niet mijn handen optimaal gebruiken, en dan ook nog onderhouden door een specialist die mijn pc schoon houdt, wat moet ik ??????? Alles beter als een andere pc met een andere dingen als XP!!!!!!!!!!!!!!!!
19-08-2013, 21:47 door Anoniem
Wat een enorm geblaat altijd op security.nl.

1:
Windows XP veilig,.. niet veilig..? OSX, Linux of wat voor OS wel dan? Als linux de nummer 1 kantoorapplicatie zou zijn dan vallen we met ze allen terug naar problemen in het Windows NT tijdperk. Wellicht op nieuwe hardware, maar dat soort applicaties kunnen gewoon niet op de desktop worden gebruikt op miljoenen en miljoenen desktops.

2:
OSX? Ja, een leuk alternatief. Maar laten we wel wezen, OSX en servers? Nee. OSX en je eigen kleine laptopje, PRIMA!. Server 2012 ligt een onbereikbaar groot gat voor op OSX server. Die heeft namelijk alleen open-ldap en een pop3 client. Tja... Zullen we met ze allen weer via POP3 gaan mailen? eeehhhmmmm

3:
XP komt uit 2002 en heeft de halve aarde van een stabiele ICT voorzien. Van de kassa bij je pretpark, de aansturing van de achtbaan, de pinautomaat van je bank en alle pc's bij jou op kantoor. Dus mag microsoft nou eindelijk zeggen,."na 14 jaar jaar is het klaar met XP"? Wist je trouwens dat Apple en BSD varianten dat iedere 2 jaar eigenlijk doen? Apple zegt gewoon, 10.5? hahahah... de mazzel. Je moet maar lekker naar 10.8,.. kost maar 20 euro,.. is toch niets... kom nou,... koop even....Niet?.. ahhh... zwaai zwaai... dag .dag. Support stopt hier.

4:
Laten we nu de inhoudelijke discussie starten. Doe alsof je op tweakers bent,....
19-08-2013, 22:45 door Anoniem
...Laten we wel wezen: alle operating-systems hebben regelmatig nieuwe uitgaven, dit geldt dus ook voor osx (mac) en Linux.
Dit is om verschillende redenen noodzakelijk: Er komt nieuwe hardware op de markt, alsook nieuwe software. Er zijn (bijv. in Linux) zg. "rolling releases", die eigenlijk maar eenmalig geinstalleerd hoeven te worden, die worden zeer frequent bijgewerkt ,
(men zou winxp ook tot bijna die catagorie kunnen rekenen met z'n 12 jaar). Op een gegeven moment kan een oud besturingssysteem al die nieuwe apps, randapparatuur, moederborden niet meer bijbenen, upgraden via servicepacks gaat ook niet eeuwig door, er komt aan dit alles eens een eind. Hierbij moet overigens vermeld worden dat bij Microsoft bij een nieuw OS ook een nieuwe computer moest worden aangeschaft, dat is gelukkig wat aan het ombuigen.

Voorbeeld: Als je een pc hebt voor Vista of 7 kan je gerust 8 installeren, die is lichter dan win7 omdat ze de grafische bling-bling hebben losgelaten. Vergeet overigens ook niet dat een moderne Linux-distro ook niet meer op een 386'er draait.
21-08-2013, 13:05 door Anoniem
1:
Windows XP veilig,.. niet veilig..? OSX, Linux of wat voor OS wel dan? Als linux de nummer 1 kantoorapplicatie zou zijn dan vallen we met ze allen terug naar problemen in het Windows NT tijdperk. Wellicht op nieuwe hardware, maar dat soort applicaties kunnen gewoon niet op de desktop worden gebruikt op miljoenen en miljoenen desktops.


Over geblaat gesproken......met zn allen terug naar het NT tijdperk.... Er zijn genoeg ondernemingen die op linux draaien hoor.
een beetje zichzelf respecterende (WBB)server draait onder linux..... dus ik weet niet waar je op doelt
11-09-2013, 09:06 door Anoniem
Door Anoniem: IK vindt het de allergrootste kolder om de XP eruit te gooien dit systeem ken ik nu al sinds de invoer, en op mijn leeftijd nog over te schakelen op een ander systeem zal echt niet meevallen! Ik heb het 1e half jaar dat ik XP heb wel moeilijkheden gehad, maar dat ligt aan mijzelf, niet aan de XP, dus aub, laat de XP blijven en ondersteun het zolang mensen willen blijven gebruiken! Ik weet dat ik geen andere pc meer kan kopen dus dan zit ik zonder, wat fijn toch van Microsoft, een andere optie is er niet voor mij, ben niet echt dom, maar door vele medicatie ben ik niet optimaal met mijn hoofd, mijn pc is mijn allesie, kan niet mijn handen optimaal gebruiken, en dan ook nog onderhouden door een specialist die mijn pc schoon houdt, wat moet ik ??????? Alles beter als een andere pc met een andere dingen als XP!!!!!!!!!!!!!!!!

Tja. als je wagen versleten is koop je snel een andere, en dat het dan plots zoveel moderner is en zoveel snufjes meer zijn, dan moet dat maar zo, omdat het een wagen is, maar als microsoft na 12 jaar beslist geen kosten meer te doen in een verouderde technologie, dan begint men te stijgeren... Ik zie geen verschil tss beide hoor...
Microsoft heeft geblunderd met Windows Vista, en daarom zijn er weinig overgegaan naar Vista, dat weet iedereen, maar Windows 7 is de windows Vista waar alle blunders uitgehaald zijn en heel erg goed werkt, even stabiel als de XP vroeger, en Windows 8 is een Windows 7 waar nog mogelijkheden toegevoegd werden, en bij iedere versie werd heel erg veel naar beveiliging gekeken, om niet meet met de veiligheidsproblemen geconfronteerd te zijn van de XP.
Windows XP werd gemaakt 12 jaar geleden, hoeveel mensen zaten er toen al op internet, en hoeveel zitten er nu op internet? Ik denk dat het wel vertienvoudigd zal zijn, de problemen zijn dan misschien verhonderdvoudigd, en de technologie van toen kan dat niet meer aan, dat is toch logisch? Windows Vista werd geïntroduceerd omdat die veel meer beveiligingen bevatte dan de XP, maar had anders wel veel problemen, die problemen werden in de Windows 7 aangepakt en weggewerkt, en ondertss werd de beveiliging ook nog verbeterd. Windows 8 is een Windows 7 waarbij er veel aanpassingen gedaan werden die vooral voor tablets heel nuttig zijn, vandaar dat het even wennen is om met Windows 8 te werken, maar eenmaal je begrepen hebt hoe het werkt, heel aangenaam werken is, omdat een PDF reader en allerhande zaken standaard erin verwerkt zitten. Windows 8 is ook het eerste besturingsprogramma van Microsoft waar een Anti virus scanner ingebouwd is, omdat men meer een meer belang hecht aan veiligheid, technologie staat niet stil,
Een wagen van 20 jaar oud, als die nog rijd kan die nog de baan op, maar een nieuwe wagen is veel veiliger dan die van toen, en met die nieuwe veiligheidsregels zou die wagen van 20 jaar oud niet eens meer kunnen geproduceerd worden, maar de wagens worden ook al heel lang niet meer gemaakt, dus zijn er op gegeven moment geen meer te vinden, dat vind men normaal, maar dat Microsoft beslist XP niet meer te ondersteunen die al lang niet meer van deze tijden is, vind men niet meer normaal??? Laat mij lachen, als jij als fabrikant meer kosten moet doen aan een oud systeem dan je het nog kan opbrengen, en dat is hier wat het geval is, dan zul je dat gegarandeerd ook niet doen.....
12-01-2014, 22:15 door Anoniem
Ik ben zeer fan van windows XP, niet om het bestuuring systeem zelf en de handige tools zoals windows 7 maar om het
CMD systeem, ik ben zelf een programmeur en ik wil vaak dingen doen in Visual C++ waar je CMD ook voor nodig hebt...

Er is iets dat heet Edlin
Edlin zit in versies van windows 95 98 en XP
Met windows Edlin kun je (BIJNA) ALLES aan de computer aanpassen!
Je kan Bestanden Ontzichtbaar maken, je kan files locken dan kun je ze niet meer verwijderen
De reden waarom Microsoft Windows XP weg wil hebben is omdat ze er achter zijn gekomen dat
Windows XP edlin niet zomaar een handige tool is voor mensen, maar een super tool waarbij je alles kan aanpassen

Een andere reden is Windows 7 Enterprise
Windows 7 enterprise is een verisie van windows die de Gebruiker de mogelijk geeft om van het begin van de instalatie van windows bijna alles van windows aan te passen, op scholen gebruiken ze dit ook vaak...
Een windows 7 enterprise Licentie is zeer duur...

Maar stem gaat voor Windows XP, ik probeer zoveel mogelijk windows XP hardeschijfen over te kopen van mensen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.